Spanec, pes in mačka: Kako prisotnost hišnega ljubljenčka vpliva na spanje

Polajnko Malek Vesna
19.05.2024 02:00

Kako kakovostno je spanje, če spimo v istem prostoru s hišnim ljubljenčkom? Odvisno s katerim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če spite v isti sobi kot vaš pes, utegne ta negativno vplivati na kakovost vašega spanca.
Reuters

Če spite v isti sobi kot vaš pes, utegne ta negativno vplivati na kakovost vašega spanca, opozarja Brian N. Chin, izredni profesor psihologije na kolidžu Trinity. Chin in njegovi kolegi so v okviru raziskave, katere izsledki so bili objavljeni v strokovni reviji Scientific Reports, 1500 odraslih Američanov prosili, naj izpolnijo vprašalnike o svojih spalnih navadah. Približno polovica jih je navedla, da si spalnico delijo s svojimi hišnimi ljubljenčki. To pomeni, da vsaj del noči preživijo v istem prostoru kot njihov hišni ljubljenček.

Raziskovalci so nato primerjali spalne navade ljudi, ki spijo v istem prostoru kot njihovi hišni ljubljenčki, ter spalne navade tistih, ki ne. Analiza je razkrila, da udeleženci študije, ki si delijo spalnico s hišnimi ljubljenčki, slabše spijo in poročajo o več simptomih nespečnosti, kot tisti, ki si jo ne. Ugotovitve niso bile nič drugačne, ko so raziskovalci upoštevali demografske razlike med obema skupinama udeležencev študije. Se je pa izkazalo, da ljudje, ki spijo v istem prostoru kot njihov pes, ponoči spijo slabše, medtem ko to za tiste, ki spijo v istem prostoru kot njihova mačka, to ne velja.

Večina lastnikov hišnih ljubljenčkov poroča, da imajo ti na splošno koristne učinke na njihovo duševno zdravje.
Shutterstock

Zanimivo je, da je 93 odstotkov ljudi, ki so bili vključeni v študijo in so ponoči spali v istem prostoru kot njihov hišni ljubljenček, menilo, da ta pozitivno vpliva na njihov spanec oziroma da nanj sploh ne vpliva. Čeprav bodo morali znanstveniki opraviti še več raziskav na to temo, pa te ugotovitve nakazujejo, da se večina ljudi sploh ne zaveda, da lahko njihovi hišni ljubljenčki negativno vplivajo na njihov spanec.

Večina lastnikov hišnih ljubljenčkov poroča, da imajo ti na splošno koristne učinke na njihovo duševno zdravje. Hišni ljubljenčki lahko čez dan na številne načine pozitivno vplivajo na zdravje svojih lastnikov, med drugim jih spodbujajo k telesni aktivnosti, jim delajo družbo in izkazujejo naklonjenost.

Toda prej omenjena študija je opozorila na nekaj, česar se do zdaj morda niste zavedali - da lahko hišni ljubljenčki, če z njimi spite v istem prostoru, slabo vplivajo na vaš spanec. Dober nočni spanec pa je temelj zdravja in dobrega počutja. Hišni ljubljenčki torej na splošno pozitivno vplivajo na duševno zdravje, vendar utegne biti ta vpliv precej manjši, če zaradi njih ponoči slabše spite. Nekateri ljudje poročajo, da se počutijo bolj prijetno in udobno, če njihov hišni ljubljenček spi v istem prostoru kot oni. Kljub temu se morajo zavedati, da ta ponoči povzroča hrup in se premika, zaradi česar utegnejo težje zaspati ali se večkrat prebuditi.

Toda v okviru raziskav, ki temeljijo na izpolnjenih vprašalnikih, ni mogoče zares dokazati, da hišni ljubljenčki, če spijo v istem prostoru kot njihovi lastniki, motijo njihov spanec, čeprav obstajajo določeni dokazi, da bi to lahko bilo res. Brian N. Chin in njegovi kolegi pri svoji raziskavi niso upoštevali podatka, ali so udeleženci spali v istem prostoru tudi z drugimi ljudmi, denimo s partnerjem ali otrokom. Prejšnje študije nakazujejo, da lahko to, da si posteljo delimo z drugimi ljudmi, prav tako vpliva na naš spanec, in da so pozitivni učinki življenja s hišnim ljubljenčkom na zdravje večji pri tistih ljudeh, ki imajo partnerja.

Najverjetneje ni mogoče pričakovati, da boste svoje hišne ljubljenčke preprosto nagnali iz svojih spalnic. Kaj lahko torej storite, da bi izboljšali svoj spanec, če si že delite posteljo s svojim psom ali muco?

Izvedenci svetujejo, da izberete tako veliko vzmetnico, da bo na njej dovolj prostora za vas in vaše hišne ljubljenčke. Prav tako bi morali pogosteje zamenjati in oprati posteljnino ter vzpostaviti stalno spalno rutino. Več o tem, kaj lahko še storite, da bi si zagotovili dober nočni spanec, če spite v istem prostoru kot vaš hišni ljubljenček, pa bo znano komaj tedaj, ko bo opravljenih še več raziskav na to temo.

(The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta