Ste danes že vznemirili ali razburili nedotakljive?

05.09.2021 03:00
Prvo- in drugorazredni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa09324982 Slovenian Prime Minister Janez Jansa attends the presentation of the programme of the activities of the Slovenian Presidency during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, France, 06 July 2021. EPA/CHRISTIAN HARTMANN/POOL MAXPPP OUT Foto: Christian Hartmann/Pool
Christian Hartmann/Pool

Popravek zakona o varstvu javnega reda in miru, ki ga je ta teden predlagala ta nora ali smešna vlada - ustrezno obkroži -, je najboljši politični vic, kar sem jih zadnje čase slišal.

500-1000 evrov

Predlog spremembe zakona (2. odstavek 7. člena) se glasi: "Ne glede na prejšnji odstavek se z globo od 500 do 1000 evrov kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem oziroma do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega."

V trenutno veljavnem zakonu (ZJRM-1) se 2. odstavek 7. člena glasi, da se z globo kaznuje, "kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju".

Vlada skratka predlaga, da bi zdaj to veljalo tudi za nedostojno vedenje "v zvezi z uradnim poslovanjem" - torej tudi v prostem času - in da so nedotakljive uradne osebe (plus njihovi bližnji) zdaj tudi izrecno naštete s konkretnimi funkcijami.

Na živce

Zdi se, da se vlada vnaprej pripravlja na to, da bo šla državljanom vedno bolj na živce in da se bodo ti dezinhibirani nehvaležneži na njih vedno bolj in vedno pogosteje drli. To se dejansko tudi že dogaja. Incident na Kredarici je samo najnedavnejši primer. Okrog državnega zbora se je v zadnjem času tudi že dogajalo, da so mimoidoči zoprneži poslance nadirali in vsaj enega od njih tudi opljuvali.

In to hoče vlada preprečiti. Ljudi hoče prestrašiti, da jim ja ne bi prišlo na misel, da bi kaj takega počeli - in jih tudi kaznovati, če bi to slučajno le storili.

Nimamo kaj

Problem predvidenih sankcij je večplasten.

Prvič, politiki so pač politiki in so že po službeni dolžnosti dolžni marsikaj neprijetnega, nelaskavega in nesramnega pogoltniti. A ne ta vlada. Ta vlada se ne čuti dolžna to prenašati. Ravno obratno! To se ji zdi krivično, ker se ima za dobronamerno, pametno, sposobno, nezmotljivo, najmoralnejšo. Državljani nimajo kaj pizditi in pljuvati. Ta vlada se zato bolj čuti dolžna, da ona sama državljanom kao iskreno govori, kaj si o njih misli. Državljani smo tisti, ki smo dolžni marsikaj neprijetnega, nelaskavega in nesramnega pogoltniti od vlade.

Drugič, vlada je s tem simbolično izenačila Anico Bidar in Teo Jarc. Facebook pljuvačice in tako imenovane politkolesarske protestnike. Dve muhi na mah. Kaj dve, tisoče muh! Izenačila je ejakuliranje tuje, najbrž kužne sline s kritičnim, četudi povišanim, magari zadirčnim glasom. Izenačila je primitivno facebook kokodakanje z ulice in kolikor toliko artikulirano transmisijo ljudskega glasu, ki v obupani opozicijski dilemi raje podpre Teo Jarc in Jašo Jenulla kot pa Tanjo Fajon in Marjana Šarca.

Kdo bo pa nas ščitil?

Naj se še malo pozabavam z zakonodajo. Nedostojno vedenje ZJRM-1 definira kot "vedenje posameznika ali skupine, s katerim povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju".

Zakaj hudiča bi bilo treba sankcionirati "vznemirjenje ali razburjenje" in škodovanje "ugledu posameznika" - namreč "najvišjih predstavnikov države", poslancev oziroma svetnikov ali zoper njegovega bližnjega? Državljani smo vznemirjeni ali razburjeni vsakič, ko se Janša ali Hojs in mnogi drugi iz njune stranke ali njunih kabinetov - če vlade nasploh in koalicije niti ne omenjam - pojavijo na televiziji ali na twitterju. Kdo bo pa nas ščitil pred vznemirjanjem in razburjanjem, ki nam ga povzročajo oni?

Prvorazredni in nedotakljivi

In kakšno nakladanje je to o ugledu oziroma "škodovanju ugledu"? Ugled je nekaj zelo relativnega. Nekateri jim ga priznavajo, nekateri pa ne. Naj si ga sami zagotovijo, če morejo. Kako je mogoče škoditi ugledu z vpitjem čez cesto ali pošiljanjem v kurac?

To vlado si bomo zapomnili po tem, da kar naprej govoriči o strankarski in državljanski opoziciji kot o prvorazrednih, sebe pa razglaša za drugorazredne, zatirane, deprivilegirane revčke. Vstanite, v suženjstvo zakleti. In to še zdaj, ko so že leto in pol na oblasti.

S predlogom spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru svoj prvorazredni status poskušajo formalizirati. Če bo šlo to skozi, bodo uradno nedotakljivi. Seveda pa bodo še naprej jokcali, kadar se bo kdo na njih zadrl čez cesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta