Sto let je od rojstva Janeza Pavla II., najbolj ljudskega od vseh papežev

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
24.05.2020 04:45

Minilo je sto let od rojstva Karola Wojtyle, papeža Janeza Pavla II., ki je pomembno zaznamoval zgodovino ne samo Katoliške cerkve, ampak vsega sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Pavel II. 19. maja 1996 na mariborskem letališču
Boris Vugrinec

Bil je tisti papež, ki "'ma vas rad". Slovenci smo si ga gotovo najbolj zapomnili prav po tem spontanem vzkliku na postojnskem letališču, kjer je 18. maja 1996 med 70 tisoč mladimi praznoval svoj 76. rojstni dan. Papežev obisk, bil je tudi v Ljubljani in Mariboru, je bil verjetno največji dogodek dotlej v tedaj še mladi samostojni Sloveniji. Enako navdušeno smo ga sprejeli tri leta kasneje, ko je 19. septembra 1999 v Mariboru beatificiral Antona Martina Slomška. Nepozabna ostajajo tudi njegova voščila ob velikih krščanskih praznikih, ki jih je izrekel v več deset jezikih, tudi v slovenščini.

Veliko presenečenje za vse

Karol Jozef Wojtyla se je rodil 18. maja 1920 v Wadowicah na južnem Poljskem v družini nekdanjega avstro-ogrskega častnika, ki je sina poimenoval po zadnjem avstrijskem cesarju. Leta 1938 je odšel v Krakov na študij polonistike. Ukvarjal se je z gledališčem in literaturo, v prvih letih druge svetovne vojne pa se je odločil, da bo postal duhovnik. Posvečen je bil 1. novembra 1946. Na poljskih univerzah je poučeval etiko in naglo napredoval v cerkveni hierarhiji. Leta 1958 postal krakovski pomožni škof, čez štiri leta pa je prevzel tudi vodenje škofije. Leta 1963 ga je papež Pavel VI. imenoval za krakovskega nadškofa, leta 1967 je postal kardinal. Tako je leta 1978 že sodeloval na konklavu, kjer so po smrti Pavla VI. za novega papeža izvolili Albina Lucianija, ki je privzel ime Janez Pavel I. Po njegovi nepričakovani smrti po le 33 dneh papeževanja je bil Karol Wojtyla kljub svoji mladosti, star je bil le 58 let, in poljski narodnosti 16. oktobra 1978 izvoljen za novega papeža, 264. po vrsti.

Atentatorju je oprostil

Prva leta njegovega pontifikata je zaznamoval atentat nanj. Ko se je 3. maja 1981 v odprtem avtomobilu pripeljal na Trg svetega Petra v Rimu, je nanj iz neposredne bližine streljal Turek Mehmet Ali Agca. Zadele so ga štiri krogle - dve v trebuh, ena v levo roko in ena v desno. Papeža, ki je izgubil ogromno krvi, so operirali pet ur, za okrevanje pa je potreboval mesec dni. Kdo je bil naročnik atentata, še danes ni jasno, saj je storilec ves čas spreminjal svoje izjave. Papež ga je kasneje obiskal v zaporu in mu dejanje oprostil.
Šele po papeževi smrti pa je njegov dolgoletni osebni tajnik Stanislaw Dziwisz razkril, da je Wojtylo leto pozneje v Fatimi na Portugalskem zabodel neki španski skrajnodesničarski katoliški duhovnik. Na Janeza Pavla II. so še večkrat poskusili izvesti atentat, dvakrat tudi med njegovimi obiski na rodnem Poljskem. Zaradi varnosti kasneje ni več hodil med množico ali se vozil v odprtem avtomobilu, temveč so zanj naredili znameniti neprebojni papamobil.

Tudi po Sloveniji se je vozil v svojem papamobilu.
Igor Napast
Janko Rath
Papež Frančišek ob grobu Janeza Pavla II.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta