Tenisač, ki je nekoč na igrišču divjal, zdaj je hladen kot špricar

Aljoša Stojič
29.11.2020 03:00
Leto 2020 je Danil Medvedjev sklenil z veličastno londonsko zmago in kot četrti teniški igralec na svetu, želi si še višje, na teniški vrh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
Epa

Prvi Đoković, drugi Nadal, tretji Thiem, četrti Medvedjev. Ampak samo na teniški lestvici ATP ob koncu sezone. Ruski tenisač Danil Medvedjev je na sklepnem turnirju ATP premagal vse tri, razumljivo, da je bil nadvse zadovoljen. Sploh po sušni sezoni, ki jo je "izvlekel" z desetimi zaporednimi zmagami v Parizu in Londonu, s čimer je osvojil dva turnirja v 2020 (skupno v karieri devet) in napovedal, da bi lahko v prihajajočem teniškem letu resno ogrozil primat nedotakljive trojke Đoković, Nadal, Federer. "Neverjetno, da sem ugnal najboljše tri s svetovne teniške lestvice: v skupini Novaka, nato Rafo v polfinalu in naposled Dominica v finalu ... To mi veliko pomeni za samozavest," je dejal Medvedjev in dodal: "Pokazal sem, česa sem v resnici zmožen, ko igram, kot sicer znam; ko se počutim dobro tako psihično kot fizično. Že prej sem vedel, česa sem sposoben, samo na igrišču tega nisem znal večkrat pokazati."

Veliko zmago nad Dominicom Thiemom je Medvedjev sprejel nenavadno mirno, ni skakal v zrak ali padel na kolena, bil je hladen kot špricar. Dobro leto dni je od tega, kar je doživel to preobrazbo: "V tenisu sem verjetno prvi, ki se navzven ne veseli, ampak v nogometu sem že videl igralce, ki ne slavijo zadetkov in zmag. Tako sem se odločil po lanskem turnirju US Open, ko sem imel konflikt z gledalci." Takrat so ga vročekrvni gledalci v dvoboju s Felicianom Lopezom iztirili do te mere, da jim je pokazal sredinec, a se je z njim hitro popraskal po obrazu ... Nato je na tistem grand slam turnirju v New Yorku prišel vse do finala, v katerem je po petih setih klonil proti Nadalu.

Foto: EPA
Epa

V mladosti je rojeni Moskovčan (z ženo Darjo zdaj biva v Monte Carlu) slovel po rahlih živcih. S prijateljem Andrejem Rubljovom (tudi on je teniški top 10) sta pogosto lomila loparje in divje oporekala sodnikom. Iz svoje kože Medvedjev ni mogel niti na manjšem turnirju v Savannahu aprila 2016, zmerjal je temnopolto sodnico, ko je igral s temnopoltim Donaldom Youngom. Bil je diskvalificiran in dvoboj prekinjen, Ameriška teniška zveza je pojasnila, da "je Medvedjev dvomil o pristranosti sodnice na podlagi njene rase". Moskovčan se je opravičil za svoje nespametno dejanje, na družbenih omrežjih se je sprožil plaz obtožb, da je rasist: "Žal mi je, da so me premagala čustva. Niti točno ne vem, kaj sem rekel. Iskreno mi je žal in se vsem vpletenim opravičujem. To je bil velik nesporazum in zame pomembna življenjska lekcija." A lekcija, ki je ni najbolje osvojil, saj je nedolgo zatem sodnici v Wimbledonu pod stol vrgel kovanec ... Da bi brzdal svoj nemirni značaj, se je zatekel po pomoč k psihologu, najbolj pa ga je očitno pomirila Darja, s katero se je poročil pred dvema letoma.

Foto: EPA
Epa

​Če za kaj, mu je malo mar za frizuro; kakor se mu lasje zjutraj postavijo pokonci, tak pride popoldne ali zvečer na igrišče ... Ta velikan (v višino meri 1,98 metra) resda deluje zaspano in med nonšalantno hojo okorno, a za svojo višino je izjemno spreten in z "dolgimi" žogami (zlasti z natančnim bekendom) dobesedno uničuje tekmece. Igra na mreži je bila njegova velika slabost, a jo je popravil. Stefanos Cicipas je njegov slog označil za "zelo dolgočasen". A dokler mu bo grški igralec gledal v hrbet, se Medvedjev zlahka sprijazni s takimi opazkami.

Na turneji ATP je Medvedjev zraven zadnjih šest let, njegovi rezultati (159 zmag, 86 porazov) seveda še niso v rangu Đokovića ali Nadala, se jima pa po moči hitro bliža. Na turnirjih je zaslužil dobrih 14 milijonov dolarjev, letos 3,6 milijona. Tekoče govori francosko in angleško, kar izkazuje tudi na družbenih omrežjih. PlayStation je bil njegova otroška obsesija, kakšno Fifo ali NHL rad odigra še danes, ampak izključno doma, "ker se drugače zame na teniškem igrišču ne bi dobro končalo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta