Uresničene morske sanje: Oaza za ribe, školjke in rake

11.06.2023 02:00

Zavod za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea iz Seče je te dni pridobil stavbno pravico, da v morje pred rtom Seča, blizu školjčišča, zasidra podvodni greben iz betona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morska oaza Piran je pritegnila šolarje.
Tomaž Primožič/FPA

Če bi ga videl znameniti francoski arhitekt Le Corbusier, ki je zasnoval poceni montažna stanovanjska naselja, ljudem cenovno zlahka dostopna, bi se takoj podpisal pod prvi slovenski morski podvodni greben. Struktura, podobna napolitankam, bo na dno morja pred rtom Seča legla še letos, njeni avtorji iz zavoda YouSea, ki jih vodi Irena Fonda, pa se nadejajo, da bo greben spodbudil bohotnejšo rast morskega življenja v morju ob sečoveljskih solinah, saj ga vse bolj prekriva mulj. Strukture, na katere se lahko oprimejo morske živali in rastline, so več kot dobrodošle.

Sanje o podvodnih strukturah, ki bi morskim bitjem ponudile zavetišče in bivališče, se v glavah mnogih, ki ljubijo morje, rojevajo že dolga leta, pa naj so to bili zagovorniki umetnega otoka, kot v preteklosti arhitekt Edvard Ravnikar, pa Franci Steinman in Leon Gosar s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, ali biolog Ugo Fonda, ki je vsaj 30 let prepričeval državo, naj se odloči za gradnjo pilotskega, dva metra visokega podvodnega grebena in prispeva k spodbujanju biološke raznovrstnosti našega morja.

Nakar se je zgodilo. Potihoma in ravno ob pravem času. Zavod za ohranjanje biodiverzitete morja YouSea iz Seče je prav te dni pridobil tudi stavbno pravico, da v morje pred rtom Seča, blizu školjčišča, zasidra podvodni greben iz betona. Dobil je ime Morska oaza Piran, da bi bila podpora javnosti še večja, pa je zavod v akcijo ozaveščanja pritegnil še šolarje. Slovenske iz osnovnih šol v Dutovljah, Komnu in Piranu, kjer se je projektu priključila OŠ Cirila Kosmača, in tudi zamejske, dvojezične iz Ljudske šole Lipa ob Vrbi na avstrijskem Koroškem. Minuli petek se je iz Vrbe v Portorož pripeljal avtobus, poln otrok, pravzaprav kar vsa šola, saj je postala prva prejemnica naziva Modra šola, ki ga podeljuje zavod YouSea. Učenci so s seboj prinesli likovna dela, ki govorijo o sonaravnem sobivanju z morjem. Razstavljena so v nekdanjem portoroškem skladišču soli Monfort, kjer jim delajo družbo izdelki slovenskih šolarjev. Ravnatelj šole Christian Zeichen je ponosen na svoje šolarje in sodelavce: "Zelo si prizadevamo, da otrokom ponudimo nekaj več, kar jih lahko osebnostno izpopolni," pravi ravnatelj, ki povezave s slovenskimi partnerskimi šolami, med njimi sta tako Dutovlje in Komen kot Piran, ohranja žive in živahne. Zavod YouSea namerava projekt izobraževanja otrok razširiti na 18 istrskih šol, ki bodo postale "modre šole" ter bodo širile znanje o morju in morskih organizmih ter zavedanje o občutljivosti in zapletenosti morskega ekosistema. Nova znanja pa bodo pridobivali tudi strokovnjaki. S podvodnim grebenom Morska oaza Piran se bo zavod YouSea osredotočil na razvoj in proučevanje inovativnega načina gojenja morskih organizmov - takšnega, ki bo bolj trajnosten in sonaraven ter ne bo pozabil na ohranjanje biodiverzitete morja.

"Inovativna gojitvena oprema lastne izdelave bo v prvi vrsti namenjena ugotavljanju in raziskovanju možnosti učinkovitega pridobivanja mladih školjk ostrig in drugih avtohtonih organizmov, ki bi lahko bili zanimivi za gojenje, vendar njihovih mladic za zdaj še ne znamo vzgajati. Ta projekt predstavlja začetek razvoja multitrofične marikulture v Sloveniji, ki je tudi ena od usmeritev Evropske unije na področju marikulture," pojasnjuje Irena Fonda, direktorica zavoda YouSea. Jasno, da s projektom nadaljuje zamisel očeta Uga Fonde, in seveda ji ob strani stoji brat Lean Fonda, ki je prav tako že od otroštva začaran s podvodnim morskim svetom.

Betonske napolitanke pod vodo

Obenem Irena Fonda pričakuje, da bo Morska oaza Piran zaradi svoje premišljene oblike postala dom številnim vrstam rib in drugih morskih organizmov ter bo delovala kot naravni morski podvodni grebeni. "Zato bo lahko postala tudi poligon za opazovanje in spremljanje biodiverzitete v morju ter bo nedvomno zanimiva še za druge institucije, ki raziskujejo morje. Lupine in oklepi morskih organizmov, ki bodo živeli v Morski oazi Piran, so večinoma zgrajeni iz kalcijevega karbonata, v katerega se praktično nepovratno vgrajuje toplogredni plin ogljikov dioksid, zato bomo Morsko oazo Piran raziskovali tudi s stališča kapacitete ponora ogljikovega dioksida," pojasnjuje Irena Fonda.

Pilotski raziskovalni modul, ki bo postal platforma za opazovanje, raziskovanje in primer dobre prakse, nastaja s podporo glavnega pokrovitelja projekta, družbo Bauhaus. Direktor družbe Samo Kupljen podvodni greben opisuje kot betonske napolitanke, zložene v strukturo, ki ima mere 5,5 metra dolžine, 3,5 metra širine in tri metre višine: "Podvodni greben bomo postavili tako, da ga bo ves čas oblival morski tok, z njim pa sveža hranila."

Partnerji, s katerimi zavod YouSea načrtuje sodelovanje in skupne aktivnosti v prihodnje, so Jadralni klub Pirat, Društvo Morigenos, projekt Remedies, Planet Matters in Društvo Anbot. Priključil se jim je tudi Klub Pirat iz Portoroža z jadrnico razreda optimist, ki je namenjena spoznavanju pomorskih in jadralskih veščin za otroke, podvodno podporo pa jim daje še Borut Furlan, podvodni fotograf in podpornik zavoda YouSea.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta