Ustavili prevarante, ki so ponujali odpis kazni

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
03.03.2019 03:53

Žrtve so bile družine zapornikov, ki so skupini goljufov izplačale več kot štiri milijone dolarjev za obljube, ki jih ni mogoče izpolniti. Vodja Alan Warrick obsojen na 19 let zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaporniki in njihove družine so bili tarča dobro organizrane skupine prevarantov.
Reuters

Ponudba je zvenela vabljivo: družine, ki so imele svoje ljubljene v zaporu, so lahko najele preiskovalce, ki bi za vlado zbirali informacije, vse to pa bi se nato poznalo pri znižanju prisojenih kazni njihovim družinskim članom. A zvenelo je predobro, da bi bilo res. To pa zato, ker dejansko ni bilo res.

Manipuliranje z upanjem

Alan Warrick, 42 let, in nekaj njegovih sozarotnikov je v ameriški zvezni državi Teksas ustanovilo podjetje, ki so ga imenovali Zasebne storitve, a se je glas o njih, s tem pa tudi goljufija, kmalu razširil po vsej Ameriki. Warrick in njegovi sodelavci so v osnovi komunicirali preko elektronske pošte in telefonov, uporabljali so psevdonime, da bi zakrili sledi. Družinam zapornikov so pripovedovali, da njihovi preiskovalci opravljajo nakupe prepovedanih mamil pod krinko, takšne preiskave pa naj bi nato vodile k zmanjšanju kazni za njihove zaprte družinske člane. Laži so vztrajno ponavljali svojim strankam, jih prepričevali, da so preiskave in da bo zdaj zdaj pravni sistem pokazal, kako deluje. "Sistem ne deluje tako, vendar ogoljufane družine tega niso vedele," je povedala agentka FBI Tracy Masington, ki je preiskovala primer skupaj s kolegi z ministrstva za pravosodje. Masingtonova je opozorila, da je vsaj ena od žrtev živela v tujini in se trudila, da bi iz ameriških zaporov spravila svojega sina. Druga žrtev je bila starejša ženska na smrtni postelji, ki je svoji hčerki obljubila, da bo tudi po svoji smrti plačevala Zasebnim storitvam in tako poskusila spraviti na svobodo njenega sina.

Okoli 4,4 milijona dolarjev je tolpa izmaknila svojim žrtvam.

Vodji 19 let zapora

Po nekaj letih goljufij se je ena od žrtev obrnila na FBI, ki je nato začel preiskavo primera. Preiskovalci so ugotovili, da Warrick in njegovi sodelavci zapravljajo prigoljufani denar za razkošno življenje, ki je vključevalo drage avtomobile, počitnice, nočne klube in igranje na srečo.

Ameriška zakonodaja znižanje kazni v primeru posredovanja koristnih informacij sicer omogoca, a ne na nacin, kot je to pocela združba.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta