V vročih dneh kuhamo lahkotno: Hladne poletne juhe lahko naredimo tudi dan prej

Zora Štok Zora Štok
31.07.2022 04:40

Hladna poletna juha nas bo osvežila v teh vročih dneh, da se izognemo dehidraciji, pa poleg različnih napitkov uživajmo predvsem veliko svežega sadja in zelenjave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na hitro opečena zelenjava ne zahteva veliko časa za pripravo.
Profimedia

Vroči, prevroči dnevi in še počitniška sezona na vrhuncu niso ravno čas, da bi kaj veliko mislili na hrano. A tudi v vročini in ob pljuskanju morja je treba kaj pojesti. Za diete in hrano, s katerimi bi sneli nekaj odvečnih kilogramov, je seveda prepozno, a to še zdaleč ne pomeni, da bi poleti morali stradati in jesti le paradižnikovo ali kumarično solato, polnjeno papriko in ocvrte jajčevce. Pa stročji fižol s kislo smetano. Saj omenjenim jedem nič ne manjka, toda poletje je čas, ko si lahko privoščimo veliko več. Brez dolgega stanja ob štedilniku.

Pri nas hladne poletne juhe še niso toliko v navadi kot v nekaterih krajih, kjer se spopadajo s hujšo vročino kot pri nas (Španija na primer, Italija pa Bližnji vzhod vse tja do Irana). Pravzaprav škoda, ker priprava ne terja veliko časa, naredimo jih lahko tudi dan ali večer prej, povrhu pa nas bodo nasitile, osvežile in prevzele z okusom.

Gaspačo, ki izhaja iz španskih logov, je daleč naokoli najbolj znana zelenjavna hladna juha, obstaja pa še vrsta drugih. In ni treba, da se recepta držimo do najmanjše podrobnosti. Kot povsod v kulinariki naj tudi tu prevlada kreativnost, priprava juhe po lastnem okusu. Sveža zelenjava - kumare, bučke, paprika, paradižnik in koleraba - so lahko osnova, tudi mešanica te zelenjave bo dala izjemen okus. Dodatek olivnega olja bo okus juhe nadgradil, povrhu bomo poskrbeli še za vnos zdrave maščobe. Česen kot začimba (poleg soli in popra seveda) skorajda ne sme manjkati, tudi zelišča ne in zdaj jih je obilo. Koprc se bo izredno lepo ujel s hladno kumarično juho z dodatkom jogurta, sveža sesekljana meta prav tako, mešanica drobnjaka, peteršilja in zelene bo prav tako popestritev hladnih juh vseh barv in okusov.

Jogurt daje hladnim juham svežino, z dodatkom žlice kisle smetane bo juha že prav nasitna. Žlička ali dve drobtin bosta juho nekoliko zgostili, mleti mandlji ali drugi oreški pa bodo hladno juho naredili še bolj zanimivo. Za pripravo hladne juhe ne potrebujemo drugega kot dober sekljalnik oziroma multipraktik. Vse sestavine damo v napravo in jih z dodajanjem jogurta razmešamo do želene gostote, na koncu pa kar ročno vmešamo sesekljana zelišča in mlete oreške, če se odločimo, da jih dodamo. Prelijemo v primerno posodo in postavimo v hladilnik. Po nekaj urah je nasitna poletna osvežitev že nared, da uživamo.

O pripravi zelenjave v poletnem času skorajda ne gre izgubljati besed. Seveda se bomo izognili dušenju in kuhanju, kjer je le možno, in izbrali način priprave, ki bo zelenjavo ohranil svežo in hrustljavo ter seveda barvito. Kombinirajmo jo s perutnino ali ribami, oboje je hitro pečeno, zelenjavo pa le nekaj minut obračamo na močnem ognju in priloga je nared.

V poletni vročini ni nujno, da meso spremlja krompir, riž, testenine ali druga priloga, zelenjava bo kar dovolj. Rdeča in zelena paprika, narezani na trakove, tanke rezine bučk, kolobarji korenja, kocke kolerabe in nekaj paradižnikov se bodo v ponvi združili v prijetne okuse, sploh z dodatkom svežih zelišč, ki jih dodamo čisto na koncu. Jed ne le da bo okusna, ampak bo lepa tudi na pogled in tako bo še spodbudila tek. Če pa si zaželimo kaj bolj krepkega, posežemo po nekaj priljubljenih poletnih jedeh, kot so ocvrti jajčevci in stročji fižol. Da ne bi bilo vselej enako, lahko v drobtine, v katerih nazadnje povaljamo jajčevce pred cvrtjem, dodamo malo parmezana ali črnega sezama. Med dve rezini lahko tudi damo zdrobljen mladi sir ali tanko rezino poltrdega sira, dobro stisnemo in potem paniramo ter ocvremo. Lahko pa jajčevce pripravimo tudi kot solato ali prilogo jedem z žara. Neolupljen jajčevec narežemo na kocke in jih hrustljavo zapečemo na olivnem olju. Potem v ponev dodamo nekaj žlic sojine omake, malo kisa ali vina, žličko sladkorja in dobro premešamo. Po želji še solimo in popramo, na koncu pa obilno potresemo s koriandrom. Če ne maramo koriandra, bo odličen dodatek tudi sesekljan peteršilj.

Hladno poletno zelenjavno juho obilno začinimo s sesekljanimi zelišči.
Profimedia

Stročji fižol pa ne bo teknil le kot solata ali v omaki z mesom, temveč tudi na kak drug način. Na primer: skuhamo krompir, ga narežemo na kose in ga malo popražimo na ocvirkih, nanj damo na manjše kose narezan in skuhan stročji fižol, vse skupaj pa prelijemo s kislo smetano, ki smo ji dodali sesekljana sveža zelišča, sol, poper in ščepec dimljene mlete rdeče paprike. Skorajda popoln obrok.

Sredi poletja nikakor ne pozabimo na ribe (če jih že med letom ne jemo, kolikor bi bilo priporočljivo). Ni treba, da izbiramo drage bele ribe, namesto brancinov, orad, zobatcev, ribonov in kar je še podobnih rib, si privoščimo na primer skuše ali kraljice morja, sardele. Skuš mnogi ne marajo, ker so lahko suhe, a s pravilno pripravo bo ta izjemno zdrava in povrhu poceni riba dobrodošla popestritev jedilnika.

Profimedia

Sardele pa so tako in tako po krivici zapostavljene. Že konzervirane sardele so zdrave, ribe so namreč eno redkih živil, ki s konzerviranjem ne izgubijo hranilne vrednosti. Če si jih pripravljamo sveže, pa toliko bolje. Ne samo ocvrte v olju ali na hitro obrnjene na žaru, sardele so odlične tudi v marinadi (pečene obložimo s čisto na tanko narezano čebulo, po možnosti rdečo, in prelijemo s prevreto mlačno mešanico kisa, vode, limoninega soka, soli in popra, dodamo pa še kak list lovorja in vejico rožmarina). Če nam ni škoda časa, pripravimo eno od mnogih inačic paniranih sardel. Ribam najprej odstranimo glavo in potem odstranimo kost, da dobimo fileje. Za nadev lahko uporabimo mešanico peteršilja, česna, drobtin in olivnega olja, za tiste, ki se ne bojijo bolj nenavadnih okusov, pa izpustimo česen in dodamo rozine in pražene pinjole. Nadev namažemo na file, ga pokrijemo z drugim, dobro stisnemo, paniramo v moki, jajcih in drobtinah ter ocvremo.

Če tudi v vročem poletju ne zmoremo brez sladkega, so kreme iz svežega sadja v kombinaciji s skuto ali svežim sirom pravšnja izbira.
Profimedia

In za konec še na kratko o poletnih sladicah. Jasno, sladoled je na prvem mestu, že zato, ker je na voljo na vsakem koraku in ga ni treba pripravljati doma. Peciva so poleti praviloma pripravljena s sadjem, izkoristiti velja obilje jagodičevja, hrušk, prvih jabolk, marelic, breskev, sliv ... Če se želimo izogniti peki ali nam biskvit poleti ne tekne najbolj, pa lahko iz sadja naredimo lahke kreme, jih kombiniramo s skuto, gostim jogurtom in različnimi kosmiči. Sveže sadje drobno narežemo in zmečkamo, lahko ga v gosto kašo sesekljamo tudi v multipraktiku, dodamo malo sadnega ali limoninega soka in postrežemo v skodelici ali kozarcu s kakšnim dodatkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta