Zakaj je pametno nositi zaščitno masko v javnem potniškem prometu

Svetovna zdravstvena organizacija je na osnovi študije v strokovni reviji The Lancet posodobila svoja priporočila glede nošenja mask v smeri, naj zdravi ljudje uporabljajo zaščitno masko tam, kjer je večja nevarnost širjenja okužbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Medtem ko se zaščitni ukrepi rahljajo, se mnogi, tudi Avstralci, sprašujejo, ali je pametno nositi maske na avtobusu, vlaku in tramvaju, da bi tako zmanjšali tveganje okužbe s koronavirusom. Ko so namestnika zdravniške službe Nicka Coatswortha vprašali, kako je s tem, je odgovoril: "Če spadate v ranljivo skupino in nimate druge možnosti, da se pripeljete v službo ali po opravkih, je pametno, da nosite zaščitno masko. Na splošno pa je naše mnenje, da zdravim ljudem v tem primeru ni treba nositi mask." Pred tem je vodja zdravniške službe Brendan Murphy povedal, da nošenje zaščitnih mask v javnosti "ni nerazumno početje".

Maska zmanjša tveganje za okužbo

Do zdaj so bili dokazi, ali se z uporabo zaščitnih mask zaščitimo pred okužbo, negotovi. A zadnja objava v medicinski strokovni reviji The Lancet je to spremenila. Kot je bilo pričakovano, so raziskovalci ugotovili, da uporaba zaščitnih mask ščiti zdravstvene delavce pred koronavirusom. Ugotovili pa so tudi, da zaščitne maske pomagajo tudi drugim zdravim ljudem, čeprav morda v manjši meri.
Raziskovalci so to razliko pojasnili s tem, da zdravstveni delavci večinoma uporabljajo zaščitne maske N95, za katere velja, da zagotavljajo večjo zaščito kot kirurške maske za enkratno uporabo, ki jih ljudje v javnosti najpogosteje uporabljajo. Zaključek bi tako bil, da maske, čeprav ne zagotavljajo popolne zaščite, zmanjšajo tveganje za okužbo.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v luči objavljene študije posodobila svoja priporočila v smeri, naj zdravi ljudje uporabljajo zaščitne maske tam, kjer je večja možnost širjenja okužbe, na primer v javnem potniškem prometu. Toda kako se to priporočilo razlikuje od tega, kar smo slišali pred tem? Zadnja objavljena študija dodaja najboljše dokaze, da lahko zdravi ljudje, ki uporabljajo zaščitno masko, zmanjšajo možnost okužbe. Pomembno je poudariti, da so dokazi povsem jasni za ljudi, ki so bolni in sodijo v rizično skupino, pa tudi za vse druge. Če ste bolni ali okuženi s koronavirusom, je seveda jasen nasvet, da ostanete doma v izolaciji. Vsekakor pa ne smete uporabljati javnega potniškega prometa.

Z masko zaščitite tudi druge

Spregledati pa ne smemo tudi drugih prednosti uporabe zaščitnih mask v javnem potniškem prometu - na ta način zmanjšamo možnost, da bi virus nevede prenesli na druge, če še ne kažemo simptomov okužbe. Kljub različnim sporočilom Svetovne zdravstvene organizacije vemo, da se "asimptomatski prenos dogaja". Tako na primer nedavno objavljena študija navaja, da je kar 40 do 45 odstotkov okužb s koronavirusom asimptomatskih in se lahko dalj časa prenašajo na druge. Tako je uporaba zaščitnih mask pomembna tudi za preprečevanje asimptomatske okužbe. Torej lahko na ta način zaščitimo pred okužbo tudi druge ljudi, ne samo sebe. Kaj torej storiti?
Glede na to, da maske zmanjšajo tveganje za okužbo in tudi možnost, da bi nevede okužili druge, je priporočljivo nošenje zaščitne maske v javnem potniškem prometu, dokler je koronavirus v državi še prisoten. To velja še toliko bolj, če spadate v ranljivo skupino ljudi - če ste starejši od 65 let ali imate pridružene bolezni, na primer povišan krvni tlak, bolezni srca ali sladkorno bolezen.
Če potujete na krajši razdalji in je na vlaku dovolj prostora, da potniki ne sedijo skupaj, se morda lahko odločite, da maske v tem primeru ne uporabite. Vsekakor pa je uporaba zaščitne maske pametna odločitev, če boste potovali dalj časa in je na vlaku gneča. Če se odločite za uporabo zaščitne maske, je zelo pomembno, kako si jo namestite in snamete.
Zavedati pa se morate, da nobena vrsta maske ne zagotavlja popolne zaščite, zato morate še vedno poskrbeti za ustrezno razdaljo in si redno umivati oziroma razkuževati roke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta