Zimska prehrana: Da boste pokali od zdravja

NR
25.11.2018 02:28

Preberite, kako lahko spodbudite svoj imunski sistem, in poskrbite, da boste tudi v hladnih mesecih kar pokali od zdravja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pradavno zdravilo

Začnite dan z zdravim zajtrkom, ki vas bo oskrbel z energijo vse do kosila. Zelo dober način, na katerega se lahko zjutraj pogrejete, je ovsena kaša, ki jo lahko obogatite z oreški ali semeni ter tudi s kakšnim sezonskim sadjem, kot so denimo jabolka, hruške, brusnice ali datlji.
Posezite po sadju in zelenjavi, bogati z vitaminom C. Na svoj jedilnik uvrstite živila, kot so sladki krompir, paradižnik, rdeča paprika in agrumi. Tako bodo vaši obroki vedno vsebovali dovolj vitamina C, ki igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in ohranjanju ravni energije. To je še posebno pomembno, če redno telovadite.

Železo in vitamin B12

Jejte več hrane, bogate z železom, ali posezite po prehranskih dodatkih. Rdeče meso, leča in zelena listnata zelenjava so bogat vir železa, ki spodbuja delovanje imunskega sistema. Če s hrano ne zaužijete dovolj železa, bi morali premisliti o ustreznih prehranskih dopolnilih.
Zaužijte več rib, jajc in sira. Ribe, kot sta losos in polenovka, ter tudi mleko, jajca in sir so odličen vir vitamina B12. Ta prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, hkrati pa preprečuje utrujenost in izčrpanost.
Sladkana živila zamenjajte z zelenjavo s sladkim gomoljem ali juhami. V zimskih mesecih se radi potolažimo z živili, ki vsebujejo veliko sladkorja. Ta ne denejo dobro niti naši postavi niti našim ravnem energije. Toda obstaja veliko zimskih živil, ki so prav tako hranljiva in okusna. Poskusite denimo gomoljno zelenjavo, ki ima sladkast okus, ali juhe, pripravljene iz različnih vrst zelenjave ter obogatene s česnom ali ingverjem. Še posebno vam bodo teknile za kosilo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta