(FOTO) O lepotah Maribora z okolico: Sporočila razglednic iz dvorca Radvanje

30.10.2021 05:00
Februarja leta 1939 sta v Beograd, na naslov uslužbenca ministrstva prosvete, odpotovali “karti”, polni občudovanja mariborske regije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Kajzer

Dragi Miodrag, odkar sem prišel sem, se je razcvetela prava pomlad, pa si lahko predstavljaš lepoto starega dvorca in posestva v mariborski kotlini, obkroženi na eni strani s Pohorjem in na drugi strani s Kozjakom, katerega deli so s spretno roko spremenjeni v pašnike, sadovnjake in vinograde. Ob vsem tem so tukaj idealne okoliščine za delo, branje in za prijetno druženje z domačini. To bi bilo tudi zate, za Jovanko in za Vesno, ki jo vidim, kako bi tekala naokoli in se zanimala za vse in vsakogar. Tvoj Milan.

{api_embed_photo_L30}718734{/api_embed_photo_L30}

Razglednico s to vsebino, ki nosi dve umetniški podobi notranjosti in zunanjosti dvorca Radvanje, je 11. februarja leta 1939 iz Maribora odposlal Milan (njegovega priimka na razglednici ni) na naslov Miodraga M., uslužbenca ministrstva prosvete pri kraljevi vladi v Beogradu. Razglednico, ki je nosila znamko kralja Petra II., je mariborska pošta še isti dan poslala naprej.

Zakaj je Milan prišel v Maribor in od kod in kako je našel namestitev prav v dvorcu Radvanje, bo ostala skrivnost, nam pa ostane zanimiv in topel zapis o tukajšnjih ljudeh, naravi in arhitekturi tik pred drugo svetovno vojno. Času torej, ko je grad še veličastno krasil ta mariborski predel in ko še ni bil v sramoto mestu in regiji.

Teden dni za tem je Milan na isti naslov poslal novo razglednico ("karto"), svoje občudovanje pa je tokrat napisal kar na njeni prvi strani:

"V tem dvorcu se zdaj nahajam. Lepo zgleda, mar ne? In njegov položaj je čudovit - ptujsko-mariborska kotlina, obkrožena s Pohorjem, Kozjakom in Slovenskimi goricami."

Na tej razglednici pa je poleg opisovanja lepot še razmislek o politiki. Milan namreč Miodragu med drugim piše:

Rok Kajzer

"Priznam, da je tvoje razmišljanje glede ukvarjanja s politiko, ki ga je Barbis tako fino izrazil, povsem pravilno in na mestu, a ne odstopam od svojega priljubljenega mišljenja, da je znanost še nekaj lepšega in obširnejšega od politike, še posebej tista znanost, ki ji politika, poleg ostalih področij človekovega delovanja, služi kot baza, to pa je filozofija kulture. Rad te ima tvoj Milan.

{api_embed_photo_R30}718736{/api_embed_photo_R30}

Niti vsemogočen striček Google ni ugotovil, kdo je bil Miodrag M., ki mu je Milan pisal iz dvorca Radvanje, prav tako ni mogoče razvozlati, kdo je Barbis, na katerega se je skliceval, kakor tudi ne vemo, ali je leta 1939 v dvorcu deloval penzion oziroma hotel ali pa je bil Milan nameščen pri kakšni družini. Pa navsezadnje nič od tega ni zares pomembno. Pomembno je, da je Milan Mariboru zapustil dva drobna koščka, dve razglednici in dva iskrena in topla razmisleka o lepoti, ki jo je občudoval, ko je bival v Mariboru.

In nas spomnil, da včasih prezremo naravne lepote in da pred našimi očmi še vedno razpada, če Milana povzamemo, ta "lepi dvorec".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta