(INTERVJU) Marko Japelj: Vem, da bom našel rešitev. Ni me strah

Marko Japelj, scenograf, tačas eden najbolj produktivnih in angažiranih na domačih in tujih odrih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V zadnjem času ste izjemno produktivni. Ne le, da ste v iztekajoči se sezoni Drame SNG Maribor zasnovali scenografijo kar za tri ključne predstave - Somrak bogov, Krila golobice in Lov na čarovnice. Vaše scenografije so na ogled na razstavi Prostor v prostoru v Narodni galeriji, kjer predstavljajo opuse slovenskih gledaliških scenografov do leta 1991. In kot zadnja močna izkušnja - gostovanje tudi vaše Clugove predstave in mariborskega Baleta v Bolšoju. Še ena izjemna sezona je torej za vami?
"Pregledna razstava v Narodni galeriji je bila tudi zame zanimiva, sem pa zastopan v majhnem delu, saj gre vendarle za dela do leta 1991. Na ogled so le moja začetna dela. Tudi gledališče Scipion Nasice je imelo takrat zelo močan opus, a nekatere kasnejše predstave niso zajete. Upam, da bo v prihodnosti še kakšna razstava slovenske scenografije, ki bo zajela tudi sodobnejši čas."
Mislim, da potrebujete že retrospektivo.
"Dobro, saj je še čas. Eno manjšo sem imel pred leti ob 25-letnici dela, ob Borštnikovem srečanju. Zdaj je skoraj že deset let zraven."

Igor Napast
Igor Napast
Igor Napast
Krila golobice, mariborska Drama SNG 2018/19 - scenografija Marka Japlja
Damjan Švarc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta