(INTERVJU) Poljski veleposlanik: Slovenci imate veliko razlogov za zdrav ponos in zdravo domoljubje

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
14.03.2020 05:00

Leta 2015 je Paweł Czerwiński Večeru dal prvi intervju za slovenske medije, ob izteku mandata te dni pa tudi zadnjega in nastavil zrcalo Sloveniji, domovini in Evropski uniji. Pravi, da je Evropska unija ob krizi funkcionalnosti in identitete hinavsko pokroviteljska do vzhodnoevropskih držav, šibko točko Slovenije pa vidi v zdravstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paweł Czerwiński 

To je vaš drugi diplomatski mandat v Sloveniji. Prvič ste državo spoznali v letih 1998-2002, sedaj pa se vam izteka podaljšan mandat 2015-2020. Vmes ste službovali v Ankari in Beogradu. O Sloveniji ste si lahko ustvarili globljo sliko kot marsikateri drug diplomat. Kakšna je vaša temeljna ugotovitev o Sloveniji pred 20 leti in danes, kaj ste poročali v Varšavo o njej?
"Gre za dve povsem različni obdobji. V prvem mandatu sta bili obe državi v tranziciji in kandidatki za članstvo v Evropski uniji, sedaj pa sta obe državi članici EU, Nata, imamo tudi nove oblike sodelovanja, kot je Višegrajska skupina plus z oživljenim sodelovanjem in novi format Pobuda treh morij. Opazil sem, da so nekateri notranjepolitični spori ostali živi, predvsem ti, ki se nanašajo na polpreteklo zgodovino. To je nekakšna stalnica. Presenečen sem, da je ta spor zdaj še bolj vroč kot v prvem mandatu, čeprav živi vse manj ljudi, ki se tega spominjajo, in je to paradoks. So se pa umirile strasti glede odnosa med državo in Katoliško cerkvijo, ti odnosi so sedaj mnogo bolj mirni in pragmatični. V prvem mandatu je bil aktualen spor o lipicancih z Avstrijo, stalnica pa je še danes spor s Hrvaško. Spomnim se razvpitega primera Joška Jorasa, koliko šal je je bilo na ta račun, a to vprašanje s sosedo je še vedno odprto."
Menite, da Slovenija in Hrvaška slabo rešujeta problem, pa naj mu rečejo bilateralni, ki pa je pravzaprav vseevropski, saj zadeva sožitje v evropski družini narodov?
"Kako sta državi pristopili, kot diplomat ne smem ocenjevati, ampak zagotovo je čimprejšnja rešitev v interesu obeh držav in celotne Evrope predvsem v kontekstu funkcionalnosti schengenskega območja. To območje je pod konstantnim pritiskom migracijskih tokov in se sooča tudi z notranjimi problemi, kot je mejna kontrola znotraj schengenskega območja med Slovenijo in Avstrijo. Ta zagotovo ni dobra za prost pretok ljudi in ni v skladu z idejo enotne Evrope."
Če Sloveniji nastavite zrcalo, bi želeli živeti tukaj? Odlično ste se naučili tudi jezika ...
"Kar osem let in pol sem živel tukaj, kar je več, kot sem v enem kosu stanoval doma v Varšavi med posameznimi mandati v tujini. Počutim se kot domačin, s soprogo včasih rečeva, da bi si po upokojitvi kupila majhno hišo ali apartma v Sloveniji, da bi pol leta živela tukaj, pol leta pa na Poljskem. Podobno mislijo številni diplomati, je pa samo vprašanje čisto tehničnih zadev, ki bi lahko povečale interes tujih državljanov, da bi se priselili. Predvsem mislim na zdravstveno oskrbo, to je ahilova peta, ki pri naju vzbuja pomislek. Sicer pa ste Slovenci prijazni, ne govorim o elitah, kjer doživiš marsikaj, mislim na sosede in druge ljudi, ki jih srečuješ v vsakodnevnem življenju. Moja družina se je počutila toplo sprejeta, imate čudovito naravo in prijazno klimo. Tudi sin, ki je v prvem mandatu odraščal tukaj, naju je sedaj v drugem redno obiskoval z velikim sentimentom. V trinajstih letih med prvim in drugim mandatom nikoli nismo izgubili stika s Slovenijo, tudi iz Beograda smo prihajali redno, že tedaj smo del srca pustili tukaj. Morda nismo tipični diplomati.

Veleposlanik Poljske Paweł Czerwiński s soprogo Agnieszko v Mariboru 
Arhiv Veleposlaništva Poljske
Robert Balen
Arhiv Veleposlaništva Poljske
Tomaž Ranc
Veleposlanik Poljske Paweł Czerwiński s soprogo Agnieszko in Modrijanom Blažem Švabom na Paradi domačih Koroškega radia 2017
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta