(INTERVJU) Tone Hočevar: V tebi mora biti ta drža, da ne poklekneš, da ne počepneš, da se ne plaziš

Novinar, dopisnik, urednik, tudi snemalec, če je treba, v vsakem primeru pa izjemen poznavalec delov sveta, v katerih je služboval: težko je izbrati pravi vrstni red, saj v sebi uteleša lastnosti tako rekoč vseh različic novinarskega udejstvovanja. In vse - enako dobro. Kaj dobro, s presežki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Povše

Njegova kariera, ki jo je v slogu napetih političnih dram popisal v knjigi Skušnjave (izdala jo je založba Sodobnost), ni le zgodba o izjemni novinarski poti, ki jo je Hočevar prehodil. Je tudi doživet oris novejše zgodovine. Hočevar pogosto pravi, da ga je vihar dogodkov posrkal vase, a da je imel tudi nekaj sreče: ko je v ključnih trenutkih spoznal prave ljudi. A sreča na prizorišču krvavih diktatur in političnih spletk vendarle ni dovolj. Treba je tudi vedeti, kako ravnati in kaj storiti, kajti skušnjave so bile - velike. Te, tako Hočevar, ki je v Latinski Ameriki preživel 12 let, pozneje pa še 16 let v Rimu, ostajajo danes zelo podobne, čeprav se je od časov hladne vojne marsikaj spremenilo.
Kar se je zelo očitno spremenilo, je zagotovo to, da je fizično breme, ki ga s seboj nosi novinar poročevalec, danes neprimerno manjše, kot je bilo nekoč. Vi ste morali z ekipo skrbeti za 160 kilogramov filma: 40 kilogramov na osebo, po 20 v vsaki roki, zraven še za drugo opremo in prtljago ...
"Drug svet, drugi časi, drugi običaji. Zdaj bi bilo kaj takšnega nepojmljivo. Vzameš majhen fotoaparat in lahko z njim posnameš film. Takrat pa smo poleg filmskih trakov s seboj nosili še magnetofon, težek 19 kilogramov, kamero, težko 17 kilogramov, pa baterije in še manjšo rezervno kamero, ki je bila težja od današnjih najtežjih. S seboj smo imeli tudi za skoraj pol leta prtljage. Zdaj tega ne bi počel nihče več in tudi nihče na tem svetu ti ne bo plačal, da se boš tako dolgo 'potepal' okoli."

Matej Povše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta