Ni gola brez ekipe

Igor Selan Igor Selan
05.01.2019 06:47

"Maribor bo postal urejeno slovensko in srednjeevropsko mesto z uspešnim gospodarstvom in odličnimi pogoji za življenje prebivalcev. Kako? Tako, da gre s tabo v ekipo tisti, ki ve, da ni gola brez ekipe in ne napada brez obrambe," je v športni terminologiji med drugim v svoj predvolilni program zapisal novi mariborski župan Saša Arsenovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Prav sestavljanje ekipe, od katere bo v veliki meri odvisno, ali mu bo uspelo uresničiti omenjeni cilj, bo zaznamovalo začetek novega leta na mariborskem političnem parketu. Da ples na njem za novinca na politični sceni ne bo lahek, je pokazala že konstitutivna seja mestnega sveta, predprejšnji župan Franc Kangler je namreč s poskusom rušenja mandatov enajstih svetnikov Arsenovičeve liste že v uvodu v nov mandat nakazal, da bo skupaj s svojo kar desetčlansko listo delo novega župana rušil na vsakem koraku. Poleg ekipe, v katero je Arsenovič doslej vključil predvsem svoje osebne prijatelje, bo zato veliko odvisno od sestave koalicije. Obrisi te so sicer že znani, a če bo Arsenovič še naprej igral tako nepopustljivo, kot je do sedaj, bi, glede na to, da bo moral krmariti med interesi kar dvanajstih strank in list, lahko kaj hitro šel po poti Andreja Fištravca, ki mu je koalicija razpadla že po letu in pol. Če so mu potencialni koalicijski partnerji pri sestavi pomembne kadrovske komisije kviaz še popustili in dovolili, da si je vzel več mandatov, kot mu glede na izid volitev pripada, bodo pogajanja za podžupanske stolčke, na katerih menda prav tako želi Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga s svoje liste, zagotovo precej trša.
A krmarjenje med političnimi interesi ne bo edini trd oreh, ki ga bo moral streti novi župan. Njegovi politična in podjetniška spretnost bosta na preizkusu tudi pri iskanju rešitve za mariborsko knjižnico, problem, ki se ga je njegov predhodnik loteval skrajno diletantsko. Čeprav Arsenovič knjižnice sprva sploh ni uvrstil med svoje prioritetne naloge, je jasno, da se bo s tem problemom moral spopasti kmalu, rešitev, ki bi zadovoljila vse, pa bi mu prav gotovo prinesla pomemben politični kapital. Enako tudi prenova zahodne tribune Ljudskega vrta, še en piškav oreh, ki ga je podedoval od prejšnjega župana in katerega se bo nova mestna uprava morala lotiti nemudoma. A bo nekaj kredita od Fištravca dobil. Po skoraj petih letih bo namreč predvidoma že ta mesec vendarle končana obnova srednjega bazena v Pristanu, kar bo pomembno prispevalo k sanaciji Športnih objektov Maribor, ki letno zaradi manjšega števila rekreativnih uporabnikov beležijo kar do 80 tisoč evrov izpada dohodka. Prav tako bo namesto Fištravca Arsenovič trak prerezal ob predvideni jesenski otvoritvi podvoza pod železniško progo v Ljubljanski ulici, ki bo, skupaj s prenovo Magdalenskega parka, ena pomembnejših pridobitev mesta v tem letu.
Od novega občinskega vodstva bo odvisen tudi nadaljnji razvoj Mariborskega Pohorja. Marprom namreč letos želi odkupiti zemljišča na Arehu, ki so v lasti DUTB, prav tako bi lahko že letos začeli graditi vmesno postajo gondole, ki bi poleg zimskega olajšala tudi izvedbo letnega, predvsem kolesarskega turizma. "S SID banko smo imeli že dva operativna sestanka, a zahtevajo soglasje novega občinskega vodstva. Osebno sem trdno prepričan, da si Maribor ne sme dovoliti, da ne bi odkupil deleža DUTB na Arehu, saj bo sicer smučanja na Pohorju praktično konec. Tudi projekt izgradnje vmesne postaje gondole je že tako daleč, da bi lahko, če nam uspe pridobiti zemljišča, že letos oddali vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja," opozori direktor Marproma Bernard Majhenič.
Ob pohorskih projektih so v zraku še nekateri drugi. Med temi izgradnja Zdravstvene postaje Tezno, za katero je prejšnja mestna uprava sicer zagotovila začetni kapital, a glavnino denarja pričakovala od države, pa gradnja južne obvoznice, ki bi se lahko začela že letos, a je po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek odvisna od tega, ali bodo zagotovljena ustrezna finančna sredstva. Nekoliko se je zamaknila tudi prenova promenade v Mestnem parku, ki pa bi jo lahko letos vsaj začeli. Prav tako ni verjetno, da bi že letos prenovili skoraj popolnoma dotrajani Malečniški most, saj iz Direkcije za infrastrukturo (DRSI) sporočajo, da bodo dokumentacijo za izvedbo del pripravili šele sredi leta. Bo pa DRSI letos zanesljivo začel kar 55,5 milijona evrov vredno prenovo osrednjega železniškega kolodvora. Dela naj bi pričeli spomladi in končali septembra prihodnje leto. V novi podobi bo jeseni zasijal tudi skate park, katerega prenova naj bi se začela v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta