(O KNJIGI) Izgubljeni spomin Vipave: generalmajor Johann von Maasburg in njegovi

Darka Zvonar Predan
05.06.2021 04:25
Avtorica knjige, prof. dr. Mira Miladinović Zalaznik, letnik 1952, je upokojena profesorica za zgodovino nemške književnosti na Inštitutu za germanistiko ljubljanske Filozofske fakultete in raziskovalka na Inštitutu Nove revije, zavodu za humanistiko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Založba: Inštitut Nove revije.
Leto izida: 2021.
Št. strani: 671.
Vezava: mehka.
Cena: 36 evrov.

Ko je Mira Miladinović Zalaznik konec leta 2013 dobila od sodelavca Goriškega muzeja v Novi Gorici Draga Sedmaka v roke rokopis, pisan s črnilom v stari nemški gotici, se ji je skupaj s prošnjo, naj ga transkribira, postavilo več vprašanj. Na začetku seveda to, kdo je avtor. Izkazalo se je, da je dragoceni zvezek v temno rdečem usnju polnil upokojeni avstro-ogrski generalmajor, baron Johann von Maasburg, do smrti leta 1923 prebivajoč v Vipavi, kjer je že stoletja živela družina njegove žene Rose Tribuzzi. Iskanje nadaljnjih odgovorov je po debelih sedmih letih dalo dragocen rezultat, izčrpno znanstveno monografijo, ki ne zapolnjuje samo vrzeli v družinski zgodovini slovenske veje plemiških Maasburgov, izvirajočih iz današnje Češke in tesno vpetih v lokalno vipavsko okolje, marveč v naši zgodovini sploh. Nikakor ne samo v vipavski, navsezadnje je eden od obeh Johannovih sinov, v prvi svetovni vojni padli Friedrich, nekaj časa živel v Mariboru, njegov sin, Johannov vnuk Nikolaus, pa po poroki z grofico Christiane de Ceschi a Santa Croce na ženinem gradu Bizeljsko. In tudi njiju je, tako kot vipavsko plemiško vejo, kljub sodelovanju s partizani, po drugi svetovni vojni doletelo preganjanje nove oblasti vključno z zaplembo vsega imetja.

Med zaplenjenimi predmeti vipavskih Maasburgov je bil tudi dnevnik oziroma kronika, ki jo je pred in med prvo svetovno vojno pisal Johann Maasburg. Velika je že avtoričina zasluga za to, da jo je izbrskala iz pozabe in razvozlala staro pisavo, še dodatna pa, da jo je nadgradila z uvidom v vojni in povojni čas. Tudi v tistega po drugi svetovni vojni, ko je bila rodbina Maasburg nasilno izkoreninjena iz svojih (slovenskih) krajev in naše zgodovine, ki nam, tako avtorica, “ni vedno v ponos, vedno pa v opomin”.

Dodajmo, da je knjiga obogatena še z izčrpno uvodno študijo Draga Sedmaka o Vipavi in Vipavcih v drugem desetletju prejšnjega stoletja ter z Maasburgovo kroniko v prevodu in še v transkripciji v nemščini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.