Osamljen bo konec odvratnega leta. A njeno veličanstvo Elizabeta II. je vajeno že vsega

Denis Živčec Denis Živčec
12.12.2020 04:50
Kraljica Elizabeta II. je nekoče v svojem znamenitem govoru za annus horribilis, leto groze, označila 1992., a 2020. je zagotovo presneto blizu temu nelaskavemu nazivu. Toliko vsega je šlo narobe. Od cirkusa, ki sta ga s svojim dramatičnim odhodom iz kraljeve družine zagnala princ Harry in Meghan, do novic o prijateljevanju princa Andrewa s pedofilom Epsteinom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zdi se, da je tukaj že od nekdaj in marsikomu pomeni edino pravo stalnico v življenju in svetu, ki se znata čez noč postaviti na glavo, a če je kdaj bila sita vsega, potem je to letos. Nekoč je v svojem znamenitem govoru za annus horribilis, leto groze, označila 1992., a 2020. je zagotovo presneto blizu temu nelaskavemu nazivu. Toliko vsega je šlo narobe. In koliko vsega se je morala naposlušati. Od cirkusa, ki sta ga s svojim dramatičnim odhodom iz kraljeve družine zagnala tabloidna zvezdnika princ Harry, nekdaj njen najljubši vnuk, in vojvodinja Meghan, do sila neprijetnih novih informacij o prijateljevanju princa Andrewa, nekdaj njenega najljubšega sina, s pedofilskim milijarderjem Jeffreyjem Epsteinom. Težko ti je zares prijetno, ko bereš, da naj bi bil tvoj drugorojenec k seksu silil mladoletnico in da je nekoč v palačo vodil ženske dvomljivega slovesa, ki so nato v mnogo prekratkih krilih posedale na njenem prestolu. Sina s podivjano zadrgo je medtem umaknila daleč od medijev in zdaj upa, da bo svet nanj in na škandal pozabil, vnuk, ki medtem živi v megalomanski vili v prestižnem kalifornijskem Montecitu in se prodaja kot veliki humanitarec, pa s svojo ženo tu in tam še vedno kakšno zakuha. Kot zadnjič, ko sta zakonca s seboj na vojaško letališče v Los Angelesu pripeljala fotografa in se nato trudila pred grobovi dramatično, a fotogenično pozirati z vencem v roki. Medtem so zaradi slabih plač v nekaterih rezidencah stavkali kraljičini zaposleni.

Za božič sama z možem in osebjem

Njeno veličanstvo Elizabeta II. je vajeno že vsega. A globalna pandemija je zagotovo pretresla tudi njo in ji življenje precej spremenila. Tako so pred njo po dolgih desetletjih spet precej osamljeni prazniki. Kar glede na sprto družino morda niti ni povsem slabo. Monarhinja in njen soprog princ Filip, ki sta od izbruha pandemije covida-19 zaradi visoke starosti večino časa v samoizolaciji, letos prvič po več kot 30 letih božiča ne bosta praznovala v družinskem krogu. Božične praznike sta 94-letnica in njen 99-letni soprog, ki je zadnja leta slabega zdravja, običajno preživljala skupaj z družino na svojem posestvu Sandringham na vzhodu Anglije. Zdaj pa so iz kraljeve palače sporočili, da sta se na podlagi nasvetov odločila, da bosta božič preživela v windsorskem gradu. Po izbruhu epidemije covida-19 v Veliki Britaniji se je kraljica s soprogom 19. marca iz uradne rezidence v Londonu preselila v grad Windsor. Poletje sta v skladu s tradicijo preživela v gradu Balmoral. V Veliki Britaniji je covid-19 doslej zahteval več kot 59 tisoč življenj, potrdili pa so 1,65 milijona okužb.

Reuters

Medtem ko še ni bilo povsem jasno, kje bo kraljevi par preživljal božič, je v rezidenci Sandringham izbruhnil škandal. Po dolgih 32 letih dela je odpoved dala kraljičina glavna služkinja; 56-letna Patricia Earl, ki živi nedaleč od posestva, je s svojo odločitvijo presenetila ves kolektiv. Kot piše The Sun, naj bi bila to naredila zaradi občutka osramočenosti, ker so se člani strežnega osebja pritožili. Cel mesec bi namreč zaradi koronskih božičnih praznikov morali biti izolirani v graščini, dvajset ljudi bi moralo ostati na voljo kraljici Elizabeti in princu Filipu. To so zavrnili, saj sicer ne bi mogli preživeti niti enega dne s svojimi družinami. Glavni služkinji tako ni šlo v glavo, da imajo nekateri ljudje očitno tudi zasebno življenje in da kraljica od tega ni pomembnejša.

Kako je praznovati sam, je junija doživel že princ Filip, ko je svoj 99. rojstni dan praznoval osamljeno na gradu Windsor, kamor so ga s helikopterjem prepeljali s posesti Sandringham. Zaradi pandemije je princ rojstni dan preživel le v družbi svoje soproge. Oba namreč veljata za rizični osebi v pandemiji, zato sta večinoma v osami na svojem gradu, z družino ostajata v stiku le virtualno in z drugimi načini komunikacije na daljavo. Pripravili so samo preprosto kosilo za princa in kraljico, niti topovi niso zadoneli.

Potem ko so v Združenem kraljestvu za splošno uporabo odobrili cepivo proti koronavirusni bolezni, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, naj bi z njim že v kratkem, predvidoma v nekaj tednih, cepili tudi kraljico in soproga. Zakonca sta med prvimi v vrsti za novo cepivo zaradi svoje starosti in ne bosta deležna morebitnih posebnih ugodnosti. V Buckinghamski palači novice za zdaj niso želeli uradno komentirati.

S cepljenjem želi opogumiti Britance

Elizabeta II. naj bi se sicer za hitro cepljenje odločila zato, da bi opogumila in vzpodbudila druge, da sledijo njenemu zgledu in se tudi sami cepijo. Britanske oblasti namreč skrbi, da bi utegnili vse glasnejši nasprotniki cepljenja - ne le proti covidu-19, ampak tudi proti drugim boleznim - prepričati številne Britance. Po pisanju časnika Daily Mirror kraljica nikakor ni edina, ki želi s čimprejšnjim cepljenjem proti covidu-19 k temu vzpodbuditi sodržavljane. Da se bodo cepili, takoj ko bo to mogoče, je namreč javno napovedalo že več znanih Britancev, med drugim komik Michael Palin iz skupine Monty Python in pevec Bob Geldof.

Ali se Elizabeti II. in Filipu iz svoje 16 milijonov dolarjev vredne vile v Montecitu, kjer zvezdnikov kar mrgoli, kdaj javi tudi Harry, ne vemo, so pa bojda vsi bili na zvezi ob novici, da je Meghan poleti nepričakovano sredi nosečnosti izgubila otroka, kar naj bi bilo kraljevo družino zelo razžalostilo. Brali smo tudi, da sta susseška vojvodi, kot je naziv v ZDA živeče dvojice, vrnila 2,4 milijona funtov davkoplačevalskega denarja za obnovo njune britanske rezidence Frogmore Cottage. "Ta znesek v celoti pokrije stroške obnove rezidence, ki je v lasti kraljice," je sporočil njun tiskovni predstavnik. Dodal je, da je vojvoda Susseški vplačal denar v kraljevi sklad. Sporočil je še, da bo Frogmore Cottage ostal britanska rezidenca vojvode in njegove družine, kar se je kasneje izkazalo za netočno, saj naj bi se tja zdaj po poroki vselila prinčeva sestrična Eugenie, ki pričakuje otroka z možem Jackom Brooksbankom. Eugenie je hči vojvodinje Fergie in princa Andrewa.

Poslopje so lani prenovili za 2,4 milijona funtov davkoplačevalskega denarja. Po poročanju medijev sta Harry in Meghan denar za plačilo obnove rezidence dobila s pogodbo z Netflixom. Z velikanom pretočnih vsebin bosta sodelovala pri nastajanju vrste oddaj, v nekaterih se bosta morda celo pojavila. Večletna pogodba vključuje dokumentarce, dokumentarne serije, igrane filme in otroške oddaje.

Reuters

Vsaj nekaj veselja je v kraljičino leto julija prinesla poroka princese Beatrice z Edoardom Mapellijem Mozzijem. Sestra princese Eugenie je dahnila usodni da na nenapovedani zasebni slovesnosti v Windsorju. Poroke sta se udeležila med drugim tudi kraljica in princ Filip. Kot so zagotovili pri Buckinghamski palači, so upoštevali smernice za omejitev širjenja koronavirusa.

Kasneje je kraljica počastila tudi veterana. V viteza je povišala nekdanjega britanskega vojaka, stoletnega Toma Moora z vzdevkom stotnik Tom, ki je z dobrodelno hojo med pandemijo covida-19 zbral okoli 33 milijonov funtov za pomoč britanskim zdravstvenim delavcem. Elizabeta II. je na slovesnosti na prostem na posesti gradu Windsor uporabila meč svojega očeta Jurija VI. in se smehljala, ko se je z njim dotaknila ramen veterana. Kasneje mu je 94-letna kraljica dejala, da je sto odlična starost.

V zgodovino je šel njen izjemno dostojanstveni in hkrati čustveni nagovor, šele četrti v 68 letih njene vladavine. "Nagovarjam vas v času, o katerem vem, da je poln izzivov," je dejala kraljica in izrazila upanje, da bodo lahko prihodnje generacije o sedanji rekle, da so bili samodisciplina, odločenost in občutek za sočloveka še vedno lastnosti Združenega kraljestva. Govor je sklenila z besedami iz refrena legendarne skladbe Vere Lynn, ki je dva mesece kasneje umrla, stara 103 leta. Nekoč je sredi vojne vihre Britance bodrila s popevko We'll meet again, Spet se bomo srečali. Osmega decembra se je v rdeče oblečena kraljica v Windsorju osebno zahvalila vsem, ki pomagajo v koronskih časih, in zaželela vse dobro tistim, ki se borijo s covidom. Maske pri tem ni nosila, je pa upoštevala varnostno razdaljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta