(POGLED IZ PENZIONA) O betonu in drevesih

Maribor ni taka betonska džungla, kot se nekaterim zdi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vsake toliko prebiram zapise ali poslušam mnenja o mariborskih trgih in promenadi na Lentu, katerih glavna poanta je pomanjkanje dreves oziroma zelenja. Res je, zelenja ni nikoli preveč, a so tudi mesta, kamor ne sodi. Nekaj malega sveta sem videla, tu okoli nas in tudi malo dlje, a težko bi se spomnila mesta, kjer so bili glavni trg in še nekaj drugih polni zelenja.

Saj ni treba iti daleč. Je graški Hauptplatz (z Gradcem se namreč sila radi primerjamo) zasajen z drevesi in poln zelenja? Če me spomin ne vara, tam ni dreves. Ni nujno, da so na vseh mestnih trgih zasajena drevesa. Trgi so namenjeni tudi prireditvam, dogodkom, množičnim shodom ... In kako bi se ti odvijali med drevesi? Vsa večja mesta imajo nekaj trgov brez dreves in zelenja, ker ima vsak trg pač svoj namen.

Meni je naš mariborski Glavni trg všeč. Je prostoren, diha, pa kužno znamenje, fontana in mize pred nekaterimi lokali, ki prikličejo ljudi, živahen utrip je tam. Nekaj malega zelenja bi ga morda res polepšalo, a potem tudi Operne noči in stotih bobnarjev in še koga ne bi bilo tam.

Kot da vsi spregledajo bližnji Slomškov trg, ki ves zelen, s klopcami. Maribor ni taka betonska džungla, kot se nekaterim zdi. Park med občino in Prvo gimnazijo je prav tako v središču mesta in v neposredni bližini še enega trga, ki ni poln dreves in zelenja. In nedaleč stran je naš mestni park, idealen za pomirjujoč sprehod (čeprav promenada ni več tako lepo urejena, kot je bila včasih, pa tudi kak kotiček v parku bi se dalo lepše urediti in vzdrževati).

Tudi vse mestne ulice niso brez dreves. Pa prenovljen del Lenta. Lahko se do onemoglosti prepiramo, koliko dreves bi morali posaditi, da bi bilo obrežje Drave zeleno. Nekoliko naprej proti Studenški brvi so drevesa zasajena, z leti se bodo razrasla in bo tam debela senca. A del Lenta bo pač brez dreves in sence. Ker bo tam verjetno zelo lep in uporaben prireditveni prostor.

Saj si menda želimo, da bi se v mestu tudi kaj dogajalo, kajne? Nedavni skoki z mostu so očiten dokaz, da si Mariborčani dogodkov še kako želimo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta