(POGLED IZ PENZIONA) Zamaški

In potem preberem, zakaj mora zamašek ostati pritrjen na steklenico. Nisem vedela, ali me ima kdo za norca ali je res ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Praviloma se ne razburjam zaradi kakšnih malenkosti, ki ne vplivajo bistveno na moje življenje - izkušnje in selektiven spomin marsikaj prihranijo. Ampak te dni znova premlevam te presnete zamaške na plastenkah. Ko odprem steklenico (česarkoli že) in skušam vsebino naliti v kozarec (ali popiti iz steklenice, priznam …), gre seveda kar lepa količina mimo ust ali kozarca. Prvič, ko se mi je zgodilo, sem to pripisala lastni nerodnosti, prepričana, da sem zamašek slabo odvila. In sem ga odtrgala in vse je šlo po utečeni poti.

Naslednjič sem zamašek odtrgala takoj in preklinjala proizvajalca pijače, kako lahko naredi takšno neumnost, da ti oteži odpiranje in nalivanje. Potem sem se spomnila zbiranja zamaškov za različne dobrodelne namene in sem jih seveda vneto trgala z vsake plastenke, ki mi je prišla pod roko. Zamaške pa seveda odmetavala v za to namenjen zabojnik. Pri ločevanju odpadkov sem pikolovska.

In potem preberem, zakaj mora zamašek ostati pritrjen na steklenico. Nisem vedela, ali me ima kdo za norca ali je res. No, evropski birokrati so nam skuhali že marsikaj, od predpisa o dolžini in debelini kumar, če se lahko malce norca delam, zdaj smo pač pri zamaških. Ker je menda onesnaženje z njimi tolikšno, da je bilo nujno treba ukrepati. A res? Pa menda ja evropski veleumi ne pričakujejo, da bodo potrošniki spoštovali to uredbo o steklenicah in zamaških? Sploh, ker se večini ljudi ne sanja, zakaj naenkrat sprememba pri odpiranju plastenk, in to takšna, da se zaradi nje polijemo in posledično samo še preklinjamo. Jaz sem o tem prebrala in mi je jasno, kakšen je cilj, a nisem prepričana, da bodo zamaški ostajali na steklenicah. Preprosto zato, ker so narejeni tako, da vsebina steklenice teče mimo, torej nepraktični. Pa tudi potrošnikov nihče ni na primeren način obvestil o tej spremembi. Že res, da so mediji tu in tam pisali o tem, a večinoma so potrošniki bolj po naključju ali preko lastne izkušnje spoznali, kaj se nam obeta.

Ne vem, hudo čuden občutek me obdaja, da si je nek birokrat na pobudo ne vem koga spet nekaj veleumnega izmislil, pa četudi z najboljšimi nameni. Le kak letak s pojasnili bi nam dali v pošti predal, pa bi vedeli, za kaj gre. Tako pa se mi zdi, da bodo še naprej tako, kot je. Ker ljudje smo pač praktični.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta