Pred 50 leti v Večeru: Megla, da še ptiči pešačijo

Pripravil Rok Kajzer
25.11.2023 05:00

Za vselej je konec časov, ko so se z meglo lahko hvalili samo Ljubljančani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
19. november 1973

Da bi si jo lahko na kruh mazal

Mariborska sobota se je pričela neobetavno - mesto je prekrila tako gosta megla, da bi si jo lahko na kruh mazal. Neki duhovitež je menil, da je tako zaradi vremenske decentralizacije in da je za vselej konec časov, ko so se z meglo lahko hvalili samo Ljubljančani. "Takšna megla je, da še ptiči peš hodijo," je rekel drugi. Ptiči že morda, toda Mariborčani nikakor. Od 8. ure pa do poldneva se je Maribor spet spremenil v prometni Babilon, za kar ima vsekakor zasluge sedanja neustrezna prometna ureditev Glavnega trga.

19. november 1973

Prvi obisk velja nam

ČE NE ŠTEJEMO OBISKOV V ARABSKIH DRŽAVAH, JE TO PRVO GADAFIJEVO POTOVANJE V SVET PO LIBIJSKI REVOLUCIJI 1969 - Predsednika TitO in Gadafi sta danes popoldan s sodelavci nadaljevala politične pogovore, ki sta jih začela včeraj nekaj pred 18. uro. Libijski predsednik Mohamer Gadafi je dopotoval včeraj s soprogo na uradni obisk v Jugoslavijo. Na letališču ga je čakal predsednik Tito. Predsednika bosta med pogovori obravnavala jugoslovansko-libijsko sodelovanje na različnih področjih in aktualni mednarodni položaj, še posebej Bližnji vzhod. /.../ Če ne štejemo obiskov v arabskih državah, je to prvo Gadafijevo potovanje v svet po libijski revoluciji 1969. Pri tem je tudi simbolika: predsednik Tito je bil februarja 1970, nekaj mesecev po revoluciji, prvi državnik zunaj arabskega sveta, ki je obiskal republiko Libijo. Za Gadafijev obisk v Jugoslaviji sta se dogovorila s predsednikom Titom že med njunim srečanjem v Alžiru, vendar je trenutek, v katerem Gadafi obisk uresničuje, posebno pomemben z mednarodnega in bilateralnega vidika.

19. november 1973

Dežurni pri dežurnem

Običaj je že, da nedeljski dežurni novinarji obiščemo dežurnega na kakšnem drugem delovnem mestu. Tako smo se včeraj popoldne zglasili pri dežurnem tehniku radia Maribor Toniju Kresalu in z njim malce poklepetali. "Dežurni sem od 13. do 22. ure. Po poročilih radia Ljubljana bom vrtel trakove z lokalnim sporedom do 15. ure. Potem je moja glavna naloga kontrolirati potek sporeda, ki ga prenašamo z našimi oddajniki. V nedeljo popoldne sem edini človek na radiu Maribor, zato moram sprejemati tudi pozive vseh vrst in jih sporočati naprej, če je treba. Sicer pa imam še veliko opravka s trakovi," nam je povedi Toni, ki je tonski tehnik radia Maribor že 10 let in ki zmore poleg tega še programirati zabavno glasbo. "Na radiu nas je pet tonski tehnikov, vendar pridem na vrsto za nedeljsko dežuranje enkrat na mesec," pravi Toni Kresal. S.N.

Najstarejša občanka državljanka 1973
Danilo Cvetnič
21. november 1973

Ubitih 400 študentov in delavcev

Vodja grške politične organizacije v begunstvu Andreas Papandreu je povedal novinarjem, da so med nedavnimi neredi v Grčiji ubili najmanj 400 študentov in delavcev. Papandreu pravi, da so med krvavimi obračuni vojskE in policije z demonstranti ranili 2000 ljudi, zaprli pa najmanj 3000. V Atenah so uradno izjavili, da je izgubilo življenje 11 ljudi, ranjenih je 150 in zaprtih 866. Sin bivšega grškega premiera Georgea Papandreua je obtožil za dogodke v Grčiji ameriško vohunsko organizacijo CIA in Pentagon. "Današnja Grčija je postala isto, kar je bil Čile septembra letos."

21. november 1973

10 let po atentatu na Johna Kennedyja

MNOGI SE VEDNO SKUŠAJO DOKAZATI, DA JE POROČILO WARRENOVE KOMISIJE POLNO NETOČNOSTI - Čeprav bo od tistega novembrskega dne, ko so v glavnem mestu Texasa Dallasu ubili najmlajšega in najbolj popularnega predsednika ZDA Johna Kennedyja, minilo jutri deset let, mnogi še vedno skušajo dokazati, da je poročilo Warrenove komisije polno netočnosti in samovoljnih sklepov. Obsežna preiskava Warrenove komisije se je končala s sklepom, da je atentat delo enega človeka, Leeja Oswalda. Skeptiki pa navajajo številne podatke o nepopolnosti preiskave. /.../

21. november 1973

Kennedyjev sin operiran

12-LETNI TEDDY IMA RAKA - Na kliniki Georgetown univerze v Washingtonu so 12-letnemu Teddyju Kennedyju, drugemu sinu senatorja Edwarda Kennedyja, amputirali desno nogo, da bi mu rešili življenje. Deček ima kostnega raka. /.../ To je nova tragedija za družino Kennedy, ki jo že tako spremljajo nesreče. Teddy je izrazito športno nastrojen deček, vendar je korajžno sprejel pojasnilo, da je operacija edina pot za njegovo življenje. /.../

22. november 1973

Red maršala Tita

Iz Hrvaške prihaja predlog, da bi ustanovili red maršala Tita. Z njim bi odlikovali za posebne zasluge tiste, ki so največ prispevali h kontinuiranemu razrednemu razvoju naše revolucije in oblikovanju samoupravne socialistične skupnosti.

22. november 1973

Tito bo govoril v Jajcu

Na svečani seji ob 30. obletnici AVNOJ v Jajcu 29. novembra dopoldne bo govoril predsednik republike Tito. Na osrednjo slovesnost 29. novembra bodo povabili 550 udeležencev, med katerimi je 181 udeležencev zasedanja AVNOJ. Podobno kot na drugem zasedanju, bodo tudi na tokratni svečani seji delegacije republik in pokrajin, delegacije zvezne skupščine, predsedstva SFRJ, zveze komunistov Jugoslavije, SZDL, zveze sindikatov, zveze borcev, JLA in drugih družbenopolitičnih organizacij. O proslavi bo poročalo 200 domačih in tujih novinarjev.

22. november 1973

Kennedy bo kandidiral?

DRUŽINA SICER NI ZA TO, VENDAR ODLOČITEV NI DOKONČNA - Senator Edward Kennedy je izjavil sinoči na televiziji, da njegova družina ne mara, da bi kandidiral na predsedniških volitvah 1976, da pa takšno razpoloženje družine ne pomeni dokončno, da se ne bo potegoval za kandidaturo. Edward Kennedy je govoril ob 10. obletnici uboja svojega brata, predsednika Johna Kennedyja v Dallasu. "Moja žena," je dejal, "sestre, mati, nečaki in nečakinje so proti kandidaturi in prva moja skrb je moja odgovornost do družine. Če pa bi se le odločil za boj za predsedniški položaj, potem bi moj sklep podprla tudi družina."

23. november 1973

Zopet vesoljski rekord

Člana posadke ameriške vesoljske postaje Skylab, znanstvenik dr. Edvard Gibson in pod­polkovnik Williem Pogue sta uspešno končala vesoljski sprehod, ki je trajal 6 ur, 34 minut in 35 sekund. V tem času sta popravila anteno vesoljske postaje. Poveljnik odprave Carr pa je iz Skylaba spremljal njuno delo. To je doslej najdaljši vesoljski sprehod v zgodovini: za tri minute in 25 sekund je daljši kot sprehod posadke skylaba 2, 6. avgusta letos.

23. november 1973

Položaj Maribora se krepi

Potem ko je predsednik CK ZKS Franc Popit dopoldne spregovoril slušateljem srednje politične šole v Mariboru in obiskal gradbišče hotela pod Pohorjem, se je v družbi sekretarja komiteja mestne konference ZKS Maribor Janeza Sterniše in sekretarja medobčinskega sveta ZKS v Mariboru Slavka Soršaka odpeljal na Pohorje, kjer so mu v koči na Arehu turistični in gostinski delavci iz gostinskega, turističnega in prometnega zdru­ženja Certus razložili pohorske turistične zamisli. /.../ Podpredsednik občinske skupščine Maribor Milivoj Raič pa je predsedniku CK ZKS in udeležencem pomenka povedal najnovejše gospodarske podatke, ki kažejo, da se položaj Maribora v slovenskem gospodarstvu spet krepi. /.../ F.F.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta