Pred 50 leti v Večeru: “Parnik” na Dravi

Pripravil Rok Kajzer
30.09.2023 05:00

Mariborčani so včeraj začudeno gledali z mostov “parnik”, ki je poldrugo uro vozil po Dravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
24. september 1973

Humanost naše revolucije

V Sloveniji sta bili včeraj dve veliki proslavi. V Kopru je na proslavi 30. obletnice splošne vstaje primorskega ljudstva govoril dr. Anton Vratuša, podpredsednik ZIS, v Cerknem na zboru borcev in aktivistov NOB ob 30. obletnici ustanovitve brigade Janko Premrl-Vojko pa Franc Šetinc, sekretar sekretariata CK ZKS. V Kopru so bili z drugimi uglednimi družbenopolitičnimi delavci Sergej Kraigher, Franc Popit, v Cerknem Andrej Marinc. V Jablanici je bila proslava 30. obletnice bitke za ranjence v četrti sovražni ofenzivi. 30.000 ljudem je govoril Džemal Bijedić, predsednik zveznega izvršnega sveta.

24. september 1973

Pablo Neruda umrl

Čilski nobelovec pesnik Pablo Neruda je sinoči umrl. Predstavnik bolnišnice v Santiagu je po Reuterjevem poročanju povedal, da je Pablo Neruda umrl zaradi raka na prostati v 69. letu. Umrl je v bolnišnici Santa Maria, kjer je bil od 15. septembra. Bivši senator v čilskem kongresu in bivši veleposlanik v Parizu Pablo Neruda je bil intimen prijatelj Salvadorja Allendeja.

24. september 1973

Z žulji vaščanov

"Ta dom junakom ruške čete naj stoji v spomin, njih slavni boj prelila mlade kri, k čuječnosti je opomin." S takšnim posvetilom je odkril spominsko ploščo na novem vaškem domu vseh družbenopolitičnih organizacij v Bezeni komandant ruške čete Martin Grajf. Želja po vaškem domu se je v Bezeni pri Rušah porodila že takoj po osvoboditvi, saj vse do včeraj niso imeli strehe, pod katero bi razvijali svojo kulturno in družbenopolitično delo. "Sestajati smo se morali na prostem, po skednjih ali pri kakšnem vaščanu," je povedal predsednik vaškega odbora SZDL Milan Turk. Vaški dom so začeli graditi že leta 1968, čas gradnje pa se je zavlekel zaradi raznovrstnih težav, čeprav so vaščani opravili na tisoče prostovoljnih ur. Bezenski kmetje so poleg svojega dela darovali predvsem les in gramoz. Vaški dom mladine in vaščanov, ki so ga posvetili borcem za svobodo Prve ruške čete, je včeraj odprl predsednik krajevne skupnosti Ruše Milan Grudnik. B. D.

popevka vesela jesen 1973
Arhiv Večera
24. september 1973

Rečno vozilo

Čeprav od krmarja "parnika" z imenom Maribor nismo mogli ničesar zvedeti, smo le izvrtali naslednje podatke. Rečno vozilo je nastajalo nekaj let. izvajalec, včerajšnji krmar, je zvaril dva železna broda, ki ju je dobil z Rute, in vgradil motor buldožerja. Včerajšnji prvi potniki, stanovalci s Taborske ulice, kjer je pod mostom garaža novega mariborskega "parnika", so bili po vožnji zelo navdušeni in zatrjevali, da bo v poletnih dneh redna proga z obrežja Drave v mestnem središču do kopališča Mariborski otok. B.D.

25. september 1973

Davi povodnji

ZEMELJSKI PLAZOVI IN NARASLE REKE - Zaradi močnega dežja ponoči so davi nekateri potoki prestopili bregove, naraščajo pa tudi reke. Tako so zgodaj davi poročali o povodnjih iz Zagorja, ki so tako hude, da se je moral sestati štab za obrambo pred elementarnimi nesrečami. Pri Lokah se je utrgal zemeljski plaz. V Mariboru so zgodaj zjutraj klicali gasilce zavoda za gasilsko in reševalno službo, naj pridejo pomagat na štiri kraje. Od 4. ure naprej so črpali vodo v Atmosu, kjer je proizvodno halo poplavil narasli potok. V Zg. Kungoti se je zaradi razmočene zemlje utrgal plaz in resno ogrozil stanovanjsko hišo. Gasilci so morali črpati vodo tudi v Meljskem dolu 32 in v Niški ulici 4. V Mariboru je padlo na kvadratni meter 9,8 milimetra dežja. Posebno močni nalivi z nevihtami so bili ponoči. Odtočni kanali na nekaterih mestnih ulicah niso bili kos tolikšni vodi, tako da so bila zgodaj zjutraj križišča nekaterih ulic pod vodo, ob pločnikih pa so drli pravcati potoki.

26. september 1973

Najhuje ob Savinji

GLAVNINA INTENZIVNEGA DEŽJA JE MIMO - ZAPRTE CESTE, POPLAVLJENE HIŠE, OGROŽENI LJUDJE - Iz vseh krajev Slovenije poročajo o povodnjih, posledici nenavadno obilnega dežja. Hidrometeorološki zavod SRS: Deževalo je še močno v noči na sredo, v sredo in četrtek pa pričakujemo postopno izboljšanje. Glavnina tega intenzivnega dežja je že mimo, vendar bo izboljšanje počasnejše. Takih padavin, kot smo jih imeli v teh treh dnevnih, ne bo več. /.../

26. september 1973

Tudi Celje hoče več programov TV

ČETRT MILIJONA TV GLEDALCEV CELJSKEGA OBMOČJA LAHKO SPREMLJA SAMO EN TELEVIZIJSKI PROGAM - V Celju so načeli vprašanje postavitve novega TV pretvornika. ki bi mestu in okolici omogočil gledanje še kakega televizijskega programa, Celje z okolico je namreč za zdaj menda še edino večje območje v Sloveniji, ki na svojih ekranih lahko spremlja samo prvi program ljubljanske televizije, medtem ko nekateri drugi slovenski kraji lahko sprejemajo po tri ali celo več programov. Le redkokje lahko za silo vidijo še zagrebški ali avstrijski program. Občani pobudo predstavnikov celjske občine vsekakor pozdravljajo, saj se že dalj časa v tem pogledu čutijo zapostavljene. /.../ J. VOLF

27. september 1973

Sporočilo bralcem Večera

Huda povodenj v Sloveniji je prizadela tudi tovarno, iz katere dobivamo roto papir za tiskanje našega dnevnika. To­varna ne more pravočasno dostaviti potrebnih količin papirja za nemoteno delo v tiskarni. Zaradi tega in zaradi slabega položaja na nekaterih cestah včeraj nismo mogli pravočasno dostaviti Večera vsem bralcem. Naše bralce prosimo tudi v prihodnje za razumevanje. Prebroditi moramo velike težave, zato ne zamerite, če Večera ne boste dobili ob pravem času. Večer, uprava in uredništvo

28. september 1973

Pretrgali smo stike s Čilom

Zvezni izvršni svet je včeraj na seji obravnaval informacijo o najnovejšem razvoju dogodkov v Čilu. Z globoko zaskrbljenostjo in ogorčenjem je ugotovil, da je vojaška junta nasilno strmoglavila zakonito izvoljeno vlado, vsilila režim krvavih maščevalnih ukrepov, terorja, pregonov, aretacij in ubojev predstavnikov in funkcionarjev vlade in strank koalicije narodne enotnosti ter da izvaja nasilje nad delavskim razredom in vsemi naprednimi m demokratičnimi silami, pri čemer uporablja fašistične metode. /.../ Zvezni izvršni svet je sklenil, da v takšnem položaju ne obstoje niti najnujnejši pogoji za nadaljnjo neovirano vzdrževanje normalnih diplomatskih stikov, in sprejel sklep o prekinitvi diplomatskih odnosov med SFRJ in vlado čilske vojaške junte.

28. september 1973

Rekord dinarja v Gorici

 

Slab obisk jugoslovanskih turistov v Trstu in drugih bližnjih središčih sosednje Italije (zaradi epidemije kolere) je vplival na tečaj dinarja, ki je zelo visok. Včeraj so dajali v Trstu za dinar 41 do 42 lir, ulični menjalni celo 43. Tečaj dinarja v Gorici in Vidmu je bil še boljši. V Gorici so uradno menjavali dinar za 43 lir, kar je rekord. Tržaški trgovci so včeraj znova zahtevali, naj bi Jugoslovani, ki imajo potni list, smeli potovati v Italijo tudi brez rumenih kartonov.

28. september 1973

Prva zmaga Jugoslavije

Včeraj se je v Španiji pričelo letošnje evropsko košarkaško prvenstvo, na katerem je jugoslovanska reprezentanca že v prvem srečanju dosegla pomembno zmago s Španijo z rezultatom 65:59 (31:26).

29. september 1973

Njihovo mnenje ...

BOGDAN ČOBAL, akad. slikar: "Če si bomo (umetniki) metali polena pod noge, tedaj bo nastala takšna lesena skladovnica, da je ne bomo mogli niti več sami prestopiti ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta