Pred 50 leti v Večeru: Sneg je zasul Dalmacijo

Pripravil Rok Kajzer
09.12.2023 05:25

Do polnoči nobenih vesti o sto potnikih, zametenih na cesti proti Duvnu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
3. december 1973

Ostrejša redukcija

Dispečerska služba Dravskih elektrarn v Mariboru nam je davi dala podatke o omejitvi porabe električne energije, ki velja od včeraj od 14. ure dalje. Omejitev je ostrejša kot v minulem tednu in je približno enaka tisti, ki smo jo imeli oktobra. Omejitve so naslednje: razsvetljava izložb in reklamni napisi za 100 odstotkov, razsvetljava ulic 50, elektroliza aluminija TGA Kidričevo 50, elektrokemični in elektrometalurški obrati Ruše, Ravne, Jesenice, 60, plavž železarne Štore 40, elektropeč te železarne 100, ostali direktni odjemalci in pogodbeni odjemalci na distribucijski mreži 30, gospodinjstva 20. Položaj je še bolj pereč zavoljo nizke gladine rek in manjše dobave elektrike od drugod. Zato posebej opozarjajo, naj porabniki strogo spoštujejo omejitve, sicer se utegne ponoviti kritični položaj iz oktobra.

3. december 1973

Spopadi, tudi s tanki

KISSINGER PRIDE 13. DECEMBRA V KAIRO - ZDA so potrdile pisanje kairskih časnikov, da bo zunanji minister Kissinger 13. decembra obiskal Egipt in se pogovarjal s predsednikom Sadatom in zunanjim ministrom Fahmijem. Kissinger naj bi obiskal tudi Sirijo. Ob najnovejši zaostritvi položaja ima Egipt tesne stike s Sovjetsko zvezo in ZDA. Izraelske čete so že tretji dan v stanju pripravljenosti na obeh frontah. Bilo je več kršitev premirja, na Golanski planoti je bila celo topniško-tankovska bitka. Sirske enote so uničile včeraj izraelsko inženirsko enoto. Posamezni topniški in tankovski dvoboji so se začeli včeraj ob sedmih. Izraelsko topništvo je izstrelilo 60 granat na obmejno libanonsko vas. Kairski Al Abram piše v včerajšnjem uvodniku, da je obnovitev bojev edina alternativa, če ne bodo v celoti uveljavili sporazuma o premirju na Bližnjem vzhodu. Ženevska mirovna konferenca je "nesmiselna vse dokler bo Izrael kršil vse mednarodne dogovore, ki se nanašajo na to krizo". /.../

3,. december 1973

Vijolice zacvetele pod snegom

SEDAJ JE MARIBOR NAJUSPEŠNEJŠI SLOVENSKI PREDSTAVNIK - Predzadnje kolo v zahodni skupini II. zvezne nogometne lige je prineslo presenetljive rezultate predvsem tistih moštev, ki so na dnu lestvice. Vijoličasti so sicer napravili medvedjo uslugo Rijeki, ki se je oddaljila zasledovalcem kar za šest točk, ker pa so tudi moštva osvojila točke, z dna se vijoličastim ni uspelo kdove kako povzpeti na lestvici. Šibenik, Karlovac, Spartak in Famos so z zadetki v polno prav tako osvojili po dve točki, tako da je zmaga vijoličastih (proti Osijeku, op.a.) - ostala le polovična. Poraz Mercatorja v Ljubljani pomeni presenečenje, obenem so z njim Ljubljančani zaostali za Mariborom, ki je trenutno najboljši slovenski predstavnik v II. zvezni ligi. Mura bi skoraj presenetila na tujem, saj je celo vodila z 2:0, potem pa je nepričakovano popustila in domači Dinamo je slavil visoko, a zasluženo zmago. Čeprav ladja nogometašev Mure vse bolj tone, jim ostaja še upanje v zadnjem jesenskem kolu, ko se bodo ​pomerili v slovenskem derbiju z moštvom Maribora.

3. december 1973

Sneg na Braču, Hvaru in Visu

Po tistem, kar je okrog polnoči poročala agencija Tanjug, se bojijo drame na cesti Šujica-Duvno, kjer divja strahovit snežni metež. V jugozahodni Bosni je veter nanosil ponekod več kot dva metra visoke snežne zamete, najhuje pa je na cesti Livno-Duvno-Šujica. Na tej cesti je zametenih osem avtobusov z blizu 300 potniki. Krivo je cestno podjetje, ki je dalo napačne podatke o prevoznosti cest. Pet avtobusov je v Duvnem in so ljudje vsaj nekoliko na varnem, na odprti cesti pa so trije avtobusi in več osebnih avtomobilov. K njim se je včeraj ob 18. uri odpravil težki plug. Premagati bi moral razdaljo vsega 17 km, vendar do polnoči ni bilo vesti, da je pot opravil, nimajo nobene zveze z osebjem pluga in ničesar ni znanega o usodi približno 100 potnikov, zametenih na cesti. V Bosni in Hercegovini so namerili pravo zimsko temperaturo, v Sarajevu npr. -20, pred dnevi tudi -25. Drugo področje, kjer zimo najtežje občutijo, je Dalmacija. Vklenjena je v led, normalno življenje je skoraj onemogočeno, potem ko je v soboto vdrl sem hladen val s snegom in močno burjo. Ponekod je promet povsem ustavljen, npr. na Hvaru. V Splitu je bila temperatura 2 do 4 stopinje pod ničlo, ko je bila sočasno v Skandinaviji plus 3 do plus 14. Za sinoči so znova napovedali sneg. Takšnega vremena v Dalmaciji niso imeli že več kot 43 let. Ker niso vajeni hoditi po poledici, so bili Dalmatinci v soboto in včeraj številni pacienti travmatoloških ambulant. Dubrovnik je že dva dni pod snegom, ki je zmrznil, temperatura je 0 stopinj. Na Pelješcu je 20 do 30 cm snega, kar je za te kraje prava redkost. V soboto zjutraj so zaprli letališče v Čilipih, splitsko letališče je zaprto že več dni. Precej izletnikov, ki so bili za praznike v Dubrovniku, se ni moglo vrniti. Temperatura morja je 17 stopinj, zraka pa okrog 0, zato je izhlapevanje morske vode zmanjšalo vidljivost. Zavoljo neurja so povsem ustavili pomorski promet. Sneg je zapadel celo na otokih Brač, Hvar in Vis.

Arhiv Večera
4. december 1973

Celje z mrazom posekalo Kredarico

Včeraj ob pol sedmih zjutraj so v Levcu pri Celju namerili 23 stopinj Celzija pod ničlo. Temperatura zraka je bila zjutraj v Celju za eno stopinjo nižja kot na sami Kredarici, kjer so v zgodnjih jutranjih urah namerili 22 stopinj pod ničlo. Tako je bilo Celje včeraj spet najhladnejši kraj v Sloveniji, saj so bili konkurenti, kot sta Slovenj Gradec in Brnik, dosti na boljšem. Zaradi strupenega mraza so imeli včeraj v Celju in okolici precejšnje težave številni avtomobilisti, ker svojih železnih konjičkov niso mogli pognati v tek. /.../

4. december 1973

Marjetka Falk na turneji po SZ

Mariborske popevkarice se kar lepo uveljavljajo. Poteg Alenke Pinterič, ki jo večkrat kličejo na gostovanja v Beograd in Ervine Štelcl, ki že nekaj let živi v Zagrebu, se lepo uveljavlja tudi Marjetka Falk. Po uspehu, ki ga je imela na centralni proslavi AVNOJ-a v Jajcu, je dobila na mariborski naslov privlačno ponudbo znanega zagrebškega popevkarja Bojana Kodriča za trimesečno gostovanje po Sovjetski zvezi. Zvedeli smo, da bo prvi nastop v enem izmed sovjetskih mest že 10. januarja. B.P.

5. december 1973

Še huda kriza z elektriko

Vse do drevi ob 22. uri moramo računati s tem, da bomo imeli izjemno kritični položaj pri oskrbi z električno energijo, ki ga je še poslabšala okvara v termoelektrarni Trbovlje. Podobno kot včeraj tudi danes ne bo mogoče normalno delo v delovnih organizacijah in združeno podjetje za elektrodistribucijo Slovenije bo moralo še naprej odklapljati cela območja, da bi preprečilo razpad sistema. Proizvodnja v slovenskih podjetjih je bila včeraj že močno ohromljena. Termoelektrarno Trbovlje II so morali ustaviti, ker so odkrili dvoje napak, netesnost kondenzatorja turbine in netesnost grelnika vode.

5. december 1973

Znova močna partija

V zdravici, ki jo je imel sinoči v Banjluki, je predsednik Tito dejal: /.../ Danes je ZK - o tem sem govoril že tudi drugod - znova močna partija, ki se zaveda svojih odgovornosti in svojih dolžnosti do ljudstva, tako močna, da more preprečiti vse poskuse razdiranja naše nadaljnje mirne graditve, boljših odnosov v družbi in lepše in srečnejše prihodnosti naših narodov. Rečem lahko, da bom, dokler bom na čelu ZK, dal vse od sebe in prepričan sem, da bodo vsi moji sodelavci in vsi člani vselej dajali polno podporo, ki jo zahteva vodstvo ZK." /.../

6. december 1973

Mariborski lutkarji slavijo združitev

To soboto, 8. decembra, bodo mariborski lutkarji proslavili tudi uradno združitev svojih dveh ansamblov: Malega gledališča lutk DPD Svoboda Pobrežje in lutkovnega gledališča KUD Jože Hermanko. Novo gledališče se bo imenovalo Lutkovno gledališče Maribor. Lutkovno gledališče se bo predstavilo kar z dvema premierama in sicer z glasbeno igrico po motivih H. Chr. Andersena Grdi raček (na glasbo J. Jezovška) in z lutkovno grotesko L. Martinkove Trije rokomavhi. Režiser prve predstave je Danilo Vranc (njegove so tudi lutke), drugo pa je režiral Edi Majaron, dočim je osnutke za sceno in kitke naredil Bine Rogelj. Sobotno slavje pod pokroviteljstvom mariborske kulturne skupnosti in občinskega sindikalnega sveta se bo začelo ob 18. uri, v nedeljo ob 10. uri pa bodo ponovili Grdega račka. V soboto praznujeta 25-letnico lutkovnega dela znana mariborska strokovnjaka Danilo Vranc in Tine Varl. Skupine tega gledališča so kar prezasedene, takšno je zanimanje za njihove nastope. V času Dedka Mraza bodo gostovale tudi izven mesta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta