Umetniki vseh dežel, združite se!

Štirje dnevi Moskve, dva dneva Bolšoja, 60-glava odprava Baleta SNG Maribor, 2000 gledalcev, Lenini, nekaj Stalinov in Marxov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagoviti dvig rok po zadnji predstavi Peera Gynta na odru Bolšoja
Tiberiu Marta

Bilo je resnično véliko gostovanje v Vélikem gledališču, kar pomeni rusko "bolšoj teater". V izvirniku zapisan kot Большо́й теа́тр. Je eden glavnih simbolov ruske države in njene kulture. Bil je prelomen nastop kakega slovenskega umetniškega ansambla na mednarodnih odrih sploh. Gostovanje Baleta SNG Maribor pretekli teden s predstavo Peer Gynt na odru nove scene gledališča Bolšoj v Moskvi je eden naših najpomembnejših vpisov na svetovni kulturni zemljevid doslej. Umetniški vodja mariborskega Baleta, koreograf mednarodnega slovesa Edward Clug, je tudi v svetovni prestolnici baleta, kot smo videli na obeh predstavah Peera Gynta v dvakrat povsem polni dvorani nove scene Bolšoja, občudovan in zaželen umetnik. Kako so se zgrinjali okoli njega v eni najslavnejših baletnih hiš na svetu, na obeh straneh zastora. Prišli so tudi številni plesalci, ki so nastopali v njegovi prvi bolšojevski predstavi Petruška novembra lani. Vsi z nestrpnostjo čakajo na njegov novi projekt prihodnje leto, kultni ruski komad Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova. Tisti uvodni citat - "Pa kaj! Povej, kdo si! Samo en del moči, ki dobro vekomaj iz zla rodi." - je vseskozi odmeval v nas, ko smo z vodičko odstirali skrivnosti velikega Bolšoja in njegovih podzemnih hodnikov, rdečih salonov, belih klavirjev in zloveščega brezna ob pogledu z galerije v parter v največji dvorani.

Gasilska slika vseh udeležencev gostovanja pred Bolšojem
Tiberiu Marta

Vazijev - po kaosu mir

Ko se je po prvi predstavi mariborskega Baleta na novi sceni Bolšoja pomešal v zaodrju med naše baletnike direktor gostitelja - Bolšoj baleta Makhar Vazijev, je završalo. Intervjujev ne daje ali zelo redko. Niti nacionalna ruska televizija, ki je posnela daljši prispevek o mariborski predstavi, ga ni dobila. Nekako težko dostopen je in avtoriteto vzbuja že kot pojava - visok, resnoben, nenehno ga obdajajo smrtno resni možje, ki delujejo kot varnostniki. Vazijev je Osetijec, tako kot zvezdniški dirigent s konkurenčnega Mariinskega Valerij Gergijev. Vazijev je bil pred Bolšojem sedem let sicer tudi direktor v Mariinskem baletu v Sankt Peterburgu in sedem let v milanski La Scali, ki jo je zapustil sredi sezone zaradi Bolšoja. Vazijev je kot vodja izjemno strog, poosebljena disciplina, močna osebnost in v vseh sedmih baletnih dvoranah in na dveh pomožnih scenah ima kamere, s katerimi plesalce nenehno spremlja. Ko se pogovarjaš z njim v direktorski pisarni, je nenehno z očmi na ekranih in daje pripombe v slogu velikega brata.
Makharju Vazijevu je bila predstava Peer Gynt v izvedbi Baleta SNG Maribor všeč že v Sankt Peterburgu na gostovanju pred tremi leti. S producentko Irino Černomurovo, ki je zelo aktivna na mednarodni plesni sceni, sta se odločila za Cluga in njegovo predstavo. Tudi v Stuttgartu sta mariborskega koreografa obiskala oba z Vazijevom in ga uvrstila na ugledni poletni festival, ki ga v Bolšoju posvetijo samo sodobnim delom. Kot smo videli na programu, ki traja skozi vse poletje, je mariborskim baletnikom takoj sledil na istem odru Bolšoja sloviti koreograf Boris Eifman s predstavo The Pygmalion Effect, s katero se predstavlja ta čas po vsem svetu. Tudi na Ljubljana Festivalu je pogost gost.

Bolšojevske zdrahe

Zahtevno in častno mesto prvega moža bolšojevskega baleta je Vazijev sprejel v času po popolnem kaosu. Afere iz Bolšoja so polnile medije mnogo bolj kot vse premiere tega znamenitega, kultnega gledališča, ki je leta 2011 po šestletni obnovi vnovič zasijalo v vsem blišču. "Javne škandale so večkrat sprovocirali mediji, v realnem življenju gledališča pa nimajo vpliva. Bolšoj je trpežna organizacija z velikim ustvarjalnim potencialom," pravi generalni direktor Vladimir Urin, ki je bil predtem dolgoletni direktor Moskovskega akademskega glasbenega teatra Stanislavski in Nemirovič-Dančenko ter eden od očetov najpomembnejše ruske gledališke nagrade­ Zlata maska. V šestih letih svojega mandata v Bolšoju je demantiral mnoge skeptike, ki so mu očitali, da je stopil v prevelike­ čevlje. Bolšoju je povrnil ustvarjalni mir in sprožil nov razcvet.
Škandali v Velikem gledališču, ki ga je leta 1776 ustanovila cesarica Katarina, primat pa si je Državni akademski Veliki teater Rusije zagotovil po oktobrski revoluciji, so kulminirali ob napadu na direktorja baletnega ansambla Sergeja Filina, ki je zaradi kisline skorajda izgubil vid. Za napad so najprej okrivili baletnega prvaka, zvezdnika Bolšoja Nikolaja Ciskaridzeja, ki je bil hud kritik korupcij pri obnovi Bolšoja, ko naj bi bilo poniknilo neznano kam kar dva milijona evrov. Seveda so ga odpustili. Čeprav se je kasneje pokazalo, da je grozoviti napad na Filina organiziral nekdanji prvi baletni solist Pavel Dmitričenko, ki je bil po priznanju zaprt. Dejal je, da je hotel Filina le prestrašiti, ker njegova zaročenka in baletna solistka Angelina Voroncova ni dobila vloge Odette v Labodjem jezeru.

Prvaki pred Bolšojem s koreografom: Anton Bogov, Denis Matvijenko, Anastazija Matvijenko in Edward Clug
Tiberiu Marta

Toliko Leninov povsod

Kar je najprej presenetilo, je bilo vse polno Leninovih obeležij na zgodovinskih stavbah. Niso se mu odrekli v novih časih, čeprav so mnoge kipe odstranili s piedestalov po vsej širni deželi. Tudi gigantski, v granit sklesani Karl Marx na drugi strani ceste, ki gleda na Bolšoj, je še vedno tam. Kitajski turisti se trumoma slikajo pred napisom na njem Proletarci vseh dežel, združite se. Morda bi kraju primerno nekje ob Bolšoju moralo pisati Umetniki vseh dežel, združite se. Ker se to dejansko permanentno dogaja, če pogledamo samo displeje s programi v Bolšoju.

Stalin pri Parku Gorki, v ozadju zid žrtev
Melita Forstnerič Hajnšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta