Začeli so z jadrnico brez jader

Bojan Bauman Bojan Bauman
12.01.2019 01:37

Po večletnem zatišju smo lani na Bresterniškem jezeru znova videli jadrnice na vodi. Skupina zagnancev, zbrana okoli BD Sidro, obuja tradicijo mariborskega jadranja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

Hangar ob Dravi odzunaj ni nič posebnega. Tudi ko Iztok Slatinšek odpre njegova vrata, se v njem ne zasvetijo plovila, ki bi obiskovalcem jemala dih. V dolgih zimskih nočeh se na lesenih stojalih dolgočasi trisedežna jola, s pomenljivim imenom Partizanka. Za ene lesena lepotica, nekdanje admiralsko plovilo jadralne flote na Bresterniškem jezeru, simbol nekih davnih, lepih časov. Za druge zastarela barka, ki jo je težko upravljati. Družbo ji delata dve O-joli. Tekmovalno floto v hangarju sestavljajo sedem finnov, štirje laserji, ena jadrnica tipa 470 in ducat optimistov. Na stare tekmovalne čase spominjajo tri jadrnice tipa evropa - in to je vse.
Da prepoznamo bogastvo v hangarju, je potrebna razlaga. Na ta plovila se danes veže zgodovina jadranja v mestu ob Dravi, ki ima številne posnemovalce, ki jadrajo po širnih morjih. In na bogastvo se lepijo dogodki iz družabnega življenja, številne osebne zgodbe, ki so se začele tam na obrežju Drave v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V nekih drugih časih. Teh seveda ni mogoče obuditi in tudi nobene potrebe ni, da bi to počeli. A izkušnje, povezane z udarniškim delom, odrekanjem in skrbjo za skupno dobro, so tako dragocene in ideja je tako srčna, da so se jih nekateri mariborski entuziasti, ki jim beseda Sidro še nekaj pomeni, odločili vplesti v novo zgodbo.

Hangar BD Sidro in klubska jadrnica
Arhiv Sidro

Kaj obujajo

Kakšno tradicijo poskušajo obuditi v Bresternici? Rečna jola, ki jo v Brodarskem društvu Sidro prvo postavijo v izložbo in je vodilo skozi zgodovino, še danes ni spremenila imena in je: Partizanka. Barko je v petdesetih letih prejšnjega stoletja kupil takratni mestni odbor Ljudske tehnike. Povod za registracijo Brodarskega društva Sidro leta 1950 pa je tudi klasika za tiste čase. Pobudniki, sicer delavci Mariborske tekstilne tovarne (Edi Čare, Štefan Golubič, Alojz Kosič, Srbo Petrovič in Vlado Muskovič) so razmišljali o primerni počastitvi 25. maja, rojstnega dneva maršala Tita. Tako so ustanovili tovarniško jadralno društvo.

Udarniški časi ob Bresterniškem jezeru
Arhiv Sidro

Regate, jadralni tečaji ...

Živo je bilo takrat na Dravi pred Mariborskim otokom. Vsako leto so organizirali jadralne tečaje za začetnike in tudi za tiste, ki so želeli postati krmarji. Redno so pripravljali republiške, državne in tudi mednarodne regate. Pozimi so v delavnicah MTT gradili nove kajake, jadrnice in modele. Ob neki priložnosti so se člani Sidra z vso floto odpravili na Brionsko regato, kjer jih je sprejel Josip Broz; ni se mogel načuditi Pohorcem, ki se tako dobro kosajo s prekaljenimi pomorščaki. Ob jolah so imeli v klubu za otroke začetnike pet jadrnic tipa optimist, kupili so dve jadrnici v klasi 470 in dve v razredu finn.
Konec šestdesetih let so vozili na lesenih O-jolah in finn-jolah. V takratni skupni državi so podpirali tekmovalno jadranje in tudi v Sidru so društvo iz sindikalnega okvira prelevili v zelo konkurenčen jadralni klub z izjemnimi jadralskimi uspehi. Gonilo sta bila Franc Arnuš in Miloš Kramberger.

Leta 1958 je pri čolnarni BD Sidro pristalo “hidrojadralno letalo”, smo poročali v Večeru. Ves Maribor si je prišel ogledat to čudo.
Večer Arhiv

Kako naprej

Iztok Slatinšek je postal predsednik društva šele spomladi, do jeseni pa je opravil kar nekaj dela. "Najprej je bilo treba na obrežje Drave v Bresternici vrniti ljudi. To nam je uspelo z odprtjem hangarja za vse, ki imajo tukaj svoja plovila ali bi se želeli ukvarjati z jadranjem. V prvi vrsti smo pritegnili otroke, mlade jadralce, ki jih vodi naš bivši član Žan Luka Zelko, zdaj član društva Maraktiv. Sicer priznani tekmovalec v kategoriji laser," razlaga Slatinšek.
Formula je bila preprosta - ljudi, ki so tukaj v preteklosti našli tisoč in en razlog za razdvajanje, skuša združiti v projektih, ki bi lahko postali skupni. Ko otroci trenirajo na vodi, jih na obrežju spremljajo njihovi sorodniki. Tako se tam ob Bresterniškem jezeru po dolgih letih znova nekaj dogaja. Ta idealni prostor za rekreacijo Mariborčanov, za sprehode, piknike ... po dolgih letih životarjenja znova postaja zanimiv, živ. Sedaj bo treba poskrbeti tudi za vsebino.

Odprti za vse

"Naš moto je, da nikomur ne zapremo vrat. Nekdaj je bilo tukaj ob Dravi zelo živo. Skupni jezik so našli jadralci, lastniki motornih čolnov pa kajakaši na mirnih vodah. Sedaj jim priključujemo še suparje, kajtarje in jadralce na deski. Trudili se bomo prisluhniti vsem, ki bodo na tem območju opravljali svojo klubsko ali društveno dejavnost na vodi. Z Univerzo v Mariboru pripravljamo program skupnega delovanja za revitalizacijo območja Sidro in širšega območja reke kot vitalen, še neizkoriščen potencial v trajnostnem razvoju Maribora," razkriva prihodnost Slatinšek.

Ljudi ni težko pritegniti na obrežje Drave, le dogajati se mora.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta