Zgodba o pozabljeni utrdbi: Zamudili ste, prodana je. Za milijon in pol evrov

Pripravil Rok Kajzer
06.08.2022 05:15

V medije se je trdnjava vrnila pred dnevi, ko je bila ponujena na dražbi nepremičninske agencije Clive Emson. Odobrena je bila preureditev trdnjave v 26 stanovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšna je vizija pretvorbe utrdbe v luksuzna stanovanja s "spekatkularnim panoramskim pogledom in na čudoviti plaži".
Profimedia

Za milijon in pol evrov oziroma 1,3 milijona funtov so investitorji pred dnevi na dražbi kupili opuščeno utrdbo Gilkicker v Gosportu na jugu Velike Britanije, iz katere je čudovit pogled ne le na peščeno plažo, pač pa tudi na Rokavski preliv in Francijo preko kanala. No, v resnici je bila prav Francija "kriva", da je ta vojaški objekt zasedal ta lepi košček obale. No, zdaj se bo vse spremenilo, saj bodo polkrožno utrdbo spremenili v objekt z luksuznimi stanovanji. Glede na to, da jih bo več kakor 20 in glede na cene nepremičnin, se bo investitorjem vložek večkratno povrnil. Zamudili ste torej priložnost, da bi obogateli na Otoku.

Pa ne le to, v lasti bi imeli utrdbo iz viktorijanske dobe, ki so jo uporabljali v času obeh svetovnih vojn in je svoje vojaško in kasneje civilno življenje sklenila leta 1999, ko so opustili njeno uporabo. Fort Gilkicker so zgradili med letoma 1863 in 1871, torej v času, ko je na Otoku naraščala zaskrbljenost zaradi vse večje moči francoske mornarice. Zgrajena je bila v polkrožni obliki z 22 bunkerji in petimi večjimi in 17 manjšimi topovi, nameščenimi na strehi (topove so skozi različna obdobja seveda menjavali in prilagajali) za varovanje globokomorskega sidrišča v Spitheadu ter za varovanje zahodnega pristopa k pomembnemu pristanišču Portsmouth.

Utrdba je tipa Palmerston, ki so jih gradili ob obalah Irske in Združenega kraljestva v viktorijanski dobi na priporočilo Kraljeve komisije za obrambo Združenega kraljestva iz leta 1860. Ime so dobile po lordu Palmerstonu, ki je bil takrat britanski premier. Za razliko od drugih utrdb Palmerston je bila utrdba Gilkicker, pišejo na portalu War History Online, dokončana v času, ko se je grožnja francoske agresije večinoma zmanjšala in sta diplomaciji obeh držav začeli vzpostavljati prijateljske odnose.

Obzidje utrdbe je bilo pred prvo svetovno vojno utrjeno z zemeljskimi nasipi, uporabljalo pa se je tudi v drugi svetovni vojni. Po njej ni imela bleščeče vojaške zgodovine - po letu 1956, ko so jo "razorožili", se je uporabljala kot vodovodna delavnica, signalna postaja in skladišče, nato pa je bila med letoma 1986 in 1999 v lasti lokalne skupnosti. Po letu 1999 je niso več uporabljali.

V medije se je vrnila pred dnevi, ko je bila ponujena na dražbi nepremičninske agencije Clive Emson. Odobrena je bila preureditev trdnjave v 26 stanovanj. Dražitelji so upali, da bodo prejeli 1,5 milijona funtov, a na koncu niso bili razočarani, saj je zmagovalec na dražbi ponudil več kakor 1,3 milijona funtov.

Fort Gilkicker danes. Utrdba na plaži je tačas v slabem stanju. 
Profimedia

V izjavi za javnost pred prodajo je dražitelj Rob Marchant dejal: "Za ukrivljeno stavbo, kjer je bilo nameščeno orožje, je dvonadstropni blok, ki so ga prvotno zasedali častniki. Dovoljenje je bilo izdano za pretvorbo utrdbe v ekskluzivno posestvo s 26 domovi. Dvaindvajset bi jih bilo na nekdanjih streliščih in štiri resnično velika stanovanja v bloku barak. Spremembe bi vključevale odstranitev zemeljskega zidu, postavljenega pred prvo svetovno vojno, s čimer se odprejo osupljivi razgledi. Utrdba je od izgradnje do danes praktično nespremenjena. To je osupljiva priložnost, res vznemirljiv projekt. Spredaj je plaža, zadaj igrišče za golf in povsod čudoviti razgledi. Morske utrdbe smo že prodajali, toda to je prva kopenska iz tega obdobja, ki smo jo uvrstili na dražbo. Je edinstvena," je sklenil.

Tako se tudi uradno končuje propadanje objekta, v katerega je britanska vlada v času gradnje vložila takratnih 58.766 funtov. Danes je to vrednost več kakor 7,7 milijona funtov. Svoje poslanstvo je najbrž najbolje izpolnila šele med zavezniškim izkrcanjem v Normandiji, saj je v njej bivala signalna enota. Devetega junija 1944 so zabeležili več kakor 1000 signalov, usmerjenih na več kot 1300 naslovov. Svoje vojaško poslanstvo je, kot rečeno, sklenila leta 1956, ko so ukinili obalno obrambo.

Pozabljeno utrdbo je že leta 1999, prvo leto, ko ni bila več uporabi, opazil Phoenix Trust. Predlagal je pretvorbo trdnjave v stanovanja, vendar se je leta 2001 umaknil. Podobno shemo prenove sta predstavila Try Homes leta 2003 in Assett Hawk leta 2007. Slednji se je leta 2012 že lotil čistilnih del, a projekt nikoli ni bil izveden. Leta 2016 so utrdbo namenili obnovi in ​​pretvorbi v sodobna stanovanja, kar naj bi izvedlo podjetje Fort Gilkicker Developments. Postavili so že gradbeno ograjo, a so bili načrti leta 2018 zaradi finančnih težav ponovno opuščeni. Neuspešno so jo prodajali od novembra 2019 za okoli pet milijonov funtov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta