Kako izberemo primerno smučarsko opremo?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.01.2019 06:02

Mehkoba smuči, stranski lok, višina smuči, velikost smučarskega čevlja in dolžina smučarskih palic so samo nekatera od pogostih vprašanj, s katerimi se sreča povprečen kupec, ko vstopi v trgovino s smučarsko opremo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V izbiri smuči se je težko znajti.
Aleš Mišič

Da bi se pred odhodom na zasnežene strmine prepričali, kakšno opremo izbrati, smo za nasvet prosili strokovnjake iz Smučarske zveze Slovenije. Ni namreč vseeno, kakšno opremo imate, ne glede na to, ali ste začetnik ali premorete veliko smučarskega znanja. Poleg znanja je zelo pomembno, kako se v opremi - smučarskih čevljih, kombinezonu, čeladi, na smučeh - počutite.

Ni nujno, da so karving smuči kratke

Največ pozornosti je treba nameniti izbiri smuči, opozarjajo pri Smučarski zvezi Slovenije. Ni nujno, da so karving smuči zelo kratke, kot menijo mnogi. Boljšim smučarjem strokovnjaki priporočajo daljše smuči v velikosti smučarja. Začetnikom in tistim, ki na snegu ne dosegajo visokih hitrosti, priporočajo približno deset centimetrov krajše smuči od njihove velikosti.
"Sodobne smuči za alpsko smučanje se lahko razlikujejo tako po obliki - dolžina in stranski lok - kot tudi po trdnostnih značilnostih, ki so vezane predvsem na materiale, iz katerih so smuči sestavljene. Trše smuči so namenjene tekmovalcem in najboljšim smučarjem, mehkejše so primernejše za začetnike in smučarje, ki smučajo počasneje in v zavojih ne dosegajo večjih obremenitev."
Vezi so sestavljene iz glave in pete, ki ju povezuje nastavljivo ogrodje. Opremljene so z varnostnimi zavorami, izbrane pa morajo biti glede na težo smučarja. Jakost vzmeti v glavi in peti vezi je razvidna iz standardizirane številčnice, razložijo pri Smučarski zvezi Slovenije. In dodajajo: "Pred odločitvijo za nakup vezi preverimo, ali nastavitveni elementi ustrezajo izbranim smučem. Pritrjene so lahko neposredno na smuči, na podložno ploščo ali pa so vezi del v smuči integriranega sistema, ki pripomore k boljšemu upogibu pod čevljem. Pravilno montažo vezi preverimo tako, da pogledamo, ali se označena sredina čevljev ujema z označeno sredino smuči. Dobro vpetost čevljev v vezi pred začetkom smučanja preverimo na mestu z izrazitejšim nagibom naprej, vstran ter z udarcem notranjega in zunanjega robnika ob snežno površino. Pravilno vpetost in lego čevlja v vezi pokaže tudi položaj zavor, ki morajo biti tik ob peti vezi."

Smučarski čevelj v velikosti noge

Drugi pomemben del smučarske opreme so vsekakor čevlji. Ena najpogostejših napak smučarja rekreativca je, da izbere prevelike smučarske čevlje. To je narobe, ker dolžina smučarskega čevlja ne sme biti večja od številke noge, saj mora čevelj držati peto. Če čevlji tiščijo, pa vas bo to prej ali slej odvrnilo od smuke. Pomembno je tudi, da ima čevelj nagib naprej in da ni previsok.
"Dober oprijem noge v čevlju je odvisen od trdote zunanjega čevlja, oblikovanosti notranjega čevlja in od kakovosti zaponk. Čvrst oprijem noge v gležnju kljub gibanju kolena onemogoča gibanje pete v čevlju. Zato moramo pri izbiri velikosti smučarskih čevljev upoštevati, da se prava velikost čevlja pokaže šele po izrazitem potisku kolena naprej in s tem potiskom pete čevlja nazaj. Tako kupec ugotovi, ali ima od konic prstov na nogah še kaj prostora. Če s konicami prstov čuti stik s sprednjim delom notranjega čevlja, je velikost izbranega čevlja prava, nikakor pa ne smejo biti prsti na nogah zaradi premajhnega čevlja pokrčeni," svetujejo pri Smučarski zvezi Slovenije. Mera za trdoto smučarskega čevlja se imenuje fleks. Fleks 130 ali več uporabljajo zelo dobri smučarji ali tekmovalci, čevlji pa niso preveč udobni. Fleks od 100 do 130 imajo smučarski čevlji, primerni za boljše rekreativne smučarje: še vedno omogočajo dober oprijem, vendar so udobnejši. Čevlji s fleksom do 100 so širši in imajo dobro izoliran notranji vložek. Vsekakor ne smemo pozabiti še na ustrezno dolžino palic. Slednje v trgovini izberemo tako, da jih postavimo z ročajem na tla, primemo pod krpljico, pri tem pa naj bi komolce držali pod kotom 90 stopinj.

Smučarski čevlji se morajo dobro prilegati nogi.
Shutterstock

Čelada naj bo lahka in primerne velikosti

Predvsem zaradi varnosti je čelada za vse smučarje vse bolj nepogrešljiv del smučarske opreme in je v mnogih državah, kjer so smučarska središča, obvezna. Na izbiro je veliko vrst čelad, opozarjajo pri Smučarski zvezi Slovenije: "Prava je tista, ki je lahka in primerne velikosti. Za zunanjo plast čelade je pomembna trdnost, medtem ko se mora notranja površina dobro prilegati obliki glave in ušes. Bistveno je tudi zapenjanje čelade, da pri udarcih ostane na glavi. Poudariti moramo, da čelada nikakor ne sme spodbuditi k hitrejšemu smučanju. Prispevati mora k občutku večje varnosti, predvsem pa k zaščiti glave pred udarci." Sestavni del smučarske čelade so očala. Zaščita pred vplivi ultravijoličnih žarkov že dolgo ni več le modna muha, ampak zaradi vse bolj škodljivih učinkov sonca na oči nujna za smučarja. Priporočljivo je imeti dobra očala, ki so zračna, kar preprečuje rosenje stekla, hkrati pa morajo omogočati široko preglednost.
Za konec omenimo še oblačila. Ni namreč vseeno, iz kakšnih materialov so jakna, hlače in rokavice, predvsem pa morajo oblačila smučarju omogočiti brezskrbno gibanje. "Kakovostna oblačila regulirajo toploto in ne premočijo. Dobro je, če ima jakna nepremočljive notranje žepe, v katerih lahko shranimo denar, dokumente, telefon, hkrati pa imajo na praktičnih mestih tudi več zunanjih žepov, denimo na rokavu za smučarsko vozovnico. Ker nas v roke pogosto zebe, potrebujemo kakovostne smučarske rokavice, narejene iz usnja in iz materialov, ki roko ščitijo pred udarci pri padcu."

Čelada naj bo udobna.
Canstockphoto
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta