Nena je večna: Baloni še letijo

Denis Živčec Denis Živčec
20.05.2020 05:00

Sredi te pandemične pomladi je neopazno praznovala najbolj znana nemška pevka vseh časov, večno neprilagodljiva Nena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi če ne razumete besedice nemško, Neno poznate. Tako zelo je pevka, ki nikoli ne izgine s scene, zaznovala evropski glasbeni prostor.
Profimedia

Tako zelo smo bili zadnje tedne okupirani z bojem proti pandemiji, da smo povsem prezrli enega lepših jubilejev na evropski glasbeni sceni. To koronsko pomlad je svojih 60 let tiho in neopazno praznovala legendarna nemška glasbena zvezdnica Nena. Bilo je že 24. marca, a se pevki številnih uspešnic še vedno spodobi pokloniti. Njenih 99 balonov tudi v letu 2020 še vedno leti. Čez vse meje.
Ko je leta 1960 v Hagnu luč sveta ugledala Susanne Gabriele Kerner, se nikomur niti sanjalo ni, da bo nekoč postala glas hladne vojne. Neprilagojenost je vseskozi ostala njen zaščitni znak, zato ne čudi, da se je sredi enajstega razreda odločila šoli obrniti hrbet in se povsem posvetiti glasbi. Njene pesmi so našle pot vse tja do Amerike in še danes spada med najbolj uspešne nemške izvajalke. Ko je pustila šolo, se je pokorila želji staršev in se začela uriti kot zlatarka, a je svojo prihodnost jasno videla v glasbi. Umetniški vzdevek Nena si je izbrala kar sama, spomnila se je, kako je v otroških letih dopuste preživljala v Španiji, kjer deklicam pravijo niña, iz česar je kasneje nastala Nena. Priključila se je skupini The Stripes, ki pa je razpadla že v začetku osemdesetih. Z bobnarjem, ki je bil takrat tudi njen fant, Rolfom Brendlom, se je leta 1982 preselila v Zahodni Berlin. Tam je najprej kot tajnica delala pri zvezdniškem fotografu Jimu Raketi, ki je bil tudi menedžer Nine Hagen. Kmalu je opazil, da ima punca v njegovi sprejemni pisarni velik talent. Z uspešnico Nur geträumt, Samo sanjala, se je Neni z novo spremljevalno skupino posrečil prvi mehki pristanek na glasbenih lestvicah. Nastopili so v ARD-jevi oddaji Musikladen in kmalu so pesem prodali v 40.000 izvodih. Mednarodno slavo pa ji je prinesla danes že zimzelena 99 Luftballons, ki velja za najuspešnejšo pesem novega nemškega glasbenega vala. Idejo za besedilo protivojne pesmi je na mizo vrgel Carlo Karges, član njenega banda, ki se je med koncertom banda Rolling Stones v Zahodnem Berlinu spraševal, kaj bi se zgodilo, če bi baloni poleteli čez zastraženo mejo in tako sprožili paranoično reakcijo. Glasbo je tako kot za številne druge uspešnice napisal klaviaturist Uwe Fahrenkrog- Petersen. V Nemčiji, Avstriji in Švici je pesem treščila naravnost na prva mesta, kmalu tudi v Angliji, Avstraliji in na Japonskem. Nenina nemška vročica je zajela ZDA, kjer se je pesem uvrstila na drugo mesto Billboardove lestvice. Sledili so razprodana turneja, kup hitov in celo film.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta