Švedi izgubili svoj najvišji vrh. In to zaradi globalnega segrevanja

D.Ži
09.09.2019 11:32

Vrh ledenika Kebnekaise se je v zadnjih dveh desetletjih krčil skoraj meter na leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kebnekaise
Profimedia

Vse se spreminja. Tudi vrhovi. Vrh gore, ki so jo Švedi šteli za svojo najvišjo, je ta status izgubil. Gre za še eno posledico globalnega segrevanja, znanstveniki pa so potrdili, da se je ledeniški vrh skrčil in da ne more več kljubovati naraščajočim arktičnim temperaturam. Ne topi se samo vrh, ampak kar cel ledenik. 
{instagram}https://www.instagram.com/p/B2LrjAyiET0/{/instagram}
"To je kar močen simbol. In jasen signal Švedom, da se stvari hitro spreminjajo," pravi Gunhild Ninis Rosqvist s stockholmske univerze, kjer so vrh merili večkrat na leto. Daleč na severu, kakih 150 kilometrov znotraj arktičnega kroga, ima Kebnekaise dva vrhova. Južni je z ledenikom prekrit vrh, dostopen dobro opremljenim plezalcem. Severni vrh je brez leda, a zelo zahteven. Odkar so vrha prvič izmerili leta 1880, je južni bil višji. Letošnje meritve so nazadnje opravili 3. septembra in ugotovili, da je severni vrh od južnega zdaj višji za 1,2 metra in meri 2096 metrov, piše The Guardian.
{instagram}https://www.instagram.com/p/B2KHz93hJk_/{/instagram}
Znanstveniki sumijo, da se je vrh zmanjšal že lani, le da njihove meritve takrat niso bile dovolj natančne. Južni vrh je že ob zadnji meritvi bil 24 metrov nižji kot leta 1960. "Skoraj vso krčenje se je zgodilo v zadnjih dveh desetletjih, ko je ledenik vsako leto izgubil meter," pravijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta