Rakavi bolniki pogosto spijo slabše

Reuters
16.05.2019 05:06

Približno polovica rakavih bolnikov trpi zaradi nespečnosti, težave s spancem pa velikokrat trajajo več kot eno leto, je pokazala raziskava, objavljena v reviji Sleep Medicine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tako naj bi zaradi kronične nespečnosti trpelo do deset odstotkov odraslih ljudi v razvitem svetu, tovrstne težave pa naj bi zlasti pogosto doletele paciente z rakom. Motnje spanja so sicer povezane s slabšim izidom bolezni, čeprav znanstveniki še niso povsem prepričani zakaj.
V raziskavo je bilo vključenih 405 nemških bolnikov z rakom, ki so bili v povprečju stari 59 let. Najpogostejša obolenja so bila rak na dojkah, rak na prostati in modih ter rak na debelem črevesu in danki, pri čemer se je 83 odstotkih pacientov prvič zdravilo zaradi raka, v preostalih primerih pa je šlo za ponovitev bolezni oziroma pojav tumorjev drugje v telesu.
Raziskovalci so dvakrat testirali sodelujoče. Na začetku študije jih je 49 odstotkov kazalo nekatere znake nespečnosti, 13 odstotkov jih je imelo dovolj hude simptome, da so ustrezali klinični definiciji. Ponovno testiranje leto kasneje je pokazalo, da je 64 odstotkov tistih, ki so se že na začetku študije pritoževali zaradi nespečnosti, še vedno imelo težave.
"To odkritje je pomembno za paciente, saj marsikdo misli, da bodo problemi z nespečnostjo sčasoma izzveneli zaradi zdravljenja ali pa izboljšanja razpoloženja, a se to na žalost pogosto ne zgodi," pojasnjuje Eric Zhou z bostonskega inštituta za raziskovanje raka Dana-Farber.
Ob koncu leto trajajoče raziskave se je zaradi nespečnosti pritoževalo 53 odstotkov žensk in 39 odstotkov moških. Motnje spanja so bile pogostejše pri moških, ki so na začetku študije trpeli zaradi depresije ali so jemali psihiatrična zdravila, in pri ženskah, ki jih je že od začetka mučila nespečnost. Predstavnikom obeh spolov so po enem letu narasle vznemirjenost, depresija in tesnoba. Glavna avtorica raziskave Katharina Schieber z univerze Friedrich-Alexander v Erlangen-Nürnbergu in njeni kolegi so zapisali, da niso opravili kontroliranega poskusa, s katerim bi lahko preverili vpliv nespečnosti na zdravljenje raka oziroma ali lahko rak povzroča težave s spanjem. Še ena pomanjkljivost študije je po njihovih besedah to, da ni nujno, da so se sodelujoči natančno spomnili vseh simptomov.
Kljub temu prinaša nove dokaze o tem, da z rakom povezana nespečnost ne mine sama od sebe, meni Sheila Garland s kanadske Memorial University. Garlandova, ki v raziskavi ni sodelovala, je v pogovoru za Reuters razložila, da obstaja več možnih razlogov, zakaj ljudje z rakom težje spijo. "Eden od njih je psihološki učinek, ki ga imata diagnoza in zdravljenje raka na prizadeto osebo. Toda tudi drugi dejavniki lahko poslabšajo kakovost spanca in povečajo verjetnost, da iz kratkoročnih težav nastane kronična, dolgoročna motnja, ki ji pravimo nespečnost."
Znaki so običajno hujši in pogostejši pri bolniki, ki si delajo preglavice zaradi motenega spanja, zato Garlandova svetuje, naj v tem primeru čim prej obiščejo zdravnika, namesto da probleme poskušajo reševati sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta