Alpinci pred odhodom v Sölden: Levjesrčni gredo po prve odgovore

19.10.2021 10:00
Pred odhodom na Tirolsko, kjer bosta konec tedna uvodni veleslalomski tekmi za svetovni pokal, se je prestavila slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučarska ekipa, ki nas bo konec tedna zastopala na uvodni tekmi v svetovnem pokalu. Od leve: Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Andreja Slokar 
Robert Balen

Pred odhodom v avstrijski Sölden so se včeraj slovenski smučarji v tehničnih disciplinah predstavili javnosti. Priložnost so izkoristili tudi poslovneži pri smučarski zvezi, ki so pridobili glavnega pokrovitelja za alpince - Generali. Po maskoti zavarovalnice - levu - so odslej Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Meta Hrovat, Andreja Slokar, Ana Bucik in Tina Robnik ekipa levjesrčnih. Smučarji od letos tekmujejo tudi za poseben naziv, ki ga bodo najbolj srčnemu in hrabremu vodji podarili po koncu sezone.

Dirka se bo začela to soboto ob 10. uri na ledeniku Rettenbach nad Söldnom; sezono tekem za svetovni pokal bodo tradicionalno odprla dekleta. Štirim omenjenim se bo na prizorišču priključila Neja Robnik, ki tekmuje s svojo ekipo in po svojem programu. Tako se bo končalo pripravljalno obdobje, ki so ga smučarji znova prebili izključno na evropskih ledenikih. Pot na južno poloblo, kjer se najboljši običajno v zimskih pogojih pripravljajo na novo sezono, je letos znova odpadla zaradi nevarnosti širjenja virusov.

Prejšnji teden spet na snegu

Če sodimo po nasmejanih, porjavelih obrazih, slovenskim smučarjem tudi v Evropi v pripravljalnem obdobju ni prav veliko manjkalo. Tako je bilo vse do prvih dni oktobra, ko se je vreme v evropskem visokogorju poslabšalo in prekrižalo zadnje dneve za treninge. "Smo že navajeni, da je konec septembra in na začetku oktobra vreme kislo. Smo pa primanjkljaj odpravili prejšnji teden, ko smo dva dni smučali na prizorišču uvodne tekme in smo se vmes prestavili v Val Senales. Med vsemi ekipami smo imeli največ dni zaključnega treninga, ko smo med drugim tudi uspeli narediti končne nastavitve opreme," je nad pripravami navdušen Janez Slivnik, vodja alpskih reprezentanc, ki je tudi sam odšel na teren in usmerjal ekipe.

Njegove besede je potrdil Sergej Poljšak, glavni trener ženske ekipe: "Avgusta in septembra smo imeli srečo z vremenom in zadnje dneve smo imeli zaključne priprave, kjer so dekleta nekaj dodajala in se hkrati spopadala s starimi problemi." Treningi minuli teden so prišli prav trenerju fantov Klemnu Bergantu: "Potem ko septembra nismo imeli sreče z vremenom in ko je Kranjec vmes tudi zbolel, smo v zadnjih dneh vendarle nekaj izgubljenega nadoknadili. Tako lahko fanta nekoliko bolj miren odpeljem na uvodno tekmo sezone."

Žan Kranjec
Epa

V nedeljo na moškem slalomu največ pričakujemo od Žana Kranjca, ki pa si želi, "da bi hitro znova dobil zaupanje vase in v opremo". Poletne priprave je oddelal po podobnem programu kot prejšnja leta, tudi angina mu ni vzela pretirano veliko moči. In hrbet, ki ga je stal nekaj tekem sredi lanske sezone, mu v pripravljalnem času ni nagajal.

Štefan Hadalin je med sezono napredoval predvsem pri pristopu k tekmam: "Bolj umirjeno gledam na vse skupaj. Tudi ko je za menoj kak slab trening, se hitro poberem." Hadalinova prva disciplina je sicer slalom, kjer ga je lani krasilo konstantno uvrščanje med 15. in 20. mestom. Letos se namerava približati deseterici.

Dekleta nabrušena

S povišanim pritiskom pričakuje start nove sezone Andreja Slokar, z odličnimi rezultati odkritje lanske zime. "Pred začetkom nove sezone sem si ustvarila veliko pritiska in sedaj moram razmere še obvladati," je pred uvodom povedala Primorka. Zanjo bo v soboto šele prvi söldenski nastop na tekmah za svetovni pokal. Lansko sezono je še začela v evropskem pokalu in zatem je med sezono pristopila v karavano najboljših smučark na svetu. "Šele po koncu sezone sem se zavedla, kako velik korak mi je v kratkem času uspelo narediti," je včeraj razkrila Slokarjeva, ki je letos tako v slalomu kot veleslalomu v trideseterici najboljših.

Aprila je Slokarjeva opravila tudi operacijo kolena. "Mislila sem, da je pred menoj manjši poseg, da bo po mesecu dni vse mimo. Saj tudi takrat nisem povsem prenehala trenirati, treninge sem samo prilagodila. A potrebna je bila dolgotrajnejša rehabilitacija," pravi Slokarjeva, ki danes posledic operacije ne čuti. Tako gre že na uvodno tekmo po dober rezultat: "Vsekakor tam ne nameravam samo prebijati ledu," je še povedala Slokarjeva.

Meta Hrovat
Epa

Tudi Meta Hrovat izredno nestrpno pričakuje nov start, pred katerim je spet zamenjala trenerja. Tokrat je v svojo ekipo uspela dobiti Livia Magonija, ki je do zmage v skupnem seštevku vseh tekem za svetovni pokal pripeljal že dve smučarki - najprej Tino Maze, lani še Petro Vlhovo. Kot na dlani je, da bo poskušala tudi Meta iti po njunih stopinjah, četudi sama tega izrecno ne potrjuje: "Nisem niti Tina niti Petra in v športni karieri bom morala hoditi po svoji poti. Znano pa je, da je moj novi trener naredil že dve vsestransko odlični smučarki. Toda to je proces. Najprej moram nadgraditi občutke iz veleslaloma in dodati tudi nekaj tehničnega znanja. Ni pa skrivnost, da se želim posvetiti tudi hitrim disciplinam. A hkrati hočem biti konkurenčna; do tega mi v hitrih disciplinah še nekaj manjka," razmišlja Hrovatova. Očitno jo bomo v tej sezoni spet spremljali predvsem na veleslalomih, ki jim bo dodala tudi slalome.

Optimistično na sezono gledata tudi Ana Bucik in Tina Robnik. Primorka je imela lani najboljšo sezono v karieri in si seveda želi, "da bi lanska zima kar je mogoče dolgo trajala". Robnikova se bo posvetila veleslalomom, ki jih pričakuje povsem brez težav z zdravjem. Prav šibko zdravje jo je v karieri že večkrat zaustavilo na poti do odličnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta