Anamarija Lampič na Norveškem s stalnim spremljevalcem

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.03.2022 20:08

Naša najboljša smučarska tekačica je bila četrtič v sezoni v sprintu tretja in si je skorajda že zagotovila drugo mesto v seštevku te discipline

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Na predzadnji sprinterski postaji svetovnega pokala v Drammnu na Norveškem se je edina slovenska smučarska tekačica na startu še četrtič v sezoni povzpela na stopničke. Še četrtič je bila Anamarija Lampič tretja, prvič v klasični tehniki. S tem si je skorajda že zagotovila drugo mesto v končni razvrstitvi te discipline, tretja, Američanka Jessie Diggins, ni bila v finalu, vodilna Švedinja Maja Dahlqvist pa je nedosegljiva. Dvaindvajseto zmago v karieri (že šesto v Drammnu) je slavila Norvežanka Maiken Caspersen Falla, a na vrhu je bila spet po več kot dveh letih. Pri moških je odsotnost najboljših Vikingov izkoristil Francoz Richard Jouve s prvo zmago v karieri, za njim je bil Kitajec Qiang Wang, ki je bil prvič na stopničkah.

"Bila je super tekma, zadovoljna sem s celim dnevom," je povedala Lampičeva, ki je v cilju visoko dvignila roke. Dan sicer ni začela najbolj prepričljivo, z 20. mestom v kvalifikacijah, a tudi Falla je bila tam le pet mest pred njo. "Kvalifikacije res niso pomembne, čeprav 20. mesto ni ravno super za glavo. A vem, da sem v tem dovolj močna." Pot do stopničk si je prigarala. V četrtfinalu se je za drugo mesto spopadla z Norvežanko Ane Appelkvist Stenseth, v polfinalu je v skupini smrti s tretjim mestom napredovala po času. Zanimivo je, da je bil končni vrstni red na prvih štirih mestih identičen Lampičevi polfinalni skupini. Svoj ritem je Gorenjka ves dan stopnjevala, a če je bilo drugo mesto na koncu kar oddaljeno, je bilo četrto še bolj. In kako je odpeljala finale? "V glavi sem imela, da moram iti za Jonno (Sundling), ker sem vedela, da bo potegnila. Je že v Lahtiju. Dala sem vse od sebe, a očitno me tretje mesto spremlja. Toda moram biti zadovoljna, končno sem nazaj in vem, da sem zelo močna," je povedala 26-letnica iz Valburge pri Smledniku, ki je bila nazadnje v top 3 v Oberstdorfu na prvi dan tega leta (na tem prizorišču pa še nikoli prej). Olimpijsko preizkušnjo vmes je odtekla najslabše od vseh tekem v sezoni (12. mesto).

Drammen je že dolgo srečni kraj za Fallo (v sredini), zdaj je tudi za Lampičevo (desno). 
EPA

Tekaška karavana se bo zdaj preselila v Oslo, toda v soboto in nedeljo bosta na sporedu le najdaljši preizkušnji (na 30 in 50 km). Zaključek sezone bo po odpovedi tekem v Tjumnu v Rusiji predčasno naslednji konec tedna v Falunu na Švedskem, kjer bo tudi sprint.

Rezultati, ženske: 1. Maiken Caspersen Falla (Norveška) 2:52,31, 2. Jonna Sundling (Švedska) +0,53, 3. Anamarija Lampič (Slovenija) 1,97, 4. Maja Dahlqvist 4,19, 5. Anna Dyvik (obe Švedska) 4,54, 6. Nadine Fändrich (Švica) 4,60; svetovni pokal, sprint: 1. Dahlqvist 576 točk, 2. Lampič 421, 3. Jessie Diggins (ZDA) 339, 4. Sundling 327 ... 19. Eva Urevc (Slovenija) 114; skupno: 1. Natalija Neprjajeva (Rusija) 973 točk, 2. Diggins 721, 3. Ebba Andersson (Švedska) 598, 6. Lampič 583. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta