Pogled s tribune söldenskega stadiona: Oče Janez z utripom na 200

23.10.2021 17:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Hrovat, župan Kranjske gore v Söldnu - Foto: Bojan Bauman
Bojan Bauman

Navijači so se po letu dni vrnili na tekme v svetovnem pokalu. Med 5000 glavo množico smo opazili tudi Janeza Hrovata, kranjskogorskega župana, podjetnika v turizmu in - očeta Mete Hrovat, ki je danes na veleslalomski tekmi osvojila šesto mesto.

Foto: Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

To je za Meto sicer ponovitev lanskoletnega rezultata tukaj na ledeniku Rettenbach. A v ekipi Mete Hrovat je vmes prišlo do velike spremembe - pripravljalno obdobje je začela z 58-letnim trofejnim trenerjem Liviom Magonijem. O tem, kako deluje prenovljena Meta Hrovat, smo na tribuni stadiona pod ledenikom uvodoma vprašali Janeza Hrovata.

"Po njenem nastopu sem zadovoljen, led pred sezono je prebit. Pokazala je, da je zelo konkurenčna, tudi rezultatsko smo zadovoljni. Lahko bi bilo tudi boljše, a hkrati tudi precej slabše. Vse uvrstitve med deset so dobre," pravi oče.

Meta Hrovat Foto: Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Take ocene lahko sicer slišimo od trenerjev tekmovalk, od očeta bi pričakovali še drugi vidik. "No, želim poudariti, da je sedeti na tribuni, ko je hčerka na progi, zame zmeraj naporno, stresno početje. Utrip je na 200. Zmeraj se najbolj bojim, da bi se Meta poškodovala. Tako sem vesel vselej, ko pride cela in zdrava do cilja. Potem je šele na vrsti vse drugo. Marsikdaj bi vse skupaj zamenjal za to, da bi hčerka počela karkoli drugega."

Janez Hrovat na tribuni v Soldnu. Foto: Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Meta je v novo sezono krenila z novim trenerjem Liviom Magonijem. V trenerski karieri mu je uspelo že dve tekmovalki spraviti na sam vrh v svetovnem pokalu, do olimpijskih medalj... Ima sedaj torej Meta najboljšo pomoč, kar si jo lahko zamisli? Janez Hrovat: "Vseh smučarskih trenerjev tega sveta ne poznam, a v teh naših koncih, v kombinaciji s Slovenijo, je Livio Magoni sigurno najboljši. Kot trener je že bil prisoten v Sloveniji, se že poznamo. Tudi mi v Podkorenu živimo na tromeji in smo z Italijani na območju, ki je praktično brez meje. Z njimi se družimo. Ja vsi v družini govorimo italijansko in zato nam je praktično enako, kot če bi imeli za trenerja Slovenca. Tudi Meta že komunicira v italijanščini. To bo zanjo dobra življenjska izkušnja. Če pa bodo poleg še rezultati, smo zadeli najbolje, kar je mogoče."

Meta Hrovat Foto: Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Najboljši trener je verjetno tudi najdražji. Si je bilo družini Hrovat (Janez je tudi gostinec, lastnik znanega kranjskogorskega gostišča) težko privoščiti trenerja takega kova? "Daleč od tega, da je Livio najdražji trener. Njegova trenerska plača je povsem povprečna. Vzpostavili smo korekten poslovni odnos. Dogovorili smo se pošteno. Če bodo uspeli, je tako zmeraj dovolj za vse. Ko jih ni, pa njegova cena ostane primerljiva z vsakim slovenskim trenerjem."

Ali mora družina Meti pri plačilu ekipe še zmeraj finančno pomagati, je Janez Hrovat tudi hčerin menedžer? "Ne, ne. Družina ji sicer pomaga, a tudi Meta je doslej že veliko zaslužila z nagradami in se lahko financira sama. Sam nisem vpet v obliki menedžerstva, daleč od tega. Smo pa zraven, delujemo v gospodarstvu, v turizmu in vemo, kako se stvarem streže. V športu in v poslu so zadeve hitro kristalno jasne, tako je tudi v življenju. A v športu mora biti na prvem mestu uživanje v tem, kar športnik počne. Naboj, strast... vse drugo pride. Tudi uspehov in denarja brez strasti ne bo. Pa saj je podobno tudi v poslu, v politiki," konča Janez Hrovat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta