(POGOVOR) Livio Magoni odslej v slovenski reprezentanci. Bo Meta Hrovat njegova tretja šampionka?

Bojan Bauman
08.06.2021 06:01
Priznani italijanski trener je imel po zaključku sodelovanja s Petro Vlhovo številne ponudbe, izbral je slovensko
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Italijan je uspešno sodelova z najboljšo slovensko smučarko, zdaj pa se vrača v njeno domovino.
Zoran Flis

Prvi vtisi so vzpodbudni. Smučarska zveza mi je dala na voljo vse, kar potrebujem za delo," je strnil Livio Magoni, novi trener naše alpske smučarke Mete Hrovat. Kranjskogorčanka je bila doslej navajena trenerje plačevati sama, saj je večino kariere preživela z lastno ekipo. Tokrat je nekoliko drugače; v naslednji sezoni bosta delovala v okviru reprezentance deklet v tehničnih disciplinah, kjer bodo poravnali tudi glavnino stroškov. No, tudi v tej navezi je prostor za individualno delo.

"Vsi smo zadovoljni"

Italijan se v Slovenijo vrača po osmih letih, ko je končal izredno uspešno delo s šampionko Tino Maze. Korošica je leta 2013 osvojila svetovni pokal v veleslalomu, superveleslalomu, kombinaciji in z rekordnimi 2414 točkami je bila najboljša tudi v skupnem seštevku, pod njegovim vodstvom je postala svetovna prvakinja v superveleslalomu. "Vsi smo zadovoljni, da sem znova v Sloveniji," zagotavlja 57-letnik, ki je v zadnjih petih letih vodil Petro Vlhovo in jo v minuli sezoni pripeljal do velikega kristalnega globusa. Po nadvse uspešni sezoni s Slovakinjo verjetno ni razmišljal, da bo ostal brez dela in bo moral poiskati novo službo.

Igor Napast

Čeprav bo deloval v okviru reprezentance, bo prvenstveno zadolžen za Meto Hrovat. "V reprezentanci bomo delovali kot ekipa, to je prvi cilj vseh štirih trenerjev za štiri smučarke. Tako je bolje za dekleta, saj imajo nenehne primerjave in spremljajo napredek po vsakem treningu. Na kampih, ki jih bomo organizirali, bomo prav tako trenirali v skupini. Ostaja pa prostor tudi za individualne treninge, če jih bodo dekleta potrebovala. Ko bo na vrsti trening specifične discipline, ko bo Meta želela dodatne treninge, jih bo dobila. V slalomu je trenutno nekoliko zadaj, zato moram organizirati dodatne treninge," razkriva Magoni. Tovrstna organizacija mu sicer ni najbolj blizu, četudi je v karieri že treniral ekipe, je največja uspeha dosegel v obliki individualnega dela.

Meta še ne bo vsestranska

"To leto bomo zagotovo delali na ta način. S trenerji slovenske ekipe sem sodeloval že, ko sem bil še trener Petre Vlhove. Poljanšek je denimo v prejšnji sezoni prišel v Jasno in smo skupaj trenirali. Enako sva sodelovala tudi z Boštjanom Božičem, ki vodi Slokarjevo. Res nimam nobenih težav pri sodelovanju, že dolgo smo prijatelji," nadaljuje Magoni. Prvi stik, ki je botroval prestopu, je navezal z družino Hrovatove: "Uvodoma smo se dobili z očetom in mamo Mete Hrovat. Želela sta vedeti, ali sem še vezan na delo z Vlhovo in ali me delo z Meto zanima. Pogovore smo nadaljevali v okviru smučarske zveze, ko se je priključil Miha Verdnik. Na tem nivoju smo tudi sklenili pogodbo."

Med pogajanji so se vrstile informacije o drugih ponudbah. Prevzel naj bi italijansko ekipo deklet pa švicarsko z Laro Gut. "Kot trener sem v tej sezoni osvojil skupni naslov svetovnega pokala, zame je to že drugi. Iztekla se mi je pogodba z Vlhovo in za delo so me klicali mnogi, ne le Italijani in Švicarji. Za slovensko smučarsko zvezo sem se odločil, ker imamo podobne poglede na delo. Ko so mi razložili, da želijo delovati kot reprezentanca, sem se s tem strinjal. Medse so me vabile tudi močne smučarske zveze, a sem zaključil, da bom tukaj lahko najbolje uresničeval ambicije," Slovenke pohvali naš sogovornik.

Livio Magoni (desno) je v slovenski smučariji že priznano ime. Sedaj bo sloves poskusil nadgraditi z Meto Hrovat.
Andrej Petelinšek

Ali te ambicije z Meto Hrovat segajo vse do naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala? "Za takšna razmišljanja je še prezgodaj. Meti je najprej v nekaj disciplinah treba povrniti nivo smučanja. Uvodoma se bomo lotili slaloma. V preteklosti so očitno dobro delali, saj je že osvojila stopničke. Sedaj potrebuje stalnost, konstantno se mora na tekmah za svetovni pokal začeti uvrščati visoko. Na ta nivo mora priti v več disciplinah, poleg veleslaloma uvodoma še v slalomu. Potrebujemo dobro pripravljalno obdobje, kajti danes se je res težko uvrstiti med prvih trideset na tekmah najvišjega nivoja."

Previdno do hitrih disciplin

​Hrovatova se je v prejšnji sezoni preizkusila tudi v hitrih disciplinah. "Najprej je treba počakati na začetek sezone, ko bo uvodoma nastopala na veleslalomih in slalomih. Potem bo že bolj jasno, ali je primerno dodati še kakšno tekmo v superveleslalomu. Zelo pomembna bosta nastopa na olimpijskih igrah, do takrat ne nameravam veliko tvegati," ostaja previden Magoni.

S Hrovatovo sta spomladi že bila na snegu v Hintertuxu, takrat skupaj z Andrejo Slokar. "V nadaljevanju bova trenirala sama, saj mora obnoviti tehniko slaloma. Zatem bomo avgusta spet skupaj kot ekipa odpotovali v Saas Fee pa v Hintertux, kjer se bomo pripravljali na naslednjo sezono, v kateri nas čaka zelo pomemben nastop na olimpijskih igrah. Meta mora tja priti dobro pripravljena, z dobrimi rezultati v sezoni. Takrat bo lahko pripravila presenečenje. Nivo ženskega smučanja se je v zadnjem obdobju precej dvignil in danes je šest ali sedem deklet sposobnih zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala. Te so močne v vseh disciplinah. Tudi v veleslalomu je zmeraj vsaj sedem smučark, ki se borijo za zmage. Tudi Vlhova se v pretekli sezoni ni zmeraj uspela prebiti niti med najboljših deset, to ni uspelo niti Mikaeli Shiffrin. Dvakrat naredijo napako, pa so že zadaj. Slovenska ekipa za tehnične discipline premore štiri dekleta, ki kandidirajo za medaljo na olimpijskih igrah. Tako lahko osvojimo kar štiri medalje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta