(POGOVOR) Žan Kranjec: Lanske težave so lanski sneg

20.10.2021 06:01
Po spomladanskem resetu - mentalnem in fizičnem - se 28-letni Vodičan podaja v novo sezono. Odpravil je tudi težave z opremo, v Söldnu bo startal v elitni sedmerici veleslalomistov sveta
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Za Žanom Kranjcem je zahtevna smučarska sezona, v kateri je kljub težavam z zdravjem in po družinski tragediji v veleslalomu ohranil stik z najboljšimi. "Prejšnjo sezono je bilo predvsem težko speljati do konca. Moje smučanje ni bilo na pričakovanem nivoju. Ko je bila sezona za mano, je bilo takoj nekoliko lažje. Že na spomladanskem treningu v Banskem sem dobro treniral, to je že bil začetek poletnih priprav," pravi Žan, ki je premor med sezonama izkoristil za neke vrste resetiranje telesa in duše.

Nad pričakovanji

Sezono v svetovnem pokalu je zaključil kot sedmi veleslalomist, kar ga še zmeraj uvršča med elito. "Končna uvrstitev je bila celo nepričakovano dobra. Na smučeh se nisem počutil tako suvereno. Med sezono sem izpustil dva veleslaloma in po tistem je bil moj cilj, da zadržim mesto v eliti. To mi je uspelo in sedaj lahko grem naprej z najboljšim izhodiščem."

Pred smučarji je že ta konec tedna začetek nove sezone, v katero bodo krenili z novimi cilji. Kranjčeva doslej najboljša uvrstitev v Söldnu je tretje mesto. So možnosti, da bi v tej zimi posegel še višje? "Zagotovo bi bil zelo vesel, če bi mi to uspelo. Verjamem, da sem to tudi sposoben narediti. V primerjavi z lansko sezono sem precej bolj miren in bom šel na tekmo z večjim veseljem. V nedeljo pa bo že manj dilem o tem, kje sem. Znova sem pridobil zaupanje vase in v opremo. Spet imam dobre smuči in uspelo mi je sestaviti primerne nastavitve. Tako je lažje smučati, samozavest je večja," pravi 28-letnik.

Najboljša uvrstitev Žana Kranjca v Söldnu je tretje mesto.
Andrej Petelinšek

Po sezoni je s testiranjem novitet pri opremljevalcu Rossignolu prešel na daljše smuči. "Konkurenca je imela daljše smuči že lani, no, nekateri so se zanje odločili in se je videla prednost, drugi so še zmeraj vozili s krajšimi. Rossignol je za to sezono naredil dva modela, eden je dolg 196 centimetrov, drugi 198. Se pozna, smučka je bolj mirna. Tako tudi pri visoki hitrosti lažje povezujem zavoje in se bolje znajdem. Bolje se obnaša tudi na agresivnem snegu, kjer sem imel lani veliko težav. Smučka je sedaj manj odrezava in ob prehodih s strmine na ravnino obdrži veliko hitrosti. Zame je to korak naprej pri moji nameri, da spet dobro smučam," je odločen Kranjec.

Slovenski reprezentanti so söldenski sneg že preizkusili, saj so pretekli teden tam trenirali. A kakih dokončnih mnenj Kranjec trenutno še nima. "Proga še ni bila pripravljena za tekmo, ni bila preparirana z vodo. Snega je dovolj, sneg je že bil kompakten in sedaj čakamo še, da bo pri pripravi sodelovalo vreme. Lani v Sölden nisem pripotoval z najboljšo popotnico s treningov; po prvem teku sem bil zelo dober (drugo mesto, op. p.) in sem bil kar nekoliko presenečen. V drugi vožnji sem bil potem tak, kot sem bil takrat na treningih, torej slabši, in rezultat je bilo sedmo mesto. Lani sem imel težave na progah, kjer je bil sneg že nasekan od voženj, medtem ko sem bil na gladkih podlagah še konkurenčen," ugotavlja smučar iz Bukovice pri Vodicah.

EPA

Zdrav je

Del priprav je izpustil zaradi angine, ki pa mu ni pustila posledic: "Bil sem bolan, a sem sedaj fizično fit, se ne obremenjujem. Tudi v hrbtu ne čutim bolečin, tako kot jih nisem imel nikoli med dosedanjimi pripravami na sezono. S hrbtom ni nič hudega, moram pa biti previden in dobro skrbeti zase. Potem bom še več sezon speljal brez večjih težav."

Slalomov se v prejšnji zimi ni udeleževal, letos bo tudi v tej disciplini drugače. "V pripravljalnem obdobju sem se posvetil tudi slalomu in moje vožnje niso bile slabe. Tudi v slalomu sem letos boljši kot lani. Startna številka bo letos nekaj slabša, a še zmeraj okoli 40, kar ob dobrem smučanju omogoča nastop v finalu. No, želim si še kaj več kot le uvrstitev v finale," zaključuje Žan Kranjec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.