Slovenci ohranili priključek z vrhom

25.10.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Vrhunsko alpsko tekmovalno smučanje je ob koncu tedna doživelo uspešen uvod v sezono. Resda smo spremljali smučanje, ko po dolinah še nič ne diši po zimi; a smučarji so večino priprav na novo sezono že opravili in so bili nared za tekme v svetovnem pokalu. Razmerje moči se od lani bistveno ni spremenilo, niti pri dekletih niti pri fantih. Po krizi ob smrti očeta je Američanka Mikaela Shiffrin očitno spet zbrala dovolj motivacije za nadaljevanje zmagovite poti. Pri 26. letih je samo v svetovnem pokalu že zbrala 70 zmag in je na poti, da podre vse tovrstne rekorde. Tudi absolutni rekord Ingemarja Stenmarka, ki je zmagal 86-krat. Linijo odličnih lanskih rezultatov sta nadaljevali Slovakinja Petra Vlhova in Švicarka Lara Gut-Behrami. V moški konkurenci veleslalomski vrh še zmeraj krojijo Švicar Marco Odermatt, Alexis Pinturault ... in naš Žan Kranjec, ki se je s tretjim mestom vrnil tja, kamor sodi - med najboljše.

V tehničnih disciplinah so Slovenci nedvomno ohranili priključek z vrhom. Šesto mesto Mete Hrovat v soboto je tak dokaz. Tina Robnik je pokazala, da zna biti konkurenčna, medtem ko bo Ana Bucik morala spet nekoliko prilagoditi pristop in več tvegati. Tem trem se je imenitno priključila Andreja Slokar. Štiriindvajsetletna Primorka ni samo simpatična sogovornica, je tudi zelo dobra tekmovalka, ki zmore pravilno pristopati k nalogam in ima zmeraj najvišje ambicije. V nadaljevanju sezone bo tokratno 14. mesto nedvomno izboljšala. Tudi Štefan Hadalin nadaljuje niz uvrstitev v finale, ki ga je držal celo lansko sezono. S tem so izpolnjeni pogoji, s katerimi alpsko smučanje ohranja zanimivost med Slovenci, ki imajo radi šport. Sezona bo postregla tudi z olimpijskimi igrami, kjer lahko računamo na kakšno medaljo, ki na takih tekmovanjih šteje največ.

Pohvaliti je treba tudi avstrijske organizatorje tekme. Na ledeniku so pripravili tako dobre pogoje za smučarje, da jih v tem praktično ni več mogoče prehiteti. Letos jim je bilo naklonjeno tudi vreme. Omejitve, ki so lani v domove zaklenile navijače - mišice in kri športnih dogodkov -, so letos nekoliko zrahljali. Na stadione so se tako vrnili gledalci, kar je morda največja pridobitev začetka letošnje sezone v alpskem smučanju. Brez njih so to dogodki brez duše.

Gledalcev je bilo v obeh uvodnih dneh krepko nad 5000, kolikor je bilo uradno na voljo vstopnic. Prvi dan 9000 in včeraj 9800. Kako frustrirajoče je bil dolgotrajno zaprtje, pa je bilo videti v obeh söldenskih večerih med tekmami. Vse restavracije so bile prepolne, pred diskotekami je bilo vsaj še toliko ljudi kot notri, ulice so bile preplavljene z zabave željnimi. Mlado in staro je bilo tam na skupnem imenovalcu - alkoholu. Tako močno opitih, da jih noge niso več nesle, tam nismo več šteli, postali so del dogajanja. Kot da za njih obstaja samo še danes, tukaj in takoj. In na koncu - mogoče to niti ni tako daleč od realnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta