Slovenka dokaz, da švedske tekačice niso nepremagljive

Uroš Gramc Uroš Gramc
11.03.2022 17:27

Anamarija Lampič z drugim mestom v Falunu potrdila drugo mesto v sprinterskem seštevku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lampičeva (levo) tako visoko v tej zimi še ni bila.
Epa

Ni veliko deklet v karavani smučarskega teka, ki bi lahko pokvarile (popolno) slavje Švedinj v sprintu. Je pa Anamarija Lampič med to peščico; najboljša Slovenka je na zadnji tekmi sezone v Falunu osvojila drugo mesto in na njem ostala tudi v sprinterskem seštevku. Slavila je domačinka Jonna Sundling, tretja je bila njena rojakinja Maja Dahlqvist, ob podelitvi kristalnega globusa in kolajn pa sta Skandinavki zamenjali stopnički. Dahlqvistova je do uspeha kariere prišla po zaslugi petih zaporednih zmag v začetku sezone in že pred novim letom je bilo jasno, da bo Lampičevo nasledila na prestolu.

"Končno sem bila druga, glede na to, da sem bila letos ves čas tretja. Ogromno mi pomeni drugo mesto. Imeli smo super smuči, super oprijem. Res smo super ekipa," je bila ob uspehu sezone zadovoljna 26-letna Lampičeva, ki je bila najboljša od vseh preostalih. Sundlingova je bila namreč razred zase, že v kvalifikacijah je kar za osem sekund premagala vso konkurenco, nič manj prepričljiva pa ni bila v izločilnih bojih. Gorenjka je bila v teku na čas šesta, četrtfinale je dobila, nato pa v toplem vremenu in na mehki progi v polfinalu ter finalu zaostala le za leto starejšo Švedinjo.

To je bil izid sezone za tekačico iz Valburge pri Smledniku, ki na desetih tekmah le enkrat, na uvodu sezone v Ruki, ni tekla v finalu. Polovico vseh preizkušenj je končala na stopničkah, nikdar pa ni šlo višje od najnižje vse do Faluna, kjer je le za zmagovalko zaostala že lani. Od obrambe globusa je bila precej oddaljena, a tudi prednost pred prvo zasledovalko je kar udobna. "Zadovoljna sem s skupnim drugim mestom. Že tretje leto zapored sem med najboljšo trojico. Sem dokaz, da se da, a je težko konkurirati najboljšim. To je bonus, da smo še bolj veseli, ko osvojimo stopničke," je dejala Lampičeva.

Pri moških je zmagal Francoz Richard Jouve, kar je ob odsotnosti Johannesa Hoesflota Klaeba zadostovalo za sprinterski globus. Viking je zaostal za pičlih šest točk, tretji je bil tako na tekmi kot v razvrstitvi še en Francoz Lucas Chavanat. Od Slovencev je nastopil zgolj Vili Črv in osvojil skromno 58. mesto, v skupnem seštevku je 77.

Po odpovedi tekem v Tjumnu v Rusiji se svetovni pokal zaključuje teden dni prej in na Švedskem. Jutri bosta v Falunu preizkušnji v drsalni tehniki, za moške na 15 km ter za Lampičevo in druga dekleta na 10 km. Najboljša Slovenka bo s Črvom tekla še v sprintu mešanih ekip v nedeljo, ko bo na sporedu tudi mešana štafeta.

Rezultati: 1. Jonna Sundling (Švedska) 3:21,05, 2. Anamarija Lampič (Slovenija) +8:41, 3. Maja Dahlqvist (Švedska) 9,54, 4. Julia Kern (ZDA) 10,53, 5. Nadine Fändrich (Švica) 10,61, 6. Maiken Caspersen Falla (Norveška) 17,72; svetovni pokal, sprint: 1. Dahlqvist 638 točk, 2. Lampič 506, 3. Sundling 442; skupno: 1. Natalija Neprjajeva (Rusija) 973 točk, 2. Jessie Diggins (ZDA) 773, 3. Ebba Andersson (Švedska) 732, 4. Krista Parmakoski (Finska) 713, 5. Lampič 668. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta