Šok za nosilca slovenske zastave v Pekingu - virus in izolacija

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.01.2022 18:01

Naš najuspešnejši olimpijec v aktualni reprezentanci je ob prihodu oddal pozitivni test in bo iz olimpijske vasi odsoten do dveh negativnih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dobrodošli na Kitajskem! Ni dvomov, kaj bo zaznamovalo igre.

EPA

Prvi prihodi slovenskih reprezentantov na olimpijsko prizorišče niso najbolj spodbudni za tiste, ki še prihajajo. Velik šok je doživel Žan Košir, ko je že prvi test v Pekingu pokazal prisotnost koronavirusa, čeprav je lahko le z dvema negativnima vstopil v letalo. Tržičana so nemudoma poslali v izolacijo, prav tako serviserja Dareta Centriha, ki so ga testirali trikrat, drugič je bil negativen. V olimpijsko vas Zhangjiakou je prispela tudi 14-članska ekipa tekmovalcev v smučarskem teku z Anamarijo Lampič na čelu. Trenutno od njih manjkata le Eva Urevc in Anita Klemenčič, saj sta zaradi okužbe še doma, njun prihod pričakujejo v naslednjih dneh.

"Košir se počuti dobro in zaenkrat ne kaže nobenih simptomov," so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Kitajci so ga v skladu s protokolom namestili v poseben hotel, kjer imajo okuženi športniki tudi telovadnico in prostore za prosti čas. Tako bo lahko vsaj malo treniral, vzdrževal kondicijo in upal, da se čim prej vrne na prostost oziroma v olimpijsko vas in na sneg. V boj za četrto olimpijsko kolajno se bo v paralelnem veleslalomu podal čez enajst dni, na slovenski kulturni praznik. Kako dolgo bo v izolaciji, pa še ni znano, izpustili ga bodo po dveh negativnih izvidih v razmiku več kot 24 ur. Gorenjca pred tem čaka še častna vloga, na petkovi slovesni otvoritvi iger 24. zimske olimpijade bi moral biti slovenski zastavonoša ob Ilki Štuhec.

Žan Košir nima bolezenskih simptomov, so pa ga odpeljali v poseben hotel.

Tadej Regent

Dan za prvo slovensko odpravo so na Kitajsko prispeli tekači in se nastanili v vasi Zhangjiakou, eni od treh v olimpijskem Pekingu. Naših v prestolnici, kjer bodo tekmovanja v hokeju in drugih dvoranskih športih, ne bo, večina bo skupaj, z izjemo alpskih smučarjev, ki bodo bivali v Yanqingu. Iz OKS so sporočili, da je bilo že ob prvem stiku z igrami jasno, da jih bo močno zaznamovala epidemija. "Njihova ničelna toleranca do koronavirusa sicer pusti grenak priokus pri vstopu na letalo, proceduri na letališču in pri transportu med prizorišči. Prostovoljci so oblečeni v stoodstotne zaščitne obleke in preprečujejo kakršenkoli osebni ali fizični stik. Pri jemanju vzorcev niso najbolj sočutni, a so se organizatorji resnično potrudili, da 'koronske' olimpijske igre izpeljejo karseda uspešno in brez večjih težav," je zapisala tiskovna predstavnica Alja Pahor.

Jih pa vstop skozi vrata olimpijske vasi ni pustil ravnodušne. "Zimska vasica z manjšimi apartmaji, osrednjim trgom z raznimi trgovinami, frizerskim salonom, manikuro, pošto, banko in drugimi aktivnostmi za udeležence je dokaz, da so olimpijske igre najbolj poseben športni dogodek na svetu. Kljub strogim ukrepom, varnostni razdalji in maskam je njihov čar, sicer v manjši meri, še vedno prisoten," je še sporočila Pahorjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta