Štuhčeva in Košir na olimpijske igre z zastavo v rokah

Bojan Bauman Bojan Bauman
25.01.2022 09:00

Za Mariborčanko je bil včeraj vzpodbuden dan - poleg novice, da bo na otvoritvi v Pekingu nosila zastavo, je magnetna resonanca pokazala, da je v njenem kolenu vse na svojem mestu. Dvomi so se pojavili
z bolečinami v smuku v Cortini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nevarna vožnja Ilke Štuhec je že večkrat terjala davek,
a vsaj za zdaj kaže, da se je iz Cortine vrnila brez poškodbe.

 

Epa

Vodstvo olimpijske reprezentance Slovenije je določilo zastavonoše ob otvoritvi zimskih olimpijskih iger 4. februarja na stadionu Ptičje gnezdo, na prizorišču, kjer so leta 2008 že pripravili otvoritev poletnih olimpijskih iger. Zastavonoši bosta alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar Žan Košir. Izbrali so ju med 41 slovenskimi športniki, ki bodo nastopili na igrah.

Enaintridesetletna Mariborčanka ni skrivala navdušenja ob izboru: "Zelo sem počaščena in vesela, da imam to čast. Verjamem, da bo res nekaj edinstvenega, zato že komaj čakam." Za Ilko bodo to druge igre, prvič je nastopila v Sočiju 2014, kjer je z dvema zlatima medaljama zaslovela Tina Maze. Štuhčeva je zaradi poškodbe izpustila naslednje igre in prejšnjo soboto na smuku v Cortini d'Ampezzo bi lahko ogrozila tudi svoj letošnji nastop, potem ko je med vožnjo začutila bolečine v desnem kolenu. Zato v nedeljo v superveleslalomu ni nastopila. Odpravila se je v domovino na zdravniške preiskave.

Kot je včeraj povedal njen predstavnik za stike z javnostjo Tilen Lamut, nastop Mariborčanke v Pekingu trenutno ni pod vprašajem: "Ilka je po vrnitvi v domovino opravila pregled z magnetno resonanco in ta ni pokazal sprememb v desnem kolenu. V soboto po tekmi so bile prisotne bolečine, zaradi katerih se je strokovni štab njene ekipe odločil, da ne gre tvegati še z nedeljsko tekmo. V superveleslalomu v tej sezoni ne dosega vidnejših rezultatov, novi nastop pa bi ji lahko veliko odnesel. Tako je šlo za premišljen preventivni ukrep. Ilka sicer še čuti bolečine v kolenu in v torek bo opravila še en pregled." Po njem bi se lahko odpravila na naslednje prizorišče, v nemški Garmisch-Partenkirchen.

Nedvomno si je čast - nošenje slovenske zastave na otvoritvi - z dosedanjimi tremi olimpijskimi nastopi zaslužil Žan Košir. Na prejšnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu je v paralelnem veleslalomu osvojil bronasto medaljo. V Sočiju je bil ob boku Tini Maze, saj je domov odnesel dve medalji - srebrno in bronasto. No, letos ima na voljo le eno možnost, saj so vmes paralelni slalom umaknili iz deskarskega progama olimpijskih iger.

Drugič zapovrstjo se je vodstvo olimpijske delegacije odločilo za dva nosilca zastave - lani je bilo tako na poletnih igrah v Tokiu, ko je čast pripadla kajakašici na divjih vodah Evi Terčelj in igralcu namiznega tenisa Bojanu Tokiću. Novost je uvedlo vodstvo Mednarodnega olimpijskega komiteja, to ni slovenska pogruntavščina. Je pa naša posebnost, da bomo imeli na igrah dve vodji delegacije - Tomaža Barado je določil olimpijski komite, Jerneja Damjana pa vodstvo smučarske zveze, ki daje vse nastopajoče.

Leta 2008, ko je Peking gostil poletne olimpijske igre, je zastavo nosila judoistka Urška Žolnir. Na zimskih olimpijskih igrah leta 1992 v Albertvillu, prvih po osamosvojitvi Slovenije, pa je bil prvi slovenski zastavonoša smučarski skakalec Franci Petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta