(KOMENTAR) Vražje dame: Nekaj pričakovane afnarije, a drzna brca v rit Cankarjevi materi

24.10.2021 06:00
Spomnil sem se legendarnega prizora iz filma Hudičevka, v katerem moževega varanja in gospodinjskega življenja sita vreščeča in debela Roseanne Barr zatlači mikser v pralni stroj, mikrovalovko napolni z razpršilci in prižgan fen zatlači med vzglavnike ter na koncu v zrak spusti bajto, ki jo je delala nesrečno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kader, kako hiša izginja v do neba segajočih plamenih, medtem ko ona z izrazom naslade koraka svojemu novemu življenju brez otrok in moža naproti ter se ne ozira, je legendaren. No, v novi oddaji Vražje dame na Planetu ne vidimo nič tako dramatičnega, vidimo pa življenjske zgodbe šestih znanih Slovenk, ki se življenja lotevajo po svoje. Tako kot vsak od nas. Z nekaj hollywoodskega blišča in drame, ki je še največ premore zdaj že razvpita Carmen Osovnikar.

Andrej Petelinšek

Več kot srečna ločenka, ki se najbolje počuti v dizajnerski obleki s kozarcem šampanjca v roki, obdana z goro dragih čevljev, nekje ob bazenu. S svojim imetjem in življenjem na veliki nogi se rada pohvali, kar ljudi spravlja ob živce, tako kot tudi njena podoba nasploh. Je vse, kar slovenska ženska naj ne bi bila. V svoji odklonskosti od pohlevne slovenske trpeče gospodinje je na svoj robati način izjemno suverena. Še najbolj je bila takrat, ko je svojega bivšega moža simbolično pokopala s tem, da se je prijavila v resničnostni šov Sanjski moški, kjer je 39-letnica javno zapeljevala 31-letnega oranžno posončenega žrebca. No, v resnici ga niti ni. Carmen je bila v šovu predvsem zato, ker ji godi medijska pozornost. To bi težko zanikala. In še zdaleč ni edina.

Andrej Petelinšek

Priznam, pred začetkom oddaje sem imel nekaj pomislekov, tudi zato, ker treh od šestih dam nisem poznal prav dobro, tri pa precej. Vem tudi, da v Sloveniji denar ne pada z dreves in da mi bodo zgodbe o svojih hollywoodsko lahkotnih življenjih težko prodale. Oddaja je nato prinesla nekaj pričakovane afnarije o dopustih na Ibizi in Santoriniju, večerjah v Kempinskem, oblačenju pri dizajnerjih in obiskih modnih revij po Evropi, prinesla pa je tudi šest - tole bo morda šlo komu malce težko z jezika - navdihujočih zgodb o tem, da se da krasno živeti, tudi - oziroma zlasti - če nisi stlačen v eno od škatel, ki jih je družba predpripravila za vsakega od nas. Spletni komentarji so seveda tradicionalno pogubni, izdatno napajani s šovinizmom in zavistjo, češ, kako neokusno je takšno afnanje in bahanje v težkem koronskem času. Korona seveda nima s tem nič, razen da, kot na drugih področjih, služi kot izgovor za izražanje lastne neumnosti.

Andrej Petelinšek

Meni se vedno zdi imenitno, ko kdo Cankarjevi mamo in Francko nabrca v rit. Super, da so med nami tudi mednarodno uspešne plesalke, organizatorke kabarejskih dogodkov, bogate ločenke z omarami, polnimi čevljev, lastnice prestižnih velnesov, lastnice divjih mačk, poslovno uspešne svetovljanke, ljubiteljice lepega, izdelovalke pasjih krst, kmetice, starlete, žene raperjev, estradnice ... Vprašanje, ali bi očitki o afnariji bili enaki, če si se s svojimi uspešnimi in ekstravagantnimi življenji hvalili moški, je seveda neizbežno, odgovor pa se žal zdi na dlani. Misel, da je Slovenka lahko danes, karkoli si želi biti, celo ameriška prva dama in mati NBA-zvezdnika, je osvežujoča, opogumljajoča, pameten moški pa bo v njej našel tudi navdih za lastne preizkušnje. Kaj vse zmore Slovenka, se velja spomniti tudi v mesecih, kot je rožnati oktober.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta