Ste mislili, da so kovinski gumbi na kavbojkah le za okras? V resnici imajo zelo pomemben namen

D.Ži
15.10.2024 09:46

Krojač Jacob Davis je bil prvi, ki se je spomnil, da bi na žepe hlač iz džinsa lahko prišili bakrene gumbe. Ne, ni šlo zgolj za estetiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bakreni gumbi so del kavbojk skoraj od samega začetka. 
Profimedia

Skoraj ni človeka, ki v svoji omari ne bi imel vsaj enih kavbojk, le redki pa vedo, čemu služijo majhni kovinski gumbi na njihovih žepih. Morda so videti le kot okras, vendar imajo v resnici zelo pomembno funkcijo.

Leta 1879, ko so bile ustvarjene prve džins hlače, so zaradi svoje trdnosti takoj postale hit med kmeti, vzljubili pa so jih tudi iskalci zlata. Kljub svoji neuničljivosti je imel džins tudi slabost.

Profimedia

Delavci, ki so jih uporabljali, so morali pogosto obiskovati krojače, saj so bili pri težkem fizičnem delu žepi pogosto razparani in so nato viseli vstran. 

Krojač Jacob Davis se je domislil prišiti bakrene gumbe na žepe, poroča Mirror. Čeprav se je zavedal, da je njegov izum koristen in dragocen, je vedel, da nima denarja, da bi prijavil patent. Zato je šel k svojemu dobavitelju džinsa Leviju Straussu in mu dal ponudbo za ustanovitev podjetja za proizvodnjo kavbojk s kovinskimi gumbi.

Profimedia

Podjetni Strauss se je s tem strinjal, nato pa so se te ojačane kavbojke začele množično prodajati, saj so bili delavci v San Franciscu navdušeni nad njihovo praktičnostjo in trpežnostjo. Na koncu so krojači poleg funkcionalnosti pomislili tudi na estetiko kavbojk, zato so za šiv okoli gumbov uporabili sukanec bakrene barve, da se barvno ujemajo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta