Ves svet je ponorel za ingverjem. Pa je res tako dober za naše zdravje?

Bonbon Bonbon
21.04.2023 06:00

Ščiti srce in ožilje, blaži vnetja, lajša menstrualne težave, izboljša prebavo, pomaga pri prehladnih obolenjih, pri glavobolih ... Kaj bi naštevali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vse kaže, da ima ingver toliko dobrih učinkov, da je vse več tistih, ki prisegajo nanj. Ker smo že zakorakali v hladne dni, začnimo z ingverjevim čajem, ki ga pripravite sami. Pred uporabo ingver olupite in naribajte. Za pripravo čaja dajte v dva decilitra vrele vode približno polovico čajne žličke sveže nastrgane korenike. Skodelico pokrijte in pustite stati od deset do 15 minut, nato precedite. Če želite, čaj posladkajte z medom, če vas boli grlo, pa vanj kanite še nekaj kapljic limone. Ingver stimulira krvni obtok, zato imamo občutek, da smo se z njim pogreli. V teh hladnih zimskih mesecih bo tak občutek še kako dobrodošel. Sicer pa naj povemo, da so blagodejne učinke ingverja dobro poznali že stari Kitajci in Indijci. Tudi Rimljani so se, tako zgodovina, navduševali nad njim. Tako ni čudno, da ingver še danes velja za enega najmočnejših rastlinskih antioksidantov, ki pomaga pri lajšanju številnih težav.

Profimedia

Njegove zdravilne učinke so že davno nazaj odkrila azijska ljudstva, ki so posušen ali svež ingver uporabljala za lajšanje številnih bolezni. V novejšem času so tudi številne sodobne raziskave potrdile pozitivne učinke ingverja na marsikatero težavo. Strokovnjaki pravijo, da lajša težave z želodcem in črevesjem, saj pomaga pri napenjanju in krčih, lajša potovalno slabost in pospešuje prebavo. Ingver omili menstrualne krče, pomaga pri lajšanju glavobolov in migrene, deluje protivnetno in protibolečinsko, zato je dobrodošel v boju proti raznim vnetjem, prehladom, virozam, pomaga pri izkašljevanju in lajša dihanje, stimulira krvni obtok, učinkovit je v boju proti slabemu zadahu in zgagi.

Najpomembnejši del ingverja je korenina, v kateri je veliko eteričnega olja. Uživate lahko svežo ingverjevo korenino ali posušeni oziroma zmleti ingver. Ingver v prahu se od svežega razlikuje po močnejšem okusu, k jedem pa se ga doda veliko manj kot svežega. Žlička ingverja v prahu zadostuje količini velike žlice naribanega svežega ingverja. Seveda pa ingverja ne uživajo zgolj zaradi njegovih zdravilnih učinkov, ampak predvsem zaradi posebnega okusa. Sveži ingver diši podobno kot limona in ima rahlo pikanten, rezek okus, a hkrati nadvse osvežilnega. Kot zanimivost pa naj zapišemo, da je v Ameriki in Veliki Britaniji še posebej priljubljeno ingverjevo pivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta