Nova imena ulic v Celju in Velenju: Eni po prijateljih, drugi po "svežini"

05.10.2021 06:00
Velenje ima od danes Ulico svežih idej in Cesto Jožeta Ervina Prislana, nova celjska stanovanjska soseska, ki je doslej bila poimenovana zgolj DN 10, bo Ulica mesta Singen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ulica v poslovni coni Stara vas Velenje se bo imenovala Ulica svežih idej. 
Rozmari Petek

Tako velenjski kot celjski svetniki bodo danes na seji določili imena tamkajšnjim "brezdomkam" – ulicam, večinoma povsem na novo zgrajenim, ki še nimajo imen. V Celju bo ime dobila nova ulica v Dečkovem naselju, v kateri bo okoli 140 stanovanj. Delovno ime za novo stanovanjsko naselje, ki ima šest stavb, je doslej bilo kar DN 10, po novem pa bo to Ulica mesta Singen. V Velenju pa so v sklopu gradnje poslovne cone Stara vas dobili povsem novo cesto, ki je še brez imena. Zdaj jo bodo drzno poimenovali Ulica svežih idej. Na novo bodo poimenovali še cesto, ki povezuje Efenkovo in Šaleško cesto – ime bo dobila po poveljniku teritorialne obrambe Jožetu Ervinu Prislanu.

Povračilo lepe geste

Kako so prišli do takšnih idej? V Celju se je porodila strokovni službi Oddelka za okolje in prostor ter komunalo, ki je menila, da bi naselje lahko poimenovali Trg mesta Singen, a je Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen podala negativno mnenje k temu poimenovanju, saj se že iz grafične slike stanovanjske soseske vidi, da ne gre za trg. Predlagali so, naj območje poimenujejo Ulica mesta Singen, s čimer se je strinjala tudi občinska komisija za poimenovanje ulic.

Zakaj Singen? Pravzaprav gre za vrnjeno gesto, pojasnjujejo v Celju. "Celje je z mestom Singen pobrateno že več kot 30 let. V tem času so se spletle številne društvene, športne, kulturne in gospodarske vezi. Pred 15 leti je Singen novo ulico v mestu poimenoval Celjska cesta. Na tak način zdaj mestu Singen kot tudi drugim, s katerimi je Celje pobrateno ali ima sklenjene partnerske sporazume in katerih ime že nosijo celjske ulice (Dobojska ulica, Ulica mesta Grevenbroich), izkazujemo priznanje za dobro sodelovanje," so pojasnili predlagatelji.

Stanovanjsko naselje v DN 10 v Celju se bo odslej imenovalo Ulica mesta Singen. 
Gordana Possnig

Primerno ob 30. obletnici države

Jože Ervin Prislan (umrl je leta 2002) je bil kot poveljnik Območnega štaba Teritorialne obrambe Velenje zelo aktiven v osamosvojitveni vojni. Uprl se je takratni predaji orožja JLA, organiziral relokacijo orožja in pomembne opreme v tajna skladišča. Bil je aktiven tudi na športnem področju – velja za pobudnika za ustanovitev Plavalnega kluba Velenje, kjer je bil tudi prvi trener. Ker je poleg tega živel v Šaleku in ker je zemljišče, kjer danes poteka povezovalna cesta, nekoč pripadalo njegovim staršem, so dobili idejo, da bi cesto poimenovali po njem. "Poimenovanje ceste po Jožetu Ervinu Prislanu sovpada s 30. obletnico slovenske osamosvojitvene vojne, v kateri je na območju Šaleške doline imel pomembno vlogo. Hkrati je poimenovanje krajevno ustrezno. V Velenju še nimamo ulice, ki bi zaznamovala osebo, aktivno v času samostojne Slovenije ali njenem nastanku," so zapisali v obrazložitvi.

Sveže ideje za prestrukturiranje

Drugo velenjsko ulico med Cesto Simona Blatnika in Koroško cesto v poslovni coni Stara vas, ki je še brez imena, pa želijo poimenovati Ulica svežih idej. "Območje nove ulice predstavlja novo poslovno oziroma gospodarsko cono v Velenju. Izhodišče komisije je bilo, da naj bo ime ulice močno povezano z dejavnostjo, zgodovino ali živim ljudskim poimenovanjem območja. S tem želimo poudariti identiteto območja in hkrati omogočiti lažjo orientacijo v prostoru. Ime Ulica svežih idej se navezuje tako na dejavnost območja kot tudi na potrebo po novih in kreativnih rešitvah, ki so v podjetništvu ter napredku nekega kraja nujne. Prav tako je ime povezano s procesom prestrukturiranja območja, v katerega smo trenutno zelo vpeti, in je glavni izziv prihodnjih let ter nadaljnjega razvoja Velenja," so zapisali v predlogu, ki ga bodo danes potrdili velenjski svetniki. "Sveže ideje zaznamujejo mladost in usmerjenost mesta Velenje, kjer že od nekdaj stremimo k novostim, razvoju, drugačnosti in svežini, kar pogosto vodi do dobrih praks, po katerih se rada zgledujejo številna druga mesta oziroma občine. V Velenju smo vedno odprti za nove rešitve, smo inovativni ter vedno znova iščemo izzive, ki vodijo v kakovostnejše življenje," so še dodali.

Nova imenovanja s sabo ne prinašajo veliko stroškov. V Celju hišnih številk, ki bi jih morali zamenjati, še ni, v Velenju ob Cesti Jožeta Ervina Prislana nihče ne stanuje, v poslovni coni pa bo treba zamenjati pet hišnih številk in tri ulične table, kar bo Mestno občino Velenje stalo okoli 700 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta