Savinjska regija je prevelika za en dan vladnega obiska

14.09.2021 06:25
Regija se je neformalno že razdelila na dve. Za Saša regijo ključna prestrukturiranje in časovnica zapiranja premogovnika, za širšo celjsko predvsem infrastrukturne težave
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grad Žovnek že desetletja obnavljajo zgolj z lastnimi sredstvi, državna bi jim prišla še kako prav. (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

Savinjska statistična regija je tretja največja v državi. Obenem energetsko ena najpomembnejših. Vlada ji je posvetila ne le dan, temveč skoraj cela dva. Scenariji zapiranja Premogovnika Velenje so letos že dodobra pregreli ozračje predvsem tako imenovane Saša regije, ki je del savinjske statistične regije. Olje na ogenj so prilile informacije, da energetska objekta, premogovnik in Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ), ne bosta dočakala niti trenutno izbrane (a še ne potrjene) letnice zaprtja, to je 2033, temveč bosta nelikvidna že deset let prej. Tudi zato se je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec že včeraj ves dan mudil v Šaleški dolini.

Ta minister je trenutno najbolj pomemben za Šaleško, saj bdi tudi nad gradnjo tretje razvojne osi, projektom, za katerega so - poleg gradnje šestega bloka TEŠ - v dolini najbolj lobirali in močno preglasili "opozicijske" Spodnjesavinjčane, ki so opozarjali na pomanjkljivosti (predvsem višjo ceno in uničenja kmetijskih zemljišč) izbrane trase F2-2 skozi Braslovče. Kot je razbrati iz programa vladnega obiska, bo minister Vrtovec sicer danes popoldne tudi v Spodnji Savinjski dolini, vendar se bo sestal le z županom Polzele Jožetom Kužnikom, ki je sedaj zaposlen na Darsu, ter Jankom Kopušarjem, županom Šmartnega ob Paki, ki pa tudi ne velja za zagretega podpornika civilne iniciative, ki se (še vedno) bori proti umestitvi tretje razvojne osi skozi dolino. Ravno v tej občini se bo namreč največ občanov moralo umakniti novi cesti.

Težave zaradi prevelikega prometa skozi centre občin, ki bi jih lahko rešile obvoznice, imajo tudi v Rogatcu, Šentjurju, Celju ... Tudi z župani teh občin se bo danes sestal Vrtovec. Sploh v Celju se bo vlada tokrat kar veliko zadržala. Sestanek s celjskim županom Bojanom Šrotom, katerega v zadnjem času kar nekaj strank in posameznikov vidi kot svojega partnerja in zaveznika pri prihajajočih državnozborskih volitvah, bo imel tudi predsednik vlade Janez Janša.

Premier bo sicer v okviru delovnega dne obiskal le še župana občine Zreče Borisa Podvršnika in velenjskega župana Petra Dermola. Medtem ko tema pogovorov z zreškim županom ni očitna (razen da je Podvršnik član SDS in je prejel vladno priznanje za požrtvovalnost v boju proti covidu-19), bo v Velenju beseda spet tekla o prestrukturiranju in odmiku sedaj izbrane letnice zaprtja premogovne regije. Vmes se bo predsednik vlade ustavil še na celjski škofiji, že včeraj popoldne pa je obiskal žalsko družinsko podjetje Vial Automation, katerega glavna dejavnost je ultrazvočno varjenje kovin.

Okoljska bremena in domači kraj

Celje bo deležno precej pozornosti, čeprav se bodo ministri ustavljali predvsem pri bolj pohvalnih in eden pri perečih projektih. Tako bo denimo minister za finance Andrej Šircelj obiskal Tehnopark, znanstveno-zabavni park, ki ga najpogosteje obiskujejo otroci, in Simbio, ki velja za zgledno urejeno javno podjetje na področju urejanja odpadkov. Državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan bo obiskal podjetja Pišek in HSF logistik ter Nivo eko, okoljski minister Andrej Vizjak pa si bo ogledal lani obnovljeni vrtec Zarja, enota Mehurček; država namreč - pohvalno - sama financira zamenjavo s težkimi kovinami preobremenjene zemljine pri celjskih vrtcih. Do najbolj onesnaženega dela Celja, to je do zemljišča Stare cinkarne, ne bo šel. Si bo pa ogledal še potek gradnje protipoplavnih ukrepov v Medlogu, zaradi katerih se je moral v državnem zboru že vsaj dvakrat zagovarjati pred celjskim poslancem Željkom Ciglarjem, ki mu je očital, da so se te gradnje tako hitro in, kot dodaja, nespametno lotili zato, da je zasebni investitor ob glavni cesti lahko začel graditi prestižna tržna stanovanja.

Nenavadno se zdi, da bo minister za zdravje Janez Poklukar obšel Splošno bolnišnico Celje, kjer je trenutno zelo napeto zaradi krčenja programov in spreminjanja oddelkov v covidne. Minuli teden so tako ortopedi napovedali, da bodo v primeru, da bodo njihov oddelek znova namenili tem potrebam, razmislili o odpovedih. Kot je nenavadno tudi, da je celjsko bolnišnico pred dobrim tednom obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. A kot so neuradno pojasnili v bolnišnici, obiska tokrat ni, ker se je minister Poklukar pri njih že ustavil pred mesecem dni.

Kje pa bosta današnji dan preživela omenjena ministra? Minister Poklukar si bo ogledal Zdravstveni dom Nazarje in Psihiatrično bolnišnico Vojnik, Počivalšek pa bo večji del dneva - po uvodnem posvetu vlade v Podčetrtku, ostal v domačih koncih - v Šmarju pri Jelšah bo s podjetniki debatiral o aktualnih razpisih in načrtu za okrevanje in odpornost, v Rogaški Slatini pa bo s predstavniki občin in podjetij govoril o razvojnih spodbudah za obmejna problemska območja. Kasneje se bo ustavil še pri žagi Cugmajster v Ločah ter celjskem inkubatorju, kjer si bo ogledal Viar ​tehnologijo, nato pa se pridružil javni tribuni, s katero bo vlada v Celju zaključila srečanje v regiji.

Od obiskov ministrov si veliko obetajo v Kalobju. Znane so težave s tamkajšnjo podružnično osnovno šolo, ki je postala potresno nevarna, primernega razpisa, na katerega bi se Občina Šentjur lahko prijavila, pa po besedah občine ni. To šolo bo danes med drugim obiskala ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec. Na ne zgolj vljudnostni obisk računajo tudi v Šempetru, Braslovčah in Rogaški Slatini, kjer bodo gostili ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. Rogaška Slatina ima dragoceno zbirko grafik, ki bo brez pomoči države najverjetneje propadla, v Šempetru že leta želijo pokriti rimsko nekropolo in jo tako zavarovati pred prehitrim propadanjem, v Braslovčah grad Žovnek domačini že desetletja obnavljajo izključno kot prostovoljci. Svojih področij se bodo pri obisku dosledno držali tudi preostali ministri (denimo za obrambo Matej Tonin, ki se bo mudil predvsem pri gasilcih in civilni zaščiti, notranji minister Aleš Hojs bo obiskal policijske postaje). Težave, na katere jih bodo opozorili, se od drugih regij najverjetneje ne bodo bistveno razlikovale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta