Tovornjakov ob pokopališču v Vojniku nočejo

10.09.2021 15:30
Direktor podjetja Mik Franci Pliberšek je vojniškim svetnikom želel predstaviti svoje razvojne projekte, a sta se predstavitve udeležila le dva. Je pa že župan Branko Petre jasen: "Šleperji v trg Vojnika ne sodijo".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na travniku za pokopališčem Vojnik želi Pliberšek postaviti obrtno-servisne dejavnosti, med katerimi so tudi servisne dejavnosti za tovornjake. Lokalna skupnost temu pretežno nasprotuje. (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

Franci Pliberšek ima od včeraj v Vojniku odprti dve gradbišči, že predvidoma danes pa naj bi s pripravljalnimi deli začel urejati svojo parcelo ob severno-vzhodni strani pokopališča. Kot smo v Večeru že poročali, ob sedanjih objektih podjetja Mik gradi inštitut za prezračevalne naprave in okna. S tem projektom se mu precej mudi, ker je povpraševanje po prezračevalnih sistemih, ki dokazano zadržijo širjenje virusov, večje, kot znašajo njihove trenutne proizvodne zmogljivosti. Tam so z zemeljskimi izkopi že začeli. Včeraj so gradbeni stroji prvič zarezali v zemljišče, na katerem želi Pliberšek narediti novo obrtno cono. Gre za zemljišče nasproti bencinske črpalke Petrol; več kot polovico poslovno-obrtnih prostorov, ki jih bo zgradil do četrte gradbene faze, ima že prodanih. O tretjem projektu pa je bilo do sedaj znanega najmanj, a je hkrati dvignil največ prahu. Gre za gradnjo na zemljišču ob pokopališču Vojnik, kjer želi Pliberšek narediti servisno-poslovni center, ki bi poleg kavarne in nekaterih drugih poslovnih prostorov imel v nadstropju apartmaje (nekateri bi bilo zelo razkošno opremljeni), spodaj pa delavnico, vulkanizerstvo in avtopralnico za tovorna vozila.

Župana ni prepričal

V četrtek popoldan, pred redno sejo občinskega sveta, je svetnike povabil na predstavitev vseh projektov (pripravil jim je tudi ugodno ponudbo za nakup oziroma najem njegovih prezračevalnih sistemov; pet naprav bi občini dal celo zastonj). Od skupaj 18 svetnikov sta se je udeležila le dva. Želel je namreč pojasniti, da ne glede na veliko parkirišče, ki bo poleg zelene meje ločevalo pokopališče od bodočega servisno-poslovnega in nastanitvenega objekta, to ne bo parkirišče za tovorna vozila. "Okoli 15 odstotkov celotne površine je namenjeno parkiranju tovornjakov in kombijev, a le, ko pridejo na servis ali v avtopralnico. Podjetnik, ki bi to odkupil, bi še vseeno vozila parkiral v Škofji vasi in Linzu, kakor do sedaj. Sploh pa parkirana vozila mu tako ali tako ne odplačujejo lizingov," je prepričeval Pliberšek.

Župana Branka Petreta to ni prepričalo. "Vsi ostali projekti, ki jih gradite, štimajo. Pri zadnjem pa ne štimajo šleperji. Niti kot mehanična delavnica niti kot počivališče. To je čisti center Vojnika in čisto vplivno območje pokopališča," je dejal župan. Pliberšek pa je navrgel: "A ta drogeraški center čez cesto vas pa ne moti?" V mislih je imel propadajoč in vandaliziran objekt, ki je zrasel na tleh nekdanje šole, a že desetletje propada. Lastnica objekta je DUTB, ki jo občina že dlje časa priganja, naj z objektom nekaj naredi. Na zadnjem razpisu pa je zavezujočo ponudbo za nakup objekta podal celo Pliberšek sam. Kot poudarja, zato, ker se boji, da bi sicer objekt kupili špekulanti in vanj naselili tujce. Obenem je spomnil tudi na druge minule svoje projekte, ki so Vojniku koristili. "Zaradi tega vseeno ne morem reči, da so mi tovornjaki v Vojniku okej," je odgovoril župan.

Ob svoji poslovni in proizvodni hali Mik v obstoječi obrtni coni gradi tudi nov objekt, saj nujno potrebuje več kapacitet za izdelavo prezračevalnih sistemov. 
Rozmari Petek

Projekt ne gre skupaj z željo po obvoznici

S Petretom se je strinjal tudi svetnik in podjetnik Janko Čepin. "Ravno se učimo od starih napak, ko smo se v preteklosti narobe odločili in dali soglasja tam, kjer mogoče ni bilo najbolj pametno (tudi za gradnjo opisanega objekta so ga dali, čeprav se je že takrat vedelo, da bodo problem vsaj parkirišča, op. p.). Zato podpiram župana, da mogoče, ker to je le mestno jedro, vanj ne sodijo tovornjaki. Podpiramo pa projekt, sploh prenočitvene kapacitete, ki jih Vojnik res potrebuje, in vse ostalo. Naj bodo tu bolj bivalne, trgovske, umirjene dejavnosti, pralnico in servis za tovornjake pa naredi kje zunaj trga. Morda bi bilo bolje, če bi le zamenjal projekta in dal dejavnosti, ki so namenjene obrtni coni, sem. Ker tam je le drugačno naselje in nihče ne bi bil proti. Mi si vendar prizadevamo, da bi Vojnik dobil obvoznico in se rešil prometa. Ne moremo torej sedaj tovornjake spustiti v trg." Pliberšek je ob tem opomnil, da skozi Vojnik dnevno pelje več kot 22 tisoč vozil, zato kakih deset dodatnih tovornjakov na dan ne bo pomenilo tolikšnega pritiska. In še, da določeni tovornjakarji še vedno parkirajo na parkirišču ob cerkvi. "Tudi teh drugo leto več ne bo," je odvrnil župan.

(Pre)več stvari "ne štima"

Po besedah višje svetovalke za okolje in prostor na vojniški občini Jelke Gregorc pri omenjenem projektu še kar nekaj stvari "ne štima". "V občinskem podrobnem prostorskem načrtu so za ta del mišljene centralne, ne servisne dejavnosti. Parcela sama pa ima več težav, denimo služnosti za komunalne vode, treba je razrešiti uvoz, uskladiti jih bo treba še z zavodom za varstvo kulturne dediščine, saj gre za varovan prostor. Skratka, na tem mestu tega še ne bomo rešili," je dejala. Delno je namreč na Mikovem zemljišču črpališče za kanalizacijsko infrastrukturo Vojnika. "Konkretno četrtina objekta stoji na moji zemlji," je dodal Pliberšek in jih opomnil, kako je sam vedno sodeloval z občino, tako v primeru gradnje tega črpališča kot gradnje protipoplavnih nasipov. Zaradi njih pred leti zemljišča ni mogel prodati Lidlu in Hoferju, ki sta se zanimala za nakup, je dodal.

Franci Pliberšek (levo) z arhitektom ob prikazu servisnega dela nove obrtne cone ob pokopališču 
Rozmari Petek

Z gradnjo želi vseeno začeti čim prej, ne glede na to, da potrebuje še precej soglasij. Napoveduje, da bodo še danes ali najkasneje v prihodnjih dneh na zemljišču že gradbeni stroji urejali pripravljalna dela. Vrtičkarjem, ki so leta lahko brezplačno gojili zelenjavo na njegovem zemljišču, je že avgusta napovedal, da morajo do začetka septembra svoje stvari pospraviti. A videti je, da ga pri tem nihče ni vzel preveč resno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta