Atletska akademija: Vrhunskega športnika ne naredijo le treningi

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
01.11.2019 06:33

Zlasti za mlajše atlete pripravljajo zanimiva strokovna predavanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AD Slovenska Bistrica vsako leto pripravlja tudi mednarodni atletski miting.
Tjaša Brglez

Atletski klubi iz Celja, Velenja in Slovenske Bistrice so začeli uresničevati projekt Atletska akademija. Idejo za ustanovitev sta podali Špela Hus iz Celja in odlična slovenjebistriška bivša atletinja Staša Trajkovič. Po začetnih usklajevanjih je projekt hitro padel na plodna tla in v poletnih mesecih so se klubi odločili, da svojim atletom ponudijo nekaj novega, svežega, kar jim bo pomagalo pri njihovem nadaljnjem razvoju.
"Atletska akademija je namenjena vrhunskim atletom in mladim, od katerih se v prihodnosti pričakuje, da bodo prevzeli žezlo od svojih uspešnih starejših kolegov. Namen vsega je, da se predvsem mladi naučijo, da atletika in šport niso samo treningi in tekmovanja, temveč da je pomembno še veliko ostalih detajlov, da bi lahko sestavili kompleksen mozaik, ki ga predstavlja kariera vrhunskega športnika. Atleti se bodo vsak mesec srečevali na strokovnih predavanjih, ki jih bodo vodili vrhunski strokovnjaki z različnih področij," razložil Boštjan Fridrih, sekretar Atletskega društva Slovenska Bistrica.
Dvakrat na leto bodo organizirali družabna srečanja atletov in trenerjev, udeleženci bodo med drugim dobili del športne opreme. Pred kratkim se jim je na prvem srečanju v Celju pridružila izjemna športnica Špela Pretnar. Bivša alpska smučarka je v svoji karieri v svetovnem pokalu trinajstkrat stopila na stopničke za zmagovalke, od tega šestkrat na najvišjo. "Špela je predstavila svojo športno zgodbo brez olepšav. Kako se boriti s problemi, s katerimi se sooča mlad športnik, ki prvič stopi na svetovno športno sceno, je nekaj, kar se težko naučiš. Enostavno je določene stvari treba izkusiti na lastni koži, so pa trenerji in starejši športniki tisti, ki lahko trnovo pot mladih olajšajo," je vtise o uvodnem srečanju strnil Fridrih, nekdanji odlični atlet, udeleženec olimpijskih iger v Sydneyju leta 2000.
Novembra se bodo družili v Velenju, ko bo svoje poglede na šport predstavila dobitnica olimpijske medalje v plavanju Sara Isakovič. Ta je v ZDA diplomirala iz psihologije športa in bo s svojim teoretičnim znanjem in vsemi praktičnimi lastnimi izkušnjami nedvomno odlična izbira. Atletsko društvo Slovenska Bistrica je denar za akademijo prispevalo iz sredstev, ki jih Občina Slovenska Bistrica namenja klubom in društvom za vrhunski in tekmovalni šport. Vrednost projekta znaša od deset do petnajst tisoč evrov, stroške so porazdelili med klube, delno pa so pokriti tudi iz sponzorskih in donatorskih sredstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta