Dvojna francoska zmaga v Mariboru, Monika Hrastnik na odličnem četrtem mestu

15.08.2021 16:30
Francoski gorski kolesar Loris Vergier je zmagovalec tekme za svetovni pokal v Mariboru. Najboljši Slovenec je bil Luka Berginc na 35. mestu. Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na tekmi v spustu za svetovni pokal v Mariboru dosegla četrto mesto in s tem najboljšo uvrstitev na domačih tekmah na najvišji ravni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Vergier, v Mariboru je pretekli konec tedna postal evropski prvak, je tako na Štajerskem slavil že četrtič zapovrstjo. Lani je namreč dobil obe tekmi v svetovnem pokalu.

Izjemno zanimivo preizkušnjo je evropski prvak dobil s časom 3:05,064 minute, v cilju pa je bil od rojaka Daprelaja boljši za 1,755 sekunde. Britanec je na tretjem mestu zaostal 2,840 sekunde.

"To pomeni veliko. Zelo 'kul' je zmagovati, zato si tega občutka želim čim dlje. Sem v novi ekipi in vesel sem, da sem jim privozil prvo zmago, čeprav smo morali kar pošteno delati z nastavitvami kolesa, saj je vse novo," je zmago opisal 25-letni Francoz.

Na tekmi sta nastopila dva Slovenca. Luka Berginc je bil 35., Žak Gomilšček pa 47. Berginc je za zmagovalcem zaostal 10,180 sekunde, Gomilšček pa še dobri dve sekundi več.

"Pri vstopu v prvi gozd sem naredil napako in si odpel pedal. Zato sem se lovil še kakšnih 15 sekund, se nato le sestavil in do konca celo malce pridobival. Nasploh sem zadovoljen, vse je v redu," je po preizkušnji dejal Berginc.

Tadej Regent

Štiriindvajsetletnik je letos zelo zadovoljen z napredkom, čeprav povsem sam skrbi za svoje kolo in vse plača iz lastnega žepa. "To je neverjetno, tako kot sem letos napredoval, nisem še nikoli. Včerajšnje 20. mesto v kvalifikacijah je tak presežek, da še sam ne morem verjeti. Žal si moram sam financirati dirke. Kar se vidi tukaj, je prišlo vse iz mojega žepa. Naprej gremo delovno, treningi in nato dirke," je v Mariboru dejal Berginc.

Gomilšček je sploh prvič nastopil v finalu najboljše šestdeseterice, česar pa se ni posebej razveselil. "Z izkupičkom nisem tako zelo zadovoljen, z občutkom na progi pa precej bolj. V polfinalu sem vozil preveč na silo, danes pa sem bil bolj sproščen in užival v vožnji v primerjavi s kvalifikacijami," je dodal slovenski kolesar.

Najboljša Slovenka zasedla četrto mesto

Žensko preizkušnjo je v Mariboru dobila Francozinja Myriam Nicole. Najboljša slovenska tekmovalka, Monika Hrastnik, je bila četrta, s čimer je dosegla najvišjo uvrstitev na domačih dirkah v svetovnem pokalu.

Tadej Regent

"Že prva vožnja za trening je bila drugačna kot včeraj, še več se je naredilo lukenj, bolj spolzko je bilo, tudi več prahu. Težko držiš krmilo in linijo, zato sem zadovoljna, da sem konec tedna končala brez padca," je še dejala 27-letnica. "Bila je res težka dirka, na koncu ti že skorajda zmanjka moči, ampak veš, da moraš stisniti. Punce so zelo hitre, časi so zelo skupaj," je še tekmice ocenila najboljša Slovenka v spustu. Hrastnikova je za zmagovalko Nicolovo zaostala 4,493 sekunde. 

V prvem delu današnjega sporeda so organizatorji izvedli tudi tekmovanje mladincev in mladink. Pri dekletih je bila najhitrejša Britanka Phoebe Gale, pri fantih pa Kanadčan Jackson Goldstone. Slovenskih predstavnikov ni bilo na startu.

Najboljši v spustu se bodo naslednjič merili na svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Soleju. Tam bodo tekmovanja v spustu in olimpijskem krosu ter drugih disciplinah potekala med 25. in 29. avgustom.

Reportaža našega novinarja Mihe Dajčmana kmalu na vecer.com/sport in v jutrišnjem tiskanem Večeru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta