(POGOVOR) Motorke na Pohorju so pripravljene za Moniko Hrastnik

14.08.2021 06:01
V Mariboru je znova postala evropska prvakinja v spustu, v svetovnem pokalu je letos že stala na stopničkah, zdaj pa si želi na sam vrh
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Monika Hrastnik - kolesarka Downhill - - Avtor: Sašo Bizjak (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

V baru Gondola pri spodnji postaji krožne kabinske žičnice smo se na vroče popoldne pred tekmo svetovnega pokala gorskih kolesarjev v spustu v Mariboru srečali z nasmejano Mozirčanko Moniko Hrastnik, ki v svetovnem pokalu vozi za francosko ekipo Team Dorval AM. Pod hotelom Habakuk, kjer so s tovornjaki, šotori in avtodomi nastanjene ekipe, boste moštvo Hrastnikove prepoznali po modri barvi. Pred tedni je 27-letnica postala najboljša športnica Maribora, saj je članica Društva gorskih kolesarjev Pohorje. Kako ne bi bila dobre volje te dni pod Pohorjem, ko pa je pred dnevi prav na hribu nad Mariborom drugič postala evropska prvakinja in s tem potrdila dobro formo. V tej sezoni se je že povzpela na zmagovalne stopničke.

Čestitke za naslov evropske prvakinje. Je minuli vikend na Pohorju že šlo na polno ali pravi boj načrtujete ta konec tedna?

"Evropsko prvenstvo smo si vzeli seveda kot pripravo na tekmo svetovnega pokala, a je šlo tudi na polno. Zelo sem si želela osvojiti drugi naslov evropske prvakinje, sploh doma. Zelo sem vesela, da je uspelo."

Proga za svetovni pokal bo drugačna, zato velike prednosti pred še močnejšo konkurenco ne boste imeli.

"Da, na tekmi svetovnega pokala gre za drugo linijo, drugo progo. Nikoli še nisem 'furala' svežih delov te proge. Je kar nekaj novih delov, kar je kul. Stara proga je bila že kar dotrajana. Vedno so novosti fajn v našem športu. Je pa zdaj zelo drseče, veliko prahu in voziti bomo morali z glavo. Kako sem konkurenčna, bomo videli šele v soboto na kvalifikacijah in v nedeljo na tekmi."

Tadej Regent

Ste zadovoljni z dosedanjim delom sezone? Lani smo se pogovarjali oktobra, ko ste v Mariboru vozili šele prvo tekmo svetovnega pokala, zdaj sta za vami dve tekmi svetovnega pokala in evropsko prvenstvo, po mariborski vas čakata še dve.

"Letos je veliko bolje kot lani. Tudi zaradi milejših ukrepov je vzdušje na tekmah boljše. Na začetku leta je britanska tekma žal odpadla, znova se je nato vse začelo v Leogangu in ritem je zdaj spet normalen. Zadovoljna sem z rezultati, dvakrat sem bila na stopničkah v svetovnem pokalu in prva na evropskem prvenstvu. Upam, da mi v Mariboru uspe peljati, kot znam."

Vroče je te dni, v času kvalifikacij in tekme bodo temperature zelo visoke. Kako bo to vplivalo na tekmo? V preteklosti smo v Mariboru spremljali bolj blatne tekme.

"Proga bo še bolj spolzka. Sem pa vesela, da sta sonce in suha proga. Niti me ne moti, da je tako spolzko, saj bi lahko bilo še bolj, če bi bil dež. Je pa proga res zahtevna zaradi prahu. Na nekaterih predelih ga je kakšnih deset ali petnajst centimetrov, in ko se zapelješ vanj, ne veš, ali boš zdržal, ni prav fajn. Zadnje dni je teklo z mene, ko sem vozila po progi. Ko sem snela očala in čelado, se je ulilo. Takšno vreme te še dodatno utrudi. Je pa morda tako vseeno boljše kot blato in dež. Upam, da ne bo kakšne nevihte prav med tekmo. Tega si nihče ne želi."

Vam je všeč finalni skok, ki ga je organizator pripravil v sodelovanju z Red Bullom?

"Ja, všeč mi je! Res je spektakularen skok, pravi finiš za gledalce v ciljni areni. Lepo je narejen. Ne priporočam pa, da gledaš levo ali desno, ko si na skoku. Gledati je treba naravnost in gas, haha. Niti ne vem, koliko se bomo peljali čez ta skok. Na treningu ni šlo povsem na polno, na tekmi pa druge izbire ni."

Vedno so vas v Mariboru glasno spremljali navijači.

"Že na treningu so nekateri ljudje vpili, pa sploh ne vem, kdo bi lahko bil ta čas ob progi. Leta 2019 je bilo res noro, lani je bilo ljudi manj zaradi ukrepov, letos pa mislim, da bo najbolj noro do sedaj."

Tadej Regent

Verjetno bo podpore za vas več tudi zato, ker ste postali najboljša mariborska športnica.

"Tega res nisem pričakovala, bila sem ful vesela. V Mariboru je veliko dobrih športnikov, zato na kaj takega niti pomislila nisem."

Že nekaj dni je pod Pohorjem čutiti, da se mesto pripravlja na nekaj velikega. Veliko je tovornjakov tekmovalnih ekip, tekmovalcev, drugih obiskovalcev ...

"Veliko ekip je v Maribor prišlo prej kot po navadi. Konkurenca je bila na evropskem prvenstvu zelo močna, spustaši so imeli tukaj treninge, kar je bilo dobro za vse. Ekipe bi prišle na svetovni pokal, a ne toliko prej. Zdaj ko so glede koronavirusa nekatere stvari še dokaj sproščene, ekipe in tekmovalci še raje pridejo."

Na družbenem omrežju vaše ekipe Team Dorval AM smo lahko videli, da ste člane ekipe gostili doma.

"Res je. Prišli so že na evropsko prvenstvo in po štirih dneh treningov in številnih spustov, ko so misli le pri kolesu in progi, sem rekla, da če imamo čas za sprostitev, jih povabim k sebi domov, da vidijo, od kod sem. Itak so bili za, eno popoldne so prišli na obisk. Malo smo 'furali' kolo, športali z žogo, jedli, bili v telovadnici, imeli smo res sproščen popoldan. Ni se jim mudilo domov, haha. Bilo je res kul. Podobnih dogodkov nimamo, ker so dirke redko tako skupaj na enem prizorišču. Razen priprav z ekipo pa sicer treniramo sami."

Andrej Petelinšek

Kakšno hrano ste jim pripravili?

"Mama je bila glavna šefica, pomagali sta tudi sestri. Imeli smo sladice, meso različnih vrst, krompir, zelenjavo. Navdušeni so bili nad juho, gobovo in govejo. Po navadi juhe v Franciji ne jedo, zdaj pa so vse pojedli, haha."

Kje stanujete te dni z ekipo? Kakšen se jim zdi Maribor?

"Spimo v Hostlu Pekarna. V redu je, da smo blizu mesta. Po navadi gremo najprej vedno do gostiln, ker smo pogosto tako lačni. Restavracije so dobre, najbolj pa so se člani naše ekipe zaljubili v sladoled. Na Pohorju so vozili po trailih in bili navdušeni. Tudi z ostalimi ekipami smo v zvezi in se zmenimo za pijačo. Večini tekmovalcev je Maribor kul, zame je ekstra fajn, ker se mi ni treba daleč peljati in hrib poznam."

Mariborčanke zanima, kaj se dogaja pod Pohorjem, pridejo do vaših šotorov?

"Ja, pridejo in vprašajo. Sploh mladi kolesarji nas opazujejo in se vračajo. Verjamem, da bo v soboto in nedeljo tega še več. Verjamem, da bo noro na Pohorju in pod njim, veliko sporočil sem že dobila, navijači mi sporočajo, da so motorke pripravljene. Jaz pa sem v Mariboru tudi že dosegala dobre rezultate, bila na stopničkah in tik pod njimi, zato je zdaj čas, da pridem še višje, na sam vrh."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta