(FOTO) Celjan se je zabaval in zavihtel na vrh Evrope

sta, šr
23.11.2020 21:00
Jernej Kruder je v Moskvi osvojil zlato medaljo ne evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Jernej Kruder je evropski prvak v balvanskem plezanju, srebrno in bronasto medaljo pa sta osvojila Rusa Sergej Lužecki in Nikolaj Jarilovec. Devetindvajsetletni Celjan je na njunem dvorišču v Moskvi premagal nekoliko okrnjeno konkurenco za svojo prvo zlato medaljo na prvenstvih stare celine. Ruska prestolnica je sicer radodarna do Štajerca, saj je tam lani zmagal v svetovnem pokalu, njegov največji uspeh na EP pa je bilo doslej srebro iz Münchna pred šestimi leti.

"Bilo je zabavno. V finalu nisem bil tako dober kot v polfinalu, sem pa vseeno zadovoljen z nastopom. Bilo je lažje, saj sem vedel, da mi ni bilo treba preplezati zadnje smeri, ker sem že osvojil naslov. Sem zelo srečen, zelo sem si želel to zmago," je bil zadovoljen Jernej Kruder, ki v tej disciplini nikakor ni bil avtsajder. Morda so moški del reprezentance v zadnjih letih zasenčili izjemni uspehi Janje Garnbret in drugih naših tekmovalk, ki pa jih ni v Rusiji. Je pa tudi Celjan pred dvema sezonama postal prvi Slovenec, ki je slavil v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Skupno ima šest uvrstitev na stopničke in dve zmagi.

Celjan še ni zadovoljil vseh apetitov, lovi olimpijsko vozovnico.
EPA
EPA

V kvalifikacijah v Rusiji je bil Kruder ​še zadržan, v polfinale se je uvrstil s petim dosežkom. Nato pa je že pokazal vso svojo moč, ko je edini preplezal vse štiri balvane. Zlato medaljo si je priplezal predčasno, pred zadnjo smerjo. V prvem poskusu je osvojil prvo in tretjo smer ter cono v drugi smeri, kar je že zadostovalo. Drugi Slovenec Anže Peharc je za zgolj en poskus zgrešil uvrstitev v finale in osvojil sedmo mesto.

EPA
EPA

Kruder je poskrbel za 24. slovensko kolajno na evropskih prvenstvih, a z njo ni zadovoljil vseh svojih apetitov v Rusiji, kjer bo tekmovanje trajalo do sobote. Takrat bo tudi znan edini Evropejec, ki bo še prejel olimpijsko vozovnico za Tokio prihodnje leto. Tekmovanje se bo sklenilo s preizkušnjo v kombinaciji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta