Igor Primc: Kristjan Čeh je nedvomno sposoben, da gre po poti Primoža Kozmusa

Bojan Bauman Bojan Bauman
09.06.2020 07:15

Od nedelje bivši državni rekorder v metu diska. "Samo vprašanje časa je bilo, kdaj me bo Čeh presegel," pravi 54-letnik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bivši rekorder mlademu ptujskemu atletu napoveduje bleščečo prihodnost.
Osebni Arhiv

Kristjan Čeh je v nedeljo na mitingu v Domžalah disk zalučal 66,29 metra in postal novi slovenski rekorder. Enaindvajsetletni Ptujčan je rekord uspel zrušiti po 21 letih, kolikor je veljal natančno meter in pol krajši dosežek danes 54-letnega Igorja Primca. Potem ko smo včeraj opisali dosežek Štajerca, smo tokrat poklicali nekdanjega rekorderja v metu diska Primca. Našli smo ga v športni enoti Slovenske vojske, kjer je preživel večji del športne kariere, sedaj pa tam kot častnik skrbi za aktivne športnike vojake.
Kako je Dolenjec doživel trenutek, ko je izgubil lastništvo rekorda? "Nič posebnega ni bilo, poslušal sem večerna televizijska poročila. Čeh dobro trenira, z 206 centimetri ima odlično osnovo za vrhunske rezultate. Njegov napredek sem občasno spremljal prek interneta in samo vprašanje je bilo, kdaj me bo presegel," je novico kot nekaj povsem življenjskega sprejel bivši rekorder.

Novi rekorder ima kakovost šampionov

Zanj ni dileme, da s Čehom v metih dobivamo novega šampiona. "Sedaj mu je samo še treba zagotoviti pogoje, da bo njegova krivulja uspehov rasla. Da se mu kje ne zalomi, da ne bi prišlo do stagnacije, s čimer smo se morali med kariero spopadati vsi. Dovolj je lahko že samo to, da preneha napredovati, ker takrat nastajajo težave," je povedal Primc. In dodal: "Nič slabega mu sicer ne želim, samo opozarjam."

Instagram Azs

Čehi so že bili, vendar so se ognili atletiki

Med metalci smo Slovenci doslej imeli v boju za olimpijske medalje in na svetovnih prvenstvih le Primoža Kozmusa. Lahko Čeh njegovo pot nadaljuje? "Čeh je nedvomno tega sposoben. Resda ne tekmuje v kladivu, dober je tudi v metu krogle, a v disku je nedvomno boljši," dodaja Primc.
S 33 naslovi državnega prvaka je Primc nekaj posebnega v slovenski atletiki. "Nekaj tega je tudi na račun dejstva, da sem metal vse do 44. leta. Doma res ni bilo večje konkurence, a ko sem prišel na mednarodno sceno, je bilo ob meni zmeraj dovolj dobrih tekmovalcev, treba se je bilo dokazovati. Ker sem bil v državi sam, sem moral ustrezne primerjave iskati v tujini. To se je dogajalo predvsem v drugi polovici moje kariere, ko sem tudi tako ohranjal stik z vrhom," se spominja Dolenjec.
Njegovi začetki pa so bili podobni, kot so Čehovi: "Tudi sam sem zrušil državni rekord Zdravka Pečarja, ki je imel takrat dolgo brado in je veljal 22 let. Saj bi moj dosežek lahko kak slovenski dolgin presegel že prej, a se športniki s takšno višino očitno niso odločili za atletiko. Čehov bi lahko bilo še nekaj," pojasni Primc.

Kristjan Čeh
Uroš Gramc

Nekoč znanje drago, danes vse na spletu

V zadnjem obdobju ne prepoznava bistvenega razvoja te discipline. "Tehnika metanja se dosti ni spremenila. Metodologija treninga je sicer šla naprej - povprečje rezultatov so v zadnjih letih dvignili za kak meter. Mi določenih vaj nismo poznali, informacije smo dobivali neposredno pri trenerjih in pri tistih vzornikih, ki so želeli o tem govoriti. V mojih časih v Sloveniji ni bilo trenerja, ki bi mi povedal, kako disk vržem 65 metrov. Take informacije so bile drage, ponje si se moral peljati daleč in imeti si moral tudi nekaj denarja. Danes je lažje, saj so vse informacije na spletu, svet je postal majhen."
Primc je veliko treniral na Madžarskem, odpravil se je tudi v ZDA. "Madžarska je bila edina država v bližini, kjer so imeli na voljo vse informacije, ki sem jih potreboval. Tam sem se tudi spoznal z nemškimi atleti in posledica sodelovanja so bili moji boljši meti. V ZDA pa sem šel, ker so imeli ameriški metalci meni podobno tehniko. Bil sem namreč omejen zaradi vsega 183 centimetrov višine. V karieri sem dobro metal, a hkrati nisem imel ekstremnega rezultata, kar je bil že takrat met okoli 66 metrov," razkriva Primc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta