(ČESTITKE ZA PRAZNIKE) Težko leto je za nami. Naj normalnost pride kmalu, četudi drugačna

VA, ANK, VIB, UP
24.12.2020 06:00
Nekaj tako ali drugače izpostavljenih Slovencev je pred dnevom samostojnosti in enotnosti ter ob iztekajočem se letu 2020 z nami delilo svoje misli in želje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Smo sposobni spremembe?

Dr. Miha Mikelj, Mladi za podnebno pravičnost: "Samo vprašanje časa je, kdaj bo izbruhnila nova pandemija, nas je opozarjala znanost. Podobni alarmi že desetletja zvonijo zaradi pregrevanja podnebja in uničevanja pestrosti življenja. Pandemija je prišla. Podnebne spremembe so med nami. Šesto veliko izumrtje življenja na Zemlji je pred pragom. Te tri krize imajo skupen vzrok - uničujoč poseg človeštva v naravo. Za celjenje družbe po pandemiji covida-19 bomo namenili več kot bilijon evrov. Za prgišče te vsote bi lahko s preventivnimi ukrepi preprečili pandemijo, podnebno krizo, iztrebljanje življenja na Zemlji in s tem povezano trpljenje ljudi. Preventiva pomeni spremembe v družbi. Smo tega sposobni? Bojim se, da ne. A upam, da ja." 

Zakorakajmo novemu svetu naproti s pametnim uporom

Tanja Cvitko, mariborska kulturna producentka: "Leto 2020 je ustavilo svet in nas zaprlo v osnovne celice. Ko stopimo iz brlogov, počasi in previdno, zakorakajmo novemu svetu naproti s pametnim uporom. Ne nazadnje znamo govoriti in imamo tudi kaj povedati o mestu, v katerem želimo kvalitetno živeti in ga soustvarjati. Spodbudimo spremembe na bolje, skozi osnovno človeško potrebo, s kulturo, sposobnostjo komuniciranja in učenja, povezanosti in tolerance. Naj nas prepoji, izpolni, preoblikuje, navdušuje in z meščani vred tvori blaginjo mesta v skupnem duhu naših vrednot, običajev in mestne kulturne identitete. V letu 2021 se intuitivno prepustimo kulturi mesta Maribor. Za dobrobit vseh. In ne pozabimo na njeno financiranje." 

Da bi se potrošniki prebudili

Tina Vešnik, študentka in mlada kmetica: "Težko leto je za nami, za kmete še posebej, saj so odkupne cene letos rekordno nizke. Sama sem v delo na kmetiji vpeta že od otroštva in pri tem uživam, zato bom po koncu študija agrarne ekonomije postala mlada prevzemnica na govedorejski kmetiji. Leto, ki se izteka, je opozorilo za vse nas. Virus, ki je med nami, ni prvi in verjetno tudi ne zadnji. Tudi kmetijstvo ni imuno, saj vidimo, kaj se na Kitajskem dogaja v zvezi z afriško prašičjo kugo. Ne gremo v pravo smer. Slabe odkupne cene so tudi odraz masovne proizvodnje v drugih državah. To pa je problematično tudi z vidika okolja. Pri nas kmetijstvo sicer ni zašlo v to smer, so pa naš slab položaj izkoristili trgovci. Potrošniki se ne zavedajo, da za hrano ne plačujejo malo in da za to ceno ne dobijo dovolj. V novem letu si želim, da bi se potrošniki prebudili. Upam pa tudi, da nas je letošnja situacija bolj povezala, da se bomo znali še kdaj ustaviti, in upam, da ne bomo več pozabljali na skupine, kot so starejši, kmetje, še kdo." 

Si res želimo nazaj v "normalnost"?

Mojca Kamnik, glasbenica: "Najtemnejši dnevi so mimo, sonce pridobiva na moči. Vsi na svoj način upamo, da bomo kmalu lahko spet normalno zaživeli. Pa si res želimo nazaj v 'normalnost'? V kapitalistični brezup izgorelosti? Letos je leto ekstremov. Na eni strani brezdelja, na drugi strani pregorevanja pod absurdnimi pogoji. Na eni strani miru, na drugi strani miselnega in stvarnega kaosa. Mislim, da je to leto, kolikor kaotično že je, postavilo veliko pomembnih vprašanj. O tem, koliko smo si drug drugemu pomembni, kakšna je naša odgovornost do družbe, kje je naše mesto in kakšno vrednost ima … Iskreno, sama si ne želim nazaj v normalnost, ampak naprej, upam, v njeno izboljšavo."

Odrasli smo za otroke odgovorni

Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije Maribor: "V letu 2020 želim vrnitev otrok v vrtce in šole ter da bodo odločitve o tem, kdaj ostanejo doma, strokovne in ne politične. Zamujenega otroštva ne moremo povrniti z 'otroškimi boni' in z milijoni kdo ve katerega protikoronskega zakona. Odrasli smo za otroke odgovorni, in ne pozabimo, da bodo otroci, ki danes (ne) sedijo v šolskih klopeh, odločali o našem življenju kasneje v prihodnosti. Zato si želim, da v letu 2021 starejši s svojim zgledom sledijo občečloveškim načelom poštenosti, solidarnosti, razumevanja in upoštevanja različnosti ter jih postavijo nad interese kapitala in prepirljive politike." 

2020. je bilo čisto poseben krog pekla

Melinda Rebrek, producentka dogodkov: "Preteklo leto je bilo za marsikoga čisto poseben krog pekla. Bilo je naporno, nepredvidljivo, težko, tečno, a tudi polno priložnosti za tiste, ki so jih znali videti. Zaključek nekega obdobja in slutnja drugačnega, a pravo življenje se po navadi začne, ko načrti odpovedo. Zato si želim, da bi bilo prihodnje predvsem preprosto ne tako zelo previdno. Naj odkrije nasmehe, ki smo jih predolgo le slutili, in dovoli dotike. Želim si potovanj brez izčrpne raziskave ukrepov, ljudi, ki sprejemajo drugačnost in z njo živijo, pa cel koš sočutja in solidarnosti. Ter zdravja. A tudi pomaranč brez pešk, prostih parkirišč, kjer jih potrebuješ, da bi se končno naučila peči lepe piškote, da me mački zjutraj pustijo spati in da rdeča šminka ne bi bila več nesmiseln nakup. Želim organizirati dogodke, na katerih se ne bomo bali druženja, pa obiskov predstav, koncertov in festivalov, potovanj, šole za otroke. Skratka, normale, četudi drugačne. Naj pride kmalu. Čin-čin." 

Da čim prej zaživimo človeka vredno življenje

Matjaž Kek, selektor slovenske nogometne reprezentance: "Brez optimizma, pozitivne energije, spoštljive komunikacije, odgovornosti in zaupanja bo tudi prihajajoče leto hitro za pozabo. Zato upam in verjamem, da nam skupaj uspe narediti vse, da čim prej zaživimo človeka vredno življenje. Pa ne samo zaradi pandemije. Vesele, mirne in zdrave praznike želim!" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta