(FOTO) Pod Uršljo goro obudili skoraj 80 let star spomin

19.10.2021 09:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Ravne na Koroškem

Visoko pod Goro na Kozarnici je bil od decembra leta 1944 do osvoboditve zadnji sedež Okrožja KPS Dravograd. Sedež okrožja je bil v dveh brunaricah. Na tem mestu je bila 22. marca 1945 6. seja Okrožnega komiteja KPS Dravograd, ki se je je udeležil tudi sekretar Oblastnega komiteja KPS za Štajersko Sergej Kraigher. Brunarici na Kozarnici so leta 1980 pričeli obnavljati in v njiju uredili stalno razstavo o dejavnosti aktivistov dravograjskega okrožja z bogatim slikovnim in tiskanim materialom. Stalno razstavo so na Kozarnici svečano odprli leta 1980. Poslopji, ki sta na nadmorski višini 1200 metrov so obnovili in uredili stalno razstavo o dejavnosti aktivistov dravograjskega okrožja. Na prvo brunarico so namestili napis Sekretariat okrožja, na drugo, oddaljeno približno dvesto metrov pa Zaščita - oskrba okrožja Dravograd. Sedež okrožja je bil v preteklih letih sicer deležen manjših vzdrževalnih del, temeljito pa so ga člani hotuljske krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja obnovili letos. Denar je prispevala občina Ravne na Koroškem. Pobudnik ter vodja obnove je bil takratni predsednik borčevske organizacije iz Kotelj Karel Polanc.

Občina Ravne na Koroškem

Letošnji kulturni program pod Uršljo goro so sooblikovali generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in ravenski podžupan Aljaž Verhovnik, predsednik ZZB NOB Mežiške doline Stanislav Ovnič, Ženski pevski zbor Solzice, Danica Hudrap z branjem pesmi Karla Destovnika Kajuha, harmonikarja KD Prežihov Voranc ter praporščaki.

Kozarnica, pod Uršljo goro
Občina Ravne na Koroškem
Občina Ravne na Koroškem
Občina Ravne na Koroškem
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta